enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:59 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:44 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:35 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
08:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
08:00 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
07:57 Ardan Zentürk: ‘Suriye’de büyük bir felaket bekleniyor’
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Haziran Sayısı Çıktı: NATO Nereye?

Kriter’in Haziran Sayısı Çıktı: NATO Nereye?
26.06.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 69. sayısı çıktı.

Yeni dünya, yeni düzen tartışmalarının gölgesinde pandemi sürecini atlatmaya çalışırken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında ise yeni gündem başlıkları adeta yağıyor.

Savaşla birlikte zirveyi zorlayan enerji fiyatları soğuk kış günlerinde öncelikli gündemimiz iken, şimdi iki yeni gündemimiz daha var: NATO’nun genişlemesi ile gıdada arz güvenliği ve fiyatlar…

Kendini yenileyen yoğun gündem içerisinde sürekli temel sorunlarımızdan biri olarak kalan gıda güvenliğini ve Türkiye’de tarımın durumunu yeni Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci ile konuştuk. Türkiye’deki tarım, bu ayki dosyalarımızdan biri. Yine Rusya-Ukrayna Savaşı ile gündemde öne çıkan NATO’nun genişlemesi ve Türkiye’nin kararlı duruşunu da bir dosya ile ele aldık.

NATO’nun güvenlik politikasını terörle mücadele açısından Kemal İnat, genişleme politikasının artılarını eksilerini Mehmet Ayfer Kancı yorumlarken; Murat Aslan değişen dengelerde NATO’nun kuvvet yapısını ve konuşlanmasını, Talha Köse genişlemenin Avrupa’daki güvenlik yansımasını, Rıfat Öncel de genişlemenin karara bağlanacağı Haziran sonundaki Madrid Zirvesi’ni kaleme aldı. Sovyetler Birliği’nin çöküşü ile başlayan ve Ukrayna Savaşına kadar yol açan 30 yıllık hikayeyi, yani yarım kalan ABD-Rusya hesaplaşmasını Hakan Çopur, NATO genişlemesinin Rusya’ya yansımalarını Vişne Korkmaz, Türkiye’nin barış arayışlarını da Mustafa Öztop anlattı.

Tarım dosyamızda iklim değişikliğinin de önemli bir değişkeni olan ormanlar konusunu Mehmet Emin Birpınar ve Çiğdem Tuğaç ele alırken, Türkiye’de ormanlarla ilgili yapılanların boyutunu da Arif Karademir değerlendirdi. Türkiye’nin tarımdaki kalkınma politikalarını Fahri Yavuz, buğday üretimindeki sorunları ve çözüm önerilerini Birol Taş, küresel trendleri Deniz İstikbal yazdı. Rusya-Ukrayna Savaşı ile yaşanan gıda krizine etkilerini Filiz Eryılmaz, küresel gıda fiyatları ve Türkiye’ye etkisini Yüksel Okşak ele aldı.

Ve siyaset… Seçime doğru gidilen yolda muhalefet kanadının altılı masa görüşmelerini Hamit Emrah Beriş değerlendirirken, kurgulanan oyunları ve gerçek dışılığı Kenan Kıran bir habercinin gözüyle yazdı. Murat Yılmaz, Osmanlı’dan günümüze asker ve sivil bürokratik ittifakın hikayesini, İhsan Aktaş da sığınmacı sorunu üzerinden muhalefet partilerinin ülkenin siyasal gerçekliği ile ilgili üretemedikleri değerleri resmetti. Muhalefetin zenofik popülizmini ise güncel örnekler üzerinden Baki Laleoğlu kaleme aldı.

Dünyadaki sığınmacı ve mülteci ayrımının sonuçlarını hukuki açıdan Yücel Acer, İran’a yönelik Afgan göçünün Türkiye’ye ne anlatması gerektiğini Durdu Mehmet Özdemir, iklim değişikliği ve gıda güvenliğinin Afrika’dan çok büyük bir göçü tetikleme ihtimalini Tunç Demirtaş yazdı.

Tüm yaşanan gündemlerin ortak noktası ise sosyal medya yansımalarında sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medyanın yalan kaynak oluşturma potansiyelini ve geçtiğimiz ay TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifinin dijital medyaya neler getireceğini Mert Hüseyin Akgün yazısında genişçe ele aldı.

Bu ayki kitaplık bölümümüzde SETA yayınlarından çıkan Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’nun editörlüğündeki “Geçmişten Geleceğe Kırım: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” kitabını Deniz Dede; yine SETA yayınlarından Mahmut Alrantisi’nin “Bölgesel Güç Dengelerinde Türkiye-Katar İlişkileri” kitabını Mehmet Babacan tanıttı.

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.