enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova’nın Kuzeydeki Türkler…

Kosova’nın Kuzeydeki Türkler…
12.06.2023
A+
A-

Kosova’nın sesi olan, saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu KosovaPort Haber Portalının köşe yazarı Ercan KASAP, köşesinde kaleme aldığı ‘Kosova’nın Kuzeydeki Türkler…‘ başlıklı yazısında, “kuzeydeki Türkleri yeniden kucaklama zamanı, unutulmadıklarını hissettirme zamanı…yanında olduğumuzu kanıtlama zamanı…” olduğunu dile getirdi.

Gazeteci-Yazar Ercan KASAP’ın yazısının tamamı şöyle:

Kosovalı Türk bakan Kervan, Türkiye-Kosova ilişkilerini daha ileri taşımayı hedefliyor - Avrasya'dan - Haber - TRT Avaz“Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Enis Kervan geçen gün Kosova Meclisi Toplulukların Hak ve Çıkarları Komisyonu toplantısında, komisyon üyelerinden,  Gilan ve Mitroviça’da yaşayan Türkleri ziyaret etmelerini  talep etmiş,  bu belediyelerde yaşayan Türk ve diğer topluluklarla ilgili var olan sorunları, beklentileri ve çalışmaları hakkında bilgi edinmesini istemişti.

Doğru ve desteklenecek bir talep. Eskiden bu ve Türklerin yaşadığı diğer belediyelerde Türkler, Türk aileleri ziyaret edilir, hal hatır sorulur, sıkıntılarına çare aranır, yardım paketleri dağıtılırdı.

Hatırlıyorum… Tam 12 yıl önce Kosova’nın kuzeyinde yaşayan Türkler ziyaret edilmişti, bugün artan gerilim ve savaşa gebe haliyle dünyanın gündeminden düşmeyen Kosova’nın kuzeyi… Büyük bir çoğunlukta olan Sırplar, bir avuç kadar kalan Türkler…  Unutulan kuzeydeki Türkler…

Bir bayram arefesinde 3 Kasım 2011, Sırp belediyesi olan Kuzey Mitroviça’nın Boşnak mahallesindeki Türklerin son olarak ziyaret edildiği tarihti.

Boşnak Mahallesi” Türk, Arnavut, Boşnak ve Sırpların yaşadığı Kuzey Mitroviça’nın  bir semti.

O dönem Kosova Meclis Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Enis Kervan, KDTP Mitroviça Şube Başkanı Erol Zekeriya, Prizren merkezli “Balkanlar Ay Işığı Kadınlar Derneği” Başkanı Mediha Jılta, Dernek Başkan Yardımcısı Maide Kurt, gazetecilerden RTK adına Ela Kasap ve İHA ile Kosovaport adına bendeniz ile RTK’nın Mitroviça muhabiri Zümrüt Pantina,  grup halinde kuzeyde kalan bir kaç Türk ailesini ziyaret ettik.

Bize eşlik eden ve yaklaşık 40 Türk ailesinin çoğunun yaşadığı Boşnak Mahallesinde ziyaret edilecek ailelerle daha önceden irtibata geçen cesur gazeteci  Zümrüt Pantina’ya Allahtan gani gani rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun…

5 kilometrelik güneyden kuzeye geçiş yolculuğuna bölünmüş Mitroviça’nın Güney Arnavut bölümündeki KDTP’nin Mitroviça Şubesi’nin Ofisi’nden çıktık.

Ziyaret edilecek Türk ailelerinin, Sırp aileleri ile “kuşatılmış” olması yani Sırp ve Türk ailelerin iç içe olması, ziyareti riskli kılmakla birlikte, soru işaretlerini içinde barındıran bir girişimdi.  Sırplar, oralara yabancıların  ayak basmasına müsade etmiyordu.

Ziyarette, Milletvekili Kervan, Şube Başkanı Erol Zekeriya, Dernek Başkanı Mediha Jılta ile Dernek Başkan Yardımcısı Maide Kurt, ailelerle sohbet ederek, Türk iş insanı Muzaffer Sezgin’nin  sağladığı yardım paketlerini verdi, biz de medya mensupları olarak bu ziyareti haber amaçlı kameraya kaydettik, ailelerin televizyon kanallarında görünmelerinden  tedirgin olmalarına rağmen…

Boşnak mahallesine girerken hissettiğimiz tedirginlik, daha sonra yerini korkuya bıraktı. Mahallenin derinliğine girerken, sayıları çoğalan Sırp komşuların  şüpheli bakışlarından oldukça rahatsız olduk. Sorun çıkarmaları an meselesiydi.  Türk ailelerin evlerine girişimiz, Sırp komşular tarafından an be an izlendi. Telefon konuşmaları başladı. Bir yerlere bilgi aktarıyorlardı.

Yüzyıllık ocaklarını terk etmek istemeyen bir kaç Türk ailesini  ziyaret ettik, çay, kahvelerini yudumladık.

Sohbet ederken kuzeydeki Türklerin gözlerinden yaşlar hiç eksilmedi… uzun bir süreden sonra gerçekleşen buluşmanın hem hüznünü, hem sevincini aynı anda yaşamaktaydılar.

O ziyaret ve yapılan sohbetler, kendilerini o kadar mutlu etmişti ki…Verilen moral desteği, onlara can suyu olmuştu adeta… Ayakta duracakları sözünü vermişlerdi, ancak, unutulmamaları sözü verilmesini de istemişlerdi.

12 yıldır geceleri rahat uyuyamıyoruz” şeklindeki  Muhammet Tahiri’nin sözleri, bunca yıl yaşadıkları sıkıntılara tercüman niteliğinde idi. Belli ki baskı altında yaşamlarını sürdürmekteydiler ve yüzyıllardır yaşadıkları bu ortamı terketmeyi istemiyorlardı. Sırp komşulardan doğrudan şikayetleri yoktu, ancak mahalleye gelen milliyetçi Sırpların saldırılarından korkmaktaydılar…

Aynı korkuları bugünlerde de yaşıyor kuzeydeki Türkler. Çatışmalara, protestolara, patlamalar sahne olan Kosova’nın kuzeyinde yaşanan son derece tehlikeli gelişmeler, oradaki Türkleri de derinden etkiliyor.

Erol ZekeriyaKDTP Mitroviça Şubesi Başkanı Erol Zekeriya ile geçen gün konuştum. Aile sayısı düştüğü bilgisini aldım.  Kuzeyde Türk aile sayısı takriben 25’e düşmüş.  Bazıları evlerini satmış , bazıları orayı terketmiş, Güney Mitroviça’ya yerleşmiş.

Sırpların çoğunlukta olduğu Kuzey Mitroviça’da kalan bu 25 aile nasıl bir durumdalar, detaylı bir bilgimiz yok.

Bildiğimiz, savaşın sona erdiği 1999 yılından, ilk ziyaretin yapıldığı 2011 yılına kadar 12 yıl geçmişti.  Aradan yine 12 yıl geçti. Ne tesadüf… Kuzeydeki Türklere ne giden, ne soran var! Yine yetim, yine öksüz kalmış durumdalar.

Bu nedenle desteğe ihtiyaçları var. Yardım paketlerine ihtiyaçları var…

Dolayısıyla  kuzeydeki Türkleri yeniden kucaklama zamanı, unutulmadıklarını hissettirme zamanı…yanında olduğumuzu kanıtlama zamanı…. Yapalım!

KUZEYDEKİ TÜRKLER…

Gazeteci-Yazar: Ercan Kasap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.