enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul’da sıcaklık bölgeden bölgeye değişiyor

İstanbul’da sıcaklık bölgeden bölgeye değişiyor
10.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Yapılaşma yoğunluğu, yeşil alanların azlığı… Hepsi sıcaklığı yükselten, şehrin ısı adası etkisini ortaya çıkaran etmenler. Peki bunun sıcaklığa yansıması ne kadar? İstanbul’un dört farklı noktasında ölçüm yaptık.

Özge Güngörmüş
TRT Haber : Özge Güngörmüş
İlyas Umut Özacar
TRT Haber : İlyas Umut Özacar
Zeynep Hazal Bayraktaroğlu
TRT Haber : Zeynep Hazal Bayraktaroğlu
Serhan Sevin
TRT Haber : Serhan Sevin

Yapılaşma yoğunluğu, trafik sonucu araçlardan sıcak gaz salımı, asfaltlar, betonlaşma ve yeşil alanların azlığı… Tüm bunlar şehirlerin sıcaklığını yükseltiyor. Cam binalar yansımaya, koyu renkli çatılar ısının tutulmasına neden oluyor. Şehrin ısı adası etkisi olarak tanımlanan bu durum kentsel alanların çevrelerindeki kırsal alanlara göre daha fazla ısınmasına sebep oluyor. Türkiye’de bu etkinin en kuvvetli hissedildiği yerlerden biri İstanbul.

İstanbul'da sıcaklık bölgeden bölgeye değişiyor

Gözleme başlamak

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin gökdelenlerin yanında ve İTÜ’nün yeşil bahçesinde sıcaklığı ölçersek ortalama 1-1,5 derecelik bir fark gözlemleyebileceğimizi söylemişti.

Biz de bu gözlemi yapmak üzere Maslak’ta buluştuk. Termometrelerimizin aynı ölçümü yapıp yapmadığını test ettik ve İstanbul’un farklı noktalarına doğru yola çıktık. İstanbul’daki sıcaklığı aynı şartlarda ve saatlerde şehrin farklı noktalarında ölçtük. Bakalım bu ölçümler şehrin ısı adası etkisi hakkında ne gösterdi?

Birinci ölçüm: Taksim ve Göktürk

Birinci ölçüm için bir ekip Taksim Meydanı’na, diğer ekip Göktürk Mahallesi’ne doğru yola çıktı.

Taksim İstanbul’un en yoğun semtlerinden. Yan yana binaları, sıkışık sokakları ve nispeten daha az yeşil alanıyla sıcaklığın yüksek olmasını beklediğimiz yerlerden biri. Eyüpsultan ilçesine bağlı Göktürk Mahallesi ise yeşil alanlarla çevrili. Yoğunluk ise Taksim ile kıyaslayınca daha düşük.

Sonuç sürpriz olmuyor. Aralarında 30 dakika civarında mesafe olan bu iki alanda, aynı saatte ve gölgede yaptığımız ölçüme göre 4 derece kadar fark görülüyor. Termometrelerimize göre Göktürk Mahallesi’nde sıcaklık Taksim’e göre 4 derece kadar daha düşük. Taksim’de ölçtüğümüz sıcaklık 36,1 dereceyken, Göktürk’te ölçtüğümüz sıcaklık 32,4 derece.

Bu ilk ölçüm şehir etkisinin anlamlı bir farka neden olduğunu gösteriyor. Bu fark elbette gece sıcaklığına da yansıyor. Basit bir çıkarımla Göktürk’te yaşayanlar Taksim’de ikamet edenlere oranla geceleri daha rahat uyuyor denilebilir.

İstanbul'da sıcaklık bölgeden bölgeye değişiyor

İkinci ölçüm: Esenyurt ve Terkos

İkinci ölçüm içinse duraklarımız günün ilerleyen saatlerinde Esenyurt ve Terkos oluyor. Aralarında yaklaşık 35 kilometre var.

Esenyurt, Taksim gibi İstanbul’un kalabalık ve yoğun semtlerinden biri. Büyük binalar ve siteler, yeşil alanların azlığı sıcaklığı artırıyor. Esenyurt’ta büyükçe bir meydanda durduğumuzda hissedilen sıcaklığın çok yüksek olduğunu fark ediyoruz. Rüzgârın esmemesi ve meydanda gölgelik alanın az olmasıyla iyice ısınan termometremiz 41,5 dereceye kadar yükseliyor.

Peki, Terkos’ta durum nasıl? Terkos, İstanbul’un kuzeyinde, yapılaşma yoğunluğu az ve yeşil alanın fazla olduğu semtlerden. Burada aynı şartlarda yaptığımız ölçümde termometremiz 31 dereceyi gösteriyor.

İstanbul'da sıcaklık bölgeden bölgeye değişiyor

Bu farklar neyi gösteriyor?

Gün boyu yaptığımız ölçümlerde elde ettiğimiz anlamlı farklar gösterdi ki betonlaşmanın sıcaklığa etkisi azımsanmayacak düzeyde. Yapılaşma yoğunluğunun, betonun, asfaltın etkisinin yüksek olduğu ilçeler daha sıcak. Yeşil alanı fazla ve yoğunluğun az olduğu ilçelerdeyse sıcaklık daha düşük. Bu ilçeler arasındaysa sadece yarım saatlik, 45 dakikalık mesafeler var.

Yani şehirler çevrelerindeki kırsal alanlara göre daha fazla ısınıyor. Bir de hissedilen sıcaklık faktörü var ki şehirde yaşayanlar için sıcaklığın etkisini artırıyor.

Çözüm yeşil ve mavi alanlar

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Özçevik’in anlattığı gibi kentte doğal karbon yutaklarının olması gerekiyor. Yani kentteki ormanların, koruların, parkların, bahçelerin ve her türlü açık alanın, geçirimli yüzeyin korunması ve çoğaltılması gerekiyor.

Bu alanları koruyup çoğalttıkça betonlaşmanın ve karbon salımının etkisini bir nebze olsun azaltmamız mümkün.

(TÜHA Haber Ajansı,10 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.