enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: Yüz Yıllık Kriz Afganistan

Kitap: Yüz Yıllık Kriz Afganistan
02.12.2022
A+
A-

Kitapta 21. yüzyılda iz bırakmış Afganistan meselesi farklı ülkelerden akademisyenler ve gazetecilerin perspektiflerinden ele alınıyor.

Türkiye’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından ‘Yüz Yıllık Kriz Afganistan‘ adlı yeni kitabı çıktı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre,Yüz Yıllık Kriz Afganistan‘ adlı kitabın editörlüğünü, SETA Araştırmacısı, halen Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olan Murat Aslan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ramazan Erdağ yaptı.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili uzmanlardan çarpıcı yorum - Haber 7 Dış Politika

Yüz Yıllık Kriz Afganistan‘ adlı kitapta, 2021’de ABD ve NATO Afganistan’dan çekilirken Taliban’ın ülkedeki kontrolü ele geçirmesinin ardından uluslararası toplumun özellikle Suriye benzeri bir muhtemel göç dalgası tehdidi nedeniyle odaklandığı Afganistan krizi arka planıyla birlikte farklı yönleriyle mercek altına alınıyor.

Sovyetler, Afganistan'da ne yaptı?

Kitapta öncelikle Afgan siyasi ve sosyal yapısı, Sovyet işgali ve Taliban’ın birinci dönemi inceleniyor. Ardından 11 Eylül saldırıları ile birlikte ABD’nin Afganistan’a müdahalesi, NATO’nun operasyon komutasını devralması ve ülkede değişen dengelere odaklanılıyor.

Kitapta ayrıca ABD’nin çekilmesinden sonra bölgesel dinamiklerde yaşanan değişimle birlikte Türkiye, Rusya, İran, Pakistan ve Körfez ülkeleri gibi aktörlerin Afganistan politikaları detaylı analiz ediliyor.

11 Eylül saldırıları sonrasında küresel terörizm ve küresel terörle mücadelenin uluslararası sistemin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğine yer verilen kitapta, ABD küresel terörizmle mücadele stratejisinin birinci adımı olarak Afganistan’a müdahale etmiş ve ardından NATO uluslararası güçlerin komutasını üstlendiği anlatılıyor.

Hedefteki adam: Usame bin Ladin - Yaşam Haberleri

Yüz Yıllık Kriz Afganistan‘ adlı kitapta, El-Kaide ve Taliban’a yönelik yürütülen operasyonların neticesinde El-Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesiyle ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığı sorgulanır hale geldiği ifade ediliyor.

Öte yandan ABD’nin Afganistan’da yaptığı taktik hatalar stratejik sonuçlara yol açarken Afgan halkının başlangıçta sempatiyle karşıladığı yabancı güçlerin ülkenin kaderini değiştirme potansiyelinin olmadığı anlaşıldığına dikkat çekilen görüşlere de yer verilen kitapta, Afganistan’ın yapısal sorunlarında iyileşme olmaması nedeniyle yabancı güçlerin devlet inşa projesinin çökmüş ve Amerikan siyasetinin de biran önce bu ülkeden çıkma niyetini seslendirdiğini belirtiliyor.

Why former president Obama picked Joe Biden as his VP: 'We couldn't have been more different'

Yüz Yıllık Kriz Afganistan‘ adlı kitapta, Barack Obama döneminden itibaren Afganistan’dan kademeli olarak çekilmeye başlayan ABD, Joe Biden yönetiminde Ağustos 2021 itibarıyla bu ülkeden tamamen çekileceğini duyurduğu aktarılıyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin görevini bırakıp ülkesinden kaçması ve Taliban’ın hızlı bir şekilde Kabil’i ele geçirmesiyle Afganistan İslam Cumhuriyetinin bir anda Taliban’ın kontrolüne girdiği anlatılan kitapta, “Taliban 2.0” olarak isimlendirilen yeni dönemde Afganistan’a yönelik kötümser değerlendirmeler ön plana çıkarken ülkede düzen ve istikrarın halen uzak bir ihtimal olduğu görüldüğü anlatılıyor.

Bu kitapta Afganistan’ı ve bu ülkeyle ilgili gelişmeleri çeşitli perspektiflerden değerlendirmek amacıyla farklı ülkelerden akademisyenlerin görüşlerine de yer verildiği görülüyor.

ABD-Çin ilişkileri: Tehlikeli ve belirsizliklerle dolu bir ortam şekilleniyor - BBC News Türkçe

Böylece ABD ve Çin merkezli genelleşmiş değerlendirmelerin ötesinde Afganistan’ı takip eden uzmanların farklı noktalardan bu ülkeyi nasıl analiz ettikleri ön plana çıkartılıyor.

Kitapta uluslararası toplumun Afganistan’a müdahalesinin başladığı 2001 ile ABD ve NATO’nun bu ülkeden ayrıldığı 2021 arasındaki yirmi yıllık döneme odaklanılıyor.

Bu kapsamda Afganistan’ın toplum yapısı ve Amerikan işgali öncesi dönem kısaca ele alındıktan sonra 11 Eylül saldırılarından ikinci Taliban dönemine kadar geçen süre incelenmektedir. Ayrıca bölgesel bağlamda Afganistan’a yönelik siyaset de irdeleniyor.

DR.MURAT ASLAN
1991’de Kara Harp Okulu Yönetim Bölümü’nden mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde muhtelif görevler aldı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans (2006-2010) ve doktora (2011-2017) eğitimlerini tamamladı. Akademik çalışmalar yapmak üzere TSK’dan kendi isteğiyle Şubat 2017’de emekli oldu. Başkent ve Hasan Kalyoncu üniversitelerinde siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında dersler vermeyi müteakip Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Savunma ve güvenlik çalışmaları kapsamında güç kavramı, istihbarat ve propaganda kavram ve uygulamaları üzerine yoğunlaştı. Halen Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğretim üyesi olan Aslan SETA’da araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

https://dergipark.org.tr/media/cache/user_croped/e8a9/a91d/290d/5ae494e5e2071.jpgPROF. DR. RAMAZAN ERDAĞ
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden lisans, Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2008’de yüksek lisans ve 2011’de doktora derecelerini almıştır. 2012’den itibaren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Lisans ve lisansüstü düzeyde Türk dış politikası ve uluslararası güvenlik derslerini vermektedir.

İyi okumalar dileğiyle!

Gazeteci * Veysel KAVRAYAN

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.