enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Johnson Tartışmalı Tasarıyı Savundu

Johnson Tartışmalı Tasarıyı Savundu
15.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma anlaşmasını tek taraflı olarak yeniden yazma kararına karşı yükselen itirazları yatıştırmaya çalışıyor. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Johnson, parlamenterlere hitaben yaptığı konuşmada ‘‘AB’ye İngiltere’yi bölme fırsatını vermeyin’’ dedi ve tasarıya destek istedi.

Johnson, tasarının bir güvenlik ağı ve sigorta görevi gördüğünü ekledi.

İngiltere’nin AB ile ayrılık anlaşmasını ve Kuzey İrlanda Protokolü’nü imzalarken iyi niyetle yola çıktığını ve anlaşmanın İngiltere ile ticarette ‘‘hafif’’ düzenlemeler getirmesini beklediğini kaydeden Johnson, AB’nin ise son dönemde ‘‘uzlaşılamaz’’ olduğunu savundu. Gündemdeki tasarının İngiltere’ye kendini koruma yetkisi verdiğini kaydeden Johnson, bu yetkileri kullanmak zorunda kalmak istemediklerini, ancak AB’nin de daha ‘‘uzlaşılabilir’’ olması gerektiğini belirtti.

Johnson’un bu hamlesinin tarafları Brexit sonrası dönemdeki ilişkilerini düzenleyecek anlaşma konusunda AB-İngiltere müzakerelerini zedelemesinden endişe ediliyor. Johnson ise AB’nin İngiltere’nin AB regülasyonlarını kabul etmemesi halinde anlaşmanın maddelerini bahane ederek İngiltere’nin geri kalanından Kuzey İrlanda’ya gıda nakliyatını önlemeye çalıştığını öne sürüyor.

Brexit anlaşması kapsamında taraflar İngiltere’nin AB ile sınırı olan tek bölgesi Kuzey İrlanda’nın ticarette bazı AB kurallarına tabi olduğu konusunda uzlaşmıştı. Böylece Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında sınırdan geçen malların kontrolu için sınır kontrollarının yapılmasına gerek kalmaması öngörülüyordu. Her iki taraf da Kuzey İrlanda’daki barış sürecini korumak için bu konuda hemfikir olmuştu.

Ancak Johnson, AB’nin taleplerinin Kuzey İrlanda ve İngiltere’nin geri kalanı arasında fiili bir sınır oluşturacağını; bunun da İngiltere’nin bütünlüğünü tehdit edeceğini söylüyor.

Johnson’un iç piyasa tasarısı AB’den ayrılma anlaşmasının hükümlerine uymamasına izin verecek. Avam Kamarası’nda 80 koltukla çoğunluğa sahip olan Johnson’un tasarısının meclisten geçmesi bekleniyor.

Anlaşmaya karşı muhalif sesler

Johnson’un AB ile Brexit anlaşmasının müzakerelerini yürüttüğü dönemde Adalet Bakanlığı koltuğunda oturan Geoffrey Cox da anlaşmayı terk etmenin uluslararası hukukun ihlali olacağı uyarısında bulundu. Brexit konusunda Johnson’un önde gelen destekçilerinden olan Cox, İngiltere Meclisi’nin alt kanadı Avam Kamarası’nda bugün yapılması planlanan oylamada da plana destek vermeyeceğini söyledi.

Cox, Times Radio’ya yaptığı açıklamada İngiltere’nin ciddiyetle verilmiş bir sözden dönmesi durumuna destek veremeyeceğini kaydetti ve hukukun çiğnenmesinin ülkenin itibarına uzun vadede kalıcı zarar vereceğini belirtti.

Cox’un muhalefeti tasarının Johnson’un Muhafazakar Partisi içinde de direnişle karşılaşmasına neden olabilir.

İngiltere’nin hayattaki tüm eski başbakanları da Johnson’un planı karşısında endişelerini dile getirdi.

Eski Maliye Bakanı Sacid Cavid, tasarıya üzerinde değişiklik yapılmadığı sürece destek veremeyeceğini söyledi.

Cavid, açıklamasında ‘‘Uluslararası hukukun çiğnenmesi asla hafife alınmaması gereken bir adımdır’’ dedi. Cavid, tasarıyı dikkatle incelemesi sonucunda neden uygulanması gerektiğini anlayamadığını ekledi.

Muhalif İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer de tasarının uluslararası hukukun ihlali anlamına geleceğini söyleyerek metne destek vermeyeceğini kaydetti.

AB ise tek istediğinin İngiltere’nin anlaşmanın kurallarına uyması olduğunu belirtiyor.

AB liderleri de Johnson’un teklifinin uluslararası anlaşmanın ihlal edilmesi anlamına geleceğini söyleyerek tepki gösterdi.

AB, İngiltere’nin yapılan uluslararası anlaşmayı ihlal etme tehdidini ay sonuna kadar çekmemesi halinde yasal girişimde bulunacağı uyarısında bulundu.

AB devlet yardımları konusunda katı kurallar diretiyor

Öte yandan Ticaret Bakanı Liz Truss, İngiltere’nin Japonya ile yaptığı ticaret anlaşmasının İngiltere’yi AB ile varılandan daha katı devlet yardımı kısıtlamalarına tabi tuttuğu iddialarını reddetti. Bakan, Japonya ile varılan anlaşmadaki devlet yardımı maddelerinin herhangi bir serbest ticaret anlaşmasında olandan farklı olmadığını kaydetti. Truss, AB’nin bu konuda İngiltere’ye çok daha katı kurallara zorladığını söyledi.

Tartışma İngiltere ve AB müzakereleri için kritik bir dönemde yaşanıyor. İngiltere AB’den resmen 31 Ocak’ta ayrılmıştı. Ancak mevcut ticaret uygulamaları geçiş anlaşması çerçevesinde bu yıl sonuna kadar devam edecek, bu sırada kalıcı bir anlaşma için görüşmeler sürdürülecekti.

Johnson hala anlaşma yapmak istediğini, ancak AB’nin taleplerinin mantık dışı olması halinde anlaşmasız ayrılığı da değerlendirebileceğini söylüyor.

İngiltere’nin kalıcı bir ticaret anlaşmasına varamamasının aralarında İrlanda, Fransa, Belçika ve Hollanda’nın da bulunduğu ülkeleri etkilemesi bekleniyor. Anlaşmalarda sonuca varılamamasından en çok etkilenecek yerinse ingiltere’nin AB ile tek kara sınırını oluşturan İrlanda olması bekleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.