enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Analiz: Suriye’de ki Değişimin Bölgeye Yansımaları
00:03 Terör örgütü EOKA militanlarının Kıbrıs’taki “Kanlı Noel” olarak yazılan katliamın acısı ilk günkü gibi taze
21:59 Unutmadık!
17:08 Guinness Dünya Rekorları’nın kriterlerine göre, THY, son 12 ayın aktif rotalarını yansıtan 120 ülkeye uçuşla rekor kırdı
15:21 Platform Dergisi, göçün 60. yılı anısına 11. Avrupa Şiir Yarışması’nı ve 3. Avrupa Öykü Yarışması’nı düzenle
00:04 Kamuda türban serbest bırakılınca dünya yıkılmadı
22:54 Prof. Dr. Levent Atalı; “Kocaeli il olarak spor potansiyelini ulusal düzeyde daha çok kullanmalı” 
22:13 Spor camiasını yasa boğan vefat!…
00:10 Şubat 2025’teki seçimlerden sonra Almanya’da neler değişecek?
00:05 Hollanda’da, son günlerde adları en çok anılan başarılı Türk girişimciler -2-
00:04 Bakan Fidan, Alman mevkidaşı Baerbock ile görüştü
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkını hiçbir zaman kaderine terk etmedik
00:04 Prof. Dr. Murat ERCAN, “İsrail, Suriye’nin doğusundaki enerji kaynakları ve lojistik hatlarını da hedef alıyor”
00:03 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres: “Dünya’daki Yangına Çare Yenilenebilir Enerji Devrimi”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye halkına mektup
00:03 Önce Sen İyi Ol podcast serisinin ilk bölümü yayınlandı
00:02 Teknoloji sektörü için ekosistem ekonomisi seferberliği başladı
00:02 Suriye ve duvarın yıkıldığı an
00:02 Analiz: Suriye’de Yaşanan Rejim Değişikliği ve Türkiye…
00:02 Akçansa, sektöründe CEO Water Mandate’i imzalayan ilk Türk şirketi oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Korona aşısı olanlar için ayrıcalık mümkün mü?

Korona aşısı olanlar için ayrıcalık mümkün mü?
10.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Alman hükümeti şimdilik sıcak yaklaşmasa da bazı AB ülkelerinde koronavirüs aşısı olanlara çeşitli ayrıcalıklar sağlanıyor. Ancak bu konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa/BÖ,JD)ye dayandırdığı habere göre, Koronavirüs aşılarının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte aşı olanların seyahat kısıtlamalarından muaf olmak gibi bazı ayrıcalıklı haklara sahip olup olmayacağı tartışmaları da başladı. Almanya’da hükümet ve Etik Konseyi buna karşı çıksa da bazı ülkelerde aşı olanlar için ayrıcalıklar yürürlüğe girmeye başladı.

Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka’da hükümet geçen hafta iş seyahatlerini kolaylaştırmak için dijital korona aşı kartı çalışmalarını başlattı. Koronavirüs aşısı olanların ülkede konserler ve spor etkinliklerine katılabilmesi de gündemde. Danimarka hükümeti, gerekli durumlarda ibraz edilebilmesi amacıyla akıllı telefonlarda bulundurulabilecek dijital bir kimlik oluşturulmasını planlıyor. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Morten Bødskov, “Bunu ikinci bir pasaport gibi bir araç olarak düşünmek gerekiyor” dedi. Ancak korona pasaportunun en erken dört ay sonra hayata geçirilebileceği tahmin ediliyor.

Danimarka’nın komşu ülkesi İsveç de 1 Haziran’a kadar aşı kartı için dijital altyapıyı tamamlamayı hedefliyor ancak İsveç bu konuda Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koordinasyon içinde çalışmayı planlıyor.

Karantinadan muafiyet, sehayat özgürlüğü

Polonya’da ise aralık ayının sonundan bu yana aşı olanlar için somut avantajlar yürürlükte. Aşı olanlar seyahat dönüşü on günlük karantinadan muaf tutulurken özel buluşmalarda da temas sınırlamasına dahil edilmiyorlar.

Romanya hükümeti de ocak ayından bu yana aşı olanlara karantina muafiyeti uyguluyor. Estonya da 1 Şubat itibarıyla aşı olanlar için test karantina yükümlülüklerini kaldırdı.

Ancak seyahat özgürlüğünün yeniden kazanılması özellikle ekonomisi büyük oranda turizme bağlı olan Yunanistan gibi ülkeler için büyük önem taşıyor. Yunanistan Başbakanı Kyirakos Mitsotakis birkaç hafta önce yaptığı açıklamada, “Aşı olanlar özgürce seyahat edebilmeli” demişti. Mitsotakis, AB’nin bu konuda ortak bir düzenleme oluşturmasını beklemeyi de istemiyor. Pazartesi günü İsrail ve Yunanistan başbakanları “yeşil aşı pasaportu” konusunda anlaştıklarını açıkladı. Bu pasaport, aşılanan vatandaşlara iki ülke arasında seyahat özgürlüğü tanıyacak. Yunanistan, İngiltere ile de benzer bir anlaşma imzalamak için harekete geçti.

AB çekimser

AB ise bu konuda üye ülkelere kıyasla daha çekimser hareket ediyor. Birlik içinde ortak bir aşı sertifikası oluşturulması konusundan anlaşma sağlandı ancak bu belgenin şimdilik sadece ‘tıbbi amaçlar’ doğrultusunda kullanılması amaçlanıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, aşı olanlar için bazı avantajlar sağlanmasına ilişkin tartışmanın henüz ‘olgunlaşmadığını’ söyledi. Von der Leyen, birçok soru işareti bulunduğuna işaret ederek örneğin aşı olanların virüsü bulaştırıp bulaştırmadığı ve aşının koruyuculuğunun ne kadar sürdüğü gibi soruların henüz yanıtı bulunmadığına işaret etti. AB Komisyonu Başkanı, aşı olma imkanı bulunmayan kişilerin dezavantajlı konuma düşürülememesi güvencesinin nasıl sağlanabileceğinin de siyasi bir soru olduğunu belirtti. Von der Leyen, aşı kartının AB içinde seyahat özgürlüğü sağlamasının gündeme gelmesi durumunda AB ülkelerinin ortak bir çizgide buluşması gerektiğinin altını çizdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Şubat 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.