enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova Cumhuriyeti’nden haberler!

Kosova Cumhuriyeti’nden haberler!
01.10.2023
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan penceresi ve sesi olan bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluş KOSOVAPORT’un Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci Ela KASAP, Türkiye’deki okurları için Kosova’yla ilgili yaşanan olayları derledi:

Ela KASAP’ın hayırladığı “Kosova Cumhuriyeti’nden haberler!” başlıklı haber bülteninde yer alan haberler şöyle:

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kosova sınırındaki Sırp askeri hareketliliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Sullivan, Kurti’ye başsağlığı dileklerini sunarken, Kosova’da istikrarın sürdürülmesi için Avrupa Birliği öncülüğündeki diyaloğun tek uzun vadeli çözüm olduğunu vurguladı.

BAŞBAKAN KURTİ, ABD ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI JAKE SULLİVAN İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kosova sınırındaki Sırp askeri hareketliliği konusundaki endişelerini dile getirdi.

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre Sullivan, Kurti ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Sullivan, 24 Eylül’deki olaylarda yaşamını yitiren polis memuru için Kosova’ya başsağlığı dileklerini sunarken, Kosova sınırındaki Sırp askeri hareketliliği konusundaki endişelerini dile getirdi.

NATO’daki Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) bölgedeki varlığını destekleme görüşmelerine değinen Sullivan, ABD’nin KFOR’u desteklemeye devam edeceğini kaydetti.

Sullivan ve Kurti, Kosova ve Sırbistan arasında Avrupa Birliği (AB) öncülüğündeki diyaloğu da ele alırken, Sullivan, Kosova’da istikrarın sürdürülmesi için bunun tek uzun vadeli çözüm olduğu görüşünü paylaştı.

Kosova yönetimi, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’ne (KFOR) ilave kuvvet sağlanmasına onay vermesini memnuniyetle karşıladı.

KURTİ, NATO’NUN İLAVE KUVVET SAĞLAMA KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Kosova Başbakanı Albin Kurti, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek hafta sonu dört kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı çatışmanın Sırbistan’ın, Rusya’nın da yardımıyla ülkesini istikrarsızlaştırma girişimlerini gösterdiğini söyledi.

Kurti, AP’ye verdiği mülakatta “Bunlar zamanı geri döndürmek istiyor. Bir zaman makinesi arayışı içindeler. Zamanı 30 yıl geriye döndürmek istiyorlar, ama bu gerçekleşmeyecek.” ifadelerini kullandı.

Ancak Rusya ve Çin’in, Sırbistan’a askeri desteğinin altını çizen Başbakan Kurti, “NATO’ya ihtiyacımız var çünkü Sırbistan sınırı çok uzun ve Sırp ordusu son zamanlarda kapasitesini güçlendiriyor. Hem Rusya hem de Çin’den çok sayıda askeri teçhizata sahipler.” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Amerika Birleşik Devletleri’nin Sırbistan’a Kosova sınırına yakın konumdaki askeri birliklerini geri çekme çağrısını memnuniyetle karşıladı.

CUMHURBAŞKANI OSMANİ: ABD’NİN ÇAĞRISINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Osmani, ABD’nin her zaman Kosova halkının yanında olduğunu söyledi.

Osmani, “Sırbistan’ın Kosova’ya karşı son derece istikrarsızlaştırıcı eylemlerine çözüm bulmak amacıyla Biden yönetiminin açık açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, Kosova Polisine yönelik saldırıyı planlayan ve gerçekleştirenlere yönelik bir sorumluluk çağrısıdır ve Sırp askeri birliklerinin Kosova sınırı boyunca benzeri görülmemiş örgütlenmesini kınamaktadır. Kosova’nın kuzeyindeki gizli silahlar hem Kosova Polisi hem de Kosova’daki NATO birlikleri için büyük tehlike oluşturuyor. Güvenlik sorunlarını çözmek ve büyük mücadeleyle kazanılmış özgürlüğümüzü korumak için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle yakın işbirliği içinde çalışmaya kararlıyız” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

BLİNKEN, SIRBİSTAN’I YAPTIRIM KONUSUNDA UYARDI

Vucic, telefon görüşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Görüşmemiz kolay geçmedi.” ifadesini kullandı ve Kosova’nın kuzeyinde 24 Eylül’de yaşananlara değindiklerini kaydetti.

Blinken ile Kosova’nın kuzeyinde gerilimin azaltılması hususunda hem fikir olduklarını ifade eden Vucic ülkesinin NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) bölgedeki varlığını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Vucic, “Blinken uygun şekilde davranılmaması durumunda Sırbistan’a muhtemel yaptırımlardan bahsetti. Kendisine ABD’nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu söyledim. Buna karşı olduğumu dile getirdim.” diye konuştu.

Beyaz Saray Sırbistan’ın, Kosova sınırına benzeri görülmemiş şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı.

SIRBİSTAN ASKERİ GÜÇLERİNİ KOSOVA SINIRINA YIĞDI! ABD, “DERHAL GERİ ÇEKİN” ÇAĞRISINDA BULUNDU

Kosova’nın kuzeyinde geçtiğimiz günlerde bir grup Sırp’ın düzenlediği saldırıda 1 polis hayatını kaybetmiş, çıkan çatışmalarda 4 Sırp etkisiz hale getirilmişti.

ABD’den yapılan son açıklama Balkanlar’da savaş çanlarının çaldığını gözler önüne serdi. Beyaz Saray Sırbistan’ın, Kosova sınırına benzeri görülmemiş şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı.

ABD’den yapılan son açıklama Balkanlar’da savaş çanlarının çaldığını gözler önüne serdi. Beyaz Saray Sırbistan’ın, Kosova sınırına benzeri görülmemiş şekilde askeri yığınak yaptığını bildirerek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı.

ABD’nin Sırbistan ve Kosova’nın yanı sıra NATO ve Avrupalı müttefikleriyle de yakın irtibatta olduğunu belirten Kirby, Kosova’nın kuzeyinde 24 Eylül’de Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle sonuçlanan olayın soruşturulması gerektiğini ifade etti. Kirby, söz konusu saldırıya yaklaşık 30 kişinin müdahil olduğunu dile getirerek, suçluların adalete teslim edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kosova’da ele geçirilen silahların sadece bölgedeki personele değil aynı zamanda NATO birlikleri dahil uluslararası personele tehdit teşkil ettiğini belirten Kirby, durumu yakından takip etmeye devam edeceklerini bildirdi. Kirby, “Mevcut gelişmeler ışığında NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) mevcudiyeti güçlendirilecek.” ifadesini kullandı. Tüm taraflara itidal çağrısında bulunan Kirby, diplomatik çabaların süreceğine işaret etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova’daki Güvenlik Gücü KFOR’a ilave kuvvet sağlanmasına onay verdiklerini bildirdi.

NATO’DAN, KFOR’A İLAVE KUVVET SAĞLAMA KARARI

Stoltenberg, Kosova’daki genel duruma ilişkin yazılı açıklama yaparak, NATO’nun karar alma organı Kuzey Atlantik Konseyinin bugün Kosova’daki durumu görüştüğünü belirtti.

KFOR’un Kosova’daki mevcudiyetinin altı çizelen açıklamada, “Kosova’da yaşayan insanlar için güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğünün devamını sağlamak amacıyla gerekli tüm faaliyetleri yürüteceğiz. Bunu tarafsız ve BM’den aldığımız yetkiyle yapacağız.” ifadeleri kullanıldı.

Ülkede gerginliğin tırmandığı mayıstan bu yana KFOR’un mevcudiyetini artırdıklarını hatırlatılan Stoltenberg’in yazılı açıklamasında, Kuzey Atlantik Konseyinin mevcut durum karşısında ilave kuvvet sağlanması için yetki verildiği kaydedildi.

Stoltenberg, “KFOR’un yetkisini kullanması için Komutanımızın gerekli kaynak ve esnekliğe sahip olmasını sağlamayı sürdüreceğiz. Gerekirse KFOR’un konuşlanmasında ayarlamalar yapmaya hazırız.” ifadesine yer verdi.

Kosova’da taraflara gerginliği düşürme çağrısını yineleyen Stoltenberg, Belgrad ve Priştine’nin aralarındaki sorunları çözmeleri için AB kolaylaştırıcılığındaki diyalog sürecini yürütmesi gerektiğini vurguladı.

NATO’nun Kosova’daki güvenlik  misyonu KFOR  komutanı İtalyan general  Angelo Ristuccia, ülkenin kuzeyindeki  Banjska köyünde bir suç grubunun polis memuru Afrim Bunjaku’yu öldürdüğü ve iki kişiyi de yaraladığı saldırının ardından Kosova’da oluşan durum hakkında konuştu.

KFOR KOMUTANI RİSTUCCİA: PRİŞTİNE TAVSİYELERİMİZİ DİKKATE ALMADI

Ristuccia,  İtalya’nın “La Repubblica” gazetesine verdiği mülakatta, yaşanan duruma askeri bir çözüm olmadığını belirterek, “Priştine yetkilileri bu tavsiyeyi dikkate almadı, biz de sonuçlarına katlanmak zorundak kaldık.” dedi.

Ristuccia, son günlerde kuzeydeki durumun oldukça istikrarsız olmasına rağmen, durumun  sakin olduğuna işaret ederek, geçen Pazar günü Kosova polisine yapılan saldırının ardından durum artık daha sakin, ancak derin bir  istikrarsızlığın olduğunu kaydetti.

İtalyan komutan, yaşananların  taraflar arasındaki güvensizliği artırdığını,  bu da gerçeklerin algılanmasını ve dolayısıyla sahadaki davranışı koşullandırdığını söyledi.

***

Kosova Cumhuriyet’inden sevgiler. Hoşça kalınız!

ELA KASAP (arşiv) | KOSOVAPORT - Kosovanın Haber Portalı

Ela KASAP, KosovaPort

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.