Kabil Havaalanı Dışında Patlamalar
TÜHA HABER / ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan’da Kabil havaalanı çevresinde iki patlama meydana geldiğini açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da Ankara’dan konuyla ilgili ilk açıklamasında,‘’Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur’’ bilgisini paylaştı.
Kirby, ikinci patlama haberini MSB açıklamasından daha sonra duyurdu ve havaalanı yakınındaki bir otelde veya çevresinde ikinci bir patlama olduğunu doğruladı.
Sözcü Kirby, Twitter’dan paylaştığı mesajda, havaalanının Abbey kapısındaki patlamanın, bir dizi ABD’li ve sivil zayiatla sonuçlanan karmaşık bir saldırı neticesinde olduğunu doğruladı. Kirby, ”Abbey kapısına kısa bir mesafedeki Baron Hotel’de veya yakınında en az bir patlama daha doğrulayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Kabil’deki ABD Büyükelçiliği, büyük bir patlamanın ardından silah sesleri duyulduğuna dair haberler olduğunu açıkladı.
Taleban sözcüsü Süheyl Şahin atlamaları kınadı ve ilk bilgilere göre 13 kişinin öldüğünü ve 52 kişinin de yaralandığınısöyledi. Şahin, ”Bu korkunç olayı şiddetle kınıyoruz ve suçluları adalete teslim etmek için her adımı atacağız” dedi.
Şüpheli IŞİD
Associated Press ve Reuters haber ajansları ABD yönetiminden bir yetkilinin, saldırıların IŞİD’in Horasan kolu tarafından düzenlendiğine inandıklarını söylediğini bildirdi.
Yerel basına konuşan bir görgü tanığı, patlamanın olduğu yerde en az 400 kişinin olduğunu ve herkesin yerlere savrulduğunu söyledi. Görgü tanığı, ‘’Yabancı askerler de yerlerdeydi. Patlama cidden çok güçlüydü. Yaralıları sedye ile hastaneye taşıdık’’ dedi.
İtalyan bir hayır kurumunun idaresindeki cerrahi hastanesinden yapılan açıklamada da en az 60 yaralının getirildiği bildirildi. Bazı haber ajansları çocuk ve Taleban milislerin öldüğünü iddia etti. Pentagon, bu haberi doğrulamadı.
Beyaz Saray yetkilisine göre, ABD Başkanı Joe Biden patlama hakkında bilgilendirildi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre, Biden, patlamanın ilk bildirildiği sırada, Afganistan’daki durum hakkında güvenlik yetkilileriyle bir toplantıdaydı.
Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Afganistan’daki olayları güvenli odada video bağlantıları aracılığıyla iki saatten fazla süren bir toplantıda izledi.
İngiltere birliklerinin konuşlandığı Abbey kapısı, saldırı tehdidi uyarılarının ardından kapatılan üç kapıdan biriydi.
İngiltere Savunma Bakanlığı, patlamalarından ardından ordu veya hükümet mensubu hiçbir kayıp bildirilmediğini açıkladı. Başbakan Boris Johnson, güvenlik ekibiyle acil toplantı kararı aldı.
”Fransa Büyükelçisi tahliye edilecek”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İrlanda’nın başkenti Dublin’de yaptığı açıklamada, patlamaların ardından bölgede güvenlik durumunun gergin olduğunu belirtti.
İrlanda Başbakanı ile ortak basın toplantısında konuşan Macron, ABD’li yetkililerle koordinasyon halinde olduklarını söyledi Macron, ”Önümüzdeki saatler Kabil’de ve havaalanında son derece tehlikeli olmaya devam edecek” dedi.
Macron, başta Kabil Havaalanı’nda olmak üzere Afganistan’daki güvenlik durumunun gerilemesi sebebiyle, Fransa’nın tahliyelerde başarılı olacağını garanti edemediğini kaydetti.
Fransa’nın Kabil Büyükelçisini de tahliye edeceklerini açıklayan Macron, “Güvenlik gerekçeleriyle, Kabil büyükelçisi Afganistan’da kalmayacak, faaliyetlerini Paris’ten sürdürecek” diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri’nden kınama
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’de, Kabil havaalanı yakınındaki saldırıları, ülkeyi terk etmeye çalışan çaresiz Afganlar’ı ve ittifakın onları Afganistan’dan tahliye etme çabalarını hedef alan “korkunç bir terör eylemi” olarak niteledi.
Jens Stoltenberg, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “#Kabil havaalanı dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Kalbimiz tüm etkilenenler ve sevdikleriyle birlikte. Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de “çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör saldırısını” kınadığını söyledi.
BM sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere verdiği demeçte, “Bu olay Afganistan’daki durumun değişkenliğini gösteriyor; aynı zamanda Afgan halkını desteklemek için ülke çapında acil yardım sağlamaya devam etme kararlılığımızı da güçlendiriyor” dedi.
Dujarric, BM personeli arasında herhangi bir kayıp bildirilmediğini kaydetti.
Avrupa Birliği’nden kınama
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter mesajlarıyla saldırıları kınadı. Ursula von der Leyen, ”Kabil havaalanına yapılan korkakça ve insanlık dışı saldırıları şiddetle kınıyorum. Havaalanındaki insanların güvenliğini sağlamak için her şeyi yapmak esastır. Uluslararası toplum, Afganistan’da ve ötesinde terörizmin yeniden canlanmasını önlemek için birlikte yakın çalışmalıdır” dedi.
Charles Michel de, ”Kabil patlaması haberlerinden çok endişeliyim ve durumu yakından takip ediyorum. Kalbim, kurbanlar ve aileleriyle. Havaalanına güvenli geçişin sağlanması hayati önem taşımaktadır. Mevcut istikrarsızlığın terörizmin yeniden canlanmasına yol açmamasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
ABD ve Afganistan’daki diğer yabancı ülkeler, halkı Kabil havalimanından uzak durmaları konusunda uyarmıştı. Gerekçe, IŞİD’in bir terör saldırısı düzenleme ihtimaliydi.
ABD’nin Kabil Büyükelçiliği tarafından dün akşam yayımlanan uyarı mesajında, ABD vatandaşlarının kendilerine güvenli bir yol temin edilmedikçe havalimanına gitmekten kaçınmaları ve havalimanının kapılarında beklememeleri uyarısında bulunulmuştu. Mesajda, bu çağrının güvenlik riski nedeniyle yapıldığı ifade edilmişti.
Benzer şekilde İngiltere de vatandaşlarına, bir terör saldırısı ihtimali nedeniyle havalimanı civarından uzak durmalarını tavsiye etmişti. Avustralya da vatandaşlarına terör saldırısı uyarısında bulunurken “çok yüksek riskli” ifadesini kullanmıştı.
[TÜHA Haber Ajansı, 26 Ağustos 2021]