enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova’da Türkçe ders kitapları…

Kosova’da Türkçe ders kitapları…
10.09.2023
A+
A-

Kosova’nın saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan KosovaPort’un köşe yazarı Ercan KASAP, “Kosova’da Türkçe ders kitapları…” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜRKÇE DERS KİTAPLARI…Gazeteci – Yazar Ercan KASAP’ın yazısının detayları:

Türkçe ders kitapları…Türkçe eğitimin kanayan yarası…

Kosova’da Türkçe eğitimde en can alıcı sorunların başında Türkçe ders kitapları geliyor. O kadar ki, Türk eğitimciler ve öğrencilerde anksiyete olarak sıfatlandırılan kaygı bozukluğu boyutuna  ulaşan bir sorun haline geldi. Bu, yıllardır böyle…

Kosova’da 1951 yılından günümüze kadar kesintisiz devam eden Türkçe eğitim sürecinde can sıkıcı bir durum varsa o da Türkçe  ders kitapları karmaşasıdır.

Yıllardır hakimiyetini koruyan hem öğretmen hem öğrenciler için bu can sıkıcı durum çoktandır endişe verici boyuta ulaştı.

Kosova’da Türkçe eğitimde 72 yıl belirginliği  dönem dönem daha çok, dönem dönem daha az hissedilen, ancak çıban başı olmaktan kurtulamayan Türkçe ders kitapları bilmecesi devam ediyor…

Zaman zaman nicelik açısından hedefin yakalandığı ancak nitelik açısından eksikliklerin yaşandığı ders kitapları, Türk öğrenci ve eğitimcileri, bilgi alma konusunda hiçbir zaman tatmin edecek seviyeye ulaşamadı. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz  basılan ders kitaplarından hiçbir zaman tam manasıyla yararlanamadı.  Hep sıkıntı çektiler… Ders kitapları sorununa çözücü ve kalıcı adımlar atıldıysa da bu adımlar sonuçsuz kaldı maalesef. Çünkü çözümler hep eksik kaldı, hep yetersiz oldu.

Özetle kompleksi bir durum söz konusu derken,  Kosova’da yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber eğitimde yaşanan sorunlar, ilk sırada Türkçe ders kitapları tekrardan konuşulmaya başlandı.

Kosova’da özgürlüğe kucak açıldığı 1999 yılından günümüze kadar, Türkçe ilköğretimin birinci sınıfından  dokuzunca sınıfına kadar matematikten resim dersine kadar aşağı yukarı 90 ders kitabı yayınlandı.

Türkçe ders kitapları 2006 yılına kadar “bütçe yetersizliği” gerekçesiyle Kosova Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmadı. Daha sonraki süreçte  yayınlanan kitapların kalitesi ve öğrencilerin eğitim sürecinde bilgi gereksinimlerini karşılayacak nitelikte olmadı.

Türkçe lise eğitimine  gelince durum daha da vahim. 1999 yılından bu yana tek bir ders kitabı bile basılmadı. Türk lise öğrencileri 23 yıldır ders kitaplarından mahrum bırakıldı. O kadar ki lise öğrencileri çoktandır geçmişte kalan ders yöntemlerinden diktiye mahkum edildi.

Bu durumun çok sebepleri var. Özetle, kitabın hazırlanışı, kitapların tercümesi, müfredata uygunluk gibi bir dizi olumsuzluk, ders kitapları sorununu  kısır döngüye dönüştürdü.

İlköğretime yönelik ders kitaplarının hazırlanmasında müeliflerin yetersiz kaldığı yani vasıfsız olduğu görüldü, kitapları Arnavutça’dan Türkçe’ye tercüme edenlerin  bazılarının gerekli donanımı olmadığı, bazı kitaplardaki, tarih kitabı örneğinde Türk öğrencilerini incitici  içerekler içerdiği gibi bir dizi olumsuzluklar, Türk öğrenci ve öğretmenleri zor durumda bıraktı. Öğretmenler kendi çabalarıyla Türkiye’den gönderilen yardımcı kitaplardan da faydalanarak, özverileri ve üstün gayretleri sayesinde öğrencileri en uygun, en kaliteli ,en iyi şekilde farklı dersler konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamaya çalıştı.

Bu da yetmedi, geçenlerde onay alan yeni müfredat uyarınca ders kitaplarının sil baştan hazırlanması ve yayınlanması süreci başlayacak. Anlaşılan, ders kitapları sorunu yeniden daha da fırtınalı şekilde öğrenci ve öğretmenlerimizi zorlayacak.

Asıl soruya gelelim. Bu durum nereye kadar böyle sürecek? Anayasa ile Kosova’da güvence altına alınan Türkçe eğitime, ders kitapları konusunda bu aymazlık ne kadar daha devam edecek?

Eğitim Bakanlığı durumun farkında mı? Türk halkını temsil eden siyasi garnitürün ders kitapları konusunda yaptığı girişimleri, müdahaleleri, çözüm önerileri neden etkili olmadı? Yoksa siyasi temsilcilerimizin şikayetleri kaale mi alınmadı ?

Kitapsız, ya da çocuklara yanlış, eksik bilgiler içeren kitaplarla bir eğitimin doğru yapılacağının düşünülemeyeceği gibi, öğrencilerimizin yetişmesinin de sağlıklı ve kaliteli olmayacağı kanaatinden hareketle, Türkçe ders kitapları sorununa derhal kalıcı ve doğru çözümlerin üretilmesi ve hayata geçirilmesi elzemdir. Hem türk toplumu, bu bağlamda Türk sivil toplum kuruluşları (STK) olarak, hem de kurumlarda halkımızı temsil eden KDTP yönetimi olarak, acilen harekete geçilmelidir.

Kosova devleti, ders kitapları konusunda anayasal yükümlülüğünü yerine getiremiyorsa, ders kitapları basılmayarak eğitim görme hakkı açık açık ihlal ediliyorsa, Kosova Ombudsmanı, Avrupa Birliği (AB) Kosova Ofisi, AGİT Kosova Misyonu, yabancı diplomatlara şikayet edilmeli. Bununla birlikte ders kitaplarıyla ilgili süreçte Türk aydınlarının ilgi ve çabası teşvik edilmelidir.

Aksi takdirde Türkçe eğitimdeki tablo gitgide grileşecek! Dolayısıyla Kosova’da Türk halkının varlığını  sürdürebilmesi için Türkçe eğitim  can damarı olduğuna göre, bu  damarın  tıkanması sonumuz olabilir!

Ercan Kasap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.