<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kentin dikkat çeken yapılarından Constantine Kilisesi

Kentin dikkat çeken yapılarından Constantine Kilisesi
30.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER /Amsterdam yalnızca Hollanda’nın değil, Avrupa turizm sektörünün de göz bebeği. Kentin dikkat çeken yapılarından bir tanesi de 1927’de yapılan Constantine Kilisesi. Kilise 1981’den itibaren Fatih Camii adıyla Müslümanlara hizmet veriyor.

Konstantin'den Fatih'e Bir Caminin Hikayesi
TRT Haber : Şeyma Özkaynak
Konstantin'den Fatih'e Bir Caminin Hikayesi
TRT Haber : Metin Arı

Kentin en hareketli caddelerinden biri olan Rozengracht’ta, Avrupa’nın hemen her kentinde benzerlerine rastlanan neo-Rönesans tarzı Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş bir bina göze çarpıyor.

Ancak bu bina bugün Fatih Camii adı altında yürüttüğü misyonu ve geçmişi ile benzerlerinden çok farklı bir hikayeye sahip.

Hollandalı sosyalistlerin gizli toplantıları için 1890’da inşa ettikleri bina, bir süre sonra Cizvit Tarikatı tarafından satın alınıyor. Katolik kilisesine bağlı Cizvitler 1927’de eski binayı yıkarak kilise binasını inşa ediyor.

Hollanda nüfusunun ağırlıklı olarak protestan ve ateistlerden oluşması, 1971’de kilisenin cemaatsiz ve parasız kalmasına yol açıyor.

Bina 10 yıl kadar amaç dışı olarak kullanılıyor. Ta ki 1980’de Amsterdam’daki Türk toplumu kendileri için bir cami arayışına girene kadar.

1981’de camiye çevrilen yapı, 1986’da Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlanıyor.

Fatih Camii görevlisi Kemal Gözütok, yapıyla ilgili şunları söylüyor:

“Amsterdam’da Türk cemiyetinin sabit camisi yok. 1980’de kendilerine uygun bir bina arıyorlar ve burayı öğrenip duyuyorlar talip olup alıyorlar. Sosyalistlerin 1890’da inşaa etmiş olduğu binanın ismi Constantine”dir. Yani İstanbul. Ve tarihçesinden haberleri olmaksızın ismini Fatih koyuyorlar. Burada da ilginç bir tevafuk var. Dolayısı ile camimizin hem mimarisi çok harikadır hem de tarihçesi çok ilginçtir.”

Yapının Cizvit tarikatı tarafından terk edilmesinin ardından yeniden dini bir amaca hizmet etmesi bir zamanlar burada rahip olarak görev yapmış Katolik din adamlarını da mutlu etmiş.

Fatih Camii günümüzde yalnızca Amsterdam’daki müslümanların önemli bir buluşma noktası değil, aynı zamanda kentin anıt yapılarından biri.

Amsterdam’ı ziyaret eden turistler, kültür-sanat organizasyonlarına da ev sahipliği yapan Fatih Camii’ni ziyaret ederek, Hollanda toplumu ile kaynaşan İslam dinini de tanıma fırsatı buluyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Ekim 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.