<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:53
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lösemide erken teşhis hayat kurtarıyor

Lösemide erken teşhis hayat kurtarıyor
08.11.2021
A+
A-

YALOVA-TÜHA HABER / Sık görülen çocukluk çağı kanserlerinden biri olan lösemi, erken teşhis edilirse başarıyla tedavi edilebiliyor. Çocukları lösemiye karşı korumanın yolu ise sağlıklı yaşam kurallarına özen göstermekten geçiyor.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Çocukluk çağında en çok görülen kanserler türlerinin yaklaşık üçte birini lösemi oluşturuyor. Toplumda görülme sıklığı her geçen gün artan lösemi, erken teşhis edildiği taktirde tedavi şansı yüksek bir hastalık. Bu nedenle farkındalık yaratmak ve hastalığa dikkat çekmek için 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda pek çok faaliyet düzenleniyor.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber]

Lösemi neden kaynaklanıyor? Belirtileri ve tedavi yöntemleri neler? Hastalıktan korunmak mümkün mü? Lösemiyle ilgiyle merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca TRT Haber’e anlattı.

Lösemide erken teşhis hayat kurtarıyor

1. Lösemi nedir?

“Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir. Kök hücrelerin, anormal hücreye dönüşmesiyle birlikte bu hastalık ortaya çıkıyor. Çocuklarda en sık 1 ila 5 yaş arasında görülüyor. Bu hastalıkta erken teşhis büyük önem taşıyor. Unutmayalım ki lösemi önlenebilen ama tedavisi çok pahalı bir hastalık.”

2. Löseminin belirtileri neler?

“Solukluk, halsizlik, deride morarma-kızarma, nedensiz-belirsiz ateşler, lenf bezlerinde şişmeler, eklem ağrıları, kemik ağrıları, iştahsızlık, zayıflama en önemli belirtiler.”

Fotoğraf: Getty İmages

[Fotoğraf: Getty İmages]

3. Lösemiyi ne tetikliyor?

“Kanser yapıcı GDO’lu ürünler, fast-food tüketimi, ilaçlar, kimyasallar, özellikle de radyasyon alımı ve bazı virüsler lösemiyi tetikleyen nedenler arasında yer alıyor.”

4. Hekime ne zaman başvurmak gerekiyor?

“Hekimin önerdiği ateş düşürücülere rağmen çocuğun ateşi düşmüyorsa veya vücudunda toplu iğne başı şeklinde minik, kırmızı, basmakla solmayan döküntüleri varsa vakit kaybetmemek gerekiyor. Yine haftalarca süren iştahsızlık, yorgunluk, kemik ve kas ağrıları varsa hemen hekime başvurarak tahlil yaptırılmalı. Bunlar öncelikli olanlar tabii… Özellikle çocuk 1 ila 5 yaş yaş aralığındaysa ve bu belirtilerin herhangi biri tedaviyle geçmiyorsa aklımıza bir kan hastalığı gelmesi lazım.”

Fotoğraf: Getty Images

[Fotoğraf: Getty Images]

5. Lösemi nasıl teşhis ediliyor?

“Hastalığın teşhisi çok kolay. Kan sayımı yapılıyor. Ardından mikroskopla kan hücrelerine bakılıyor. En son teşhis koyma yöntemi ise kemik iliği aspirasyonu… Kemik iliğinden ufacık bir parça alınıp patolojiyle tanı konuluyor. ”

6. Tedavide nasıl bir yol izleniyor?

“İki yönlü tedavi var: Kemoterapi ve kemik iliği nakli… Erken teşhiste çocuk lösemilerinin yüzde 92’si kemoterapiyle tedavi edilebiliyor. Kemoterapi tedavisi birkaç yıl sürebiliyor. Kemik iliği nakli de yapılıyor. Özellikle bazı hastalarda anne, baba, kardeş gibi uygun bir donör bulunduğu zaman kök hücreler naklediliyor. Böylece kemik iliğindeki anormal kan üretimi, normal bir hale geliyor ve lösemi tamamen bitiyor.”

Fotoğraf: Getty Images

[Fotoğraf: Getty Images]

7. Çocukları lösemiden korumak için ne yapılmalı?

“Hastalık en sık 1-5 yaş aralığında görülüyor. Bu yaş aralığında fast food ve GDO’lu ürün tüketimini biraz kısmalıyız. Özellikle gazlı ve boyalı kanserojen içecekler, yiyecekler ve giyeceklerden uzak tutmalıyız. Plastik eşyaları ve deterjanları uygun şekilde almalıyız.

Radyasyon içeren cep telefonunun sık kullanımı bizim için özellikle son yıllarda büyük önem arz ediyor. Uyurken aynı yatak odasında cep telefonu ve radyasyon yayıcıların olmaması gerekiyor.

En önemlisi sigara… Sigara içmemeliyiz ve içilen ortamda bulunmamalıyız. Karbonhidrat içeren şekerli ve unlu besinleri çok az tüketmeliyiz. Obeziteye dikkat etmeliyiz. Çünkü obezite de buna yol açabiliyor. Ayrıca düzenli uyumak ve spor yapmak gerekiyor. Gereksiz ilaç, vitamin ve gazlı enerji içecekleri de tüketilmemeli.”

Nursel Cobuloğlu Haberleri - TRT Haber - Türkiye&#39;nin haber kaynağı

Grafik: Nursel Cobuloğlu 

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Kasım 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.