Maraton İzmir’de Yeni Rekor
İZMİR – TÜHA HABER / 43 farklı ülkeden 500’ün üzerinde koşucunun yarışına sahne olan 3. Uluslararası İzmir Maratonu’nun (Maraton İzmir) 42 kilometrelik etabında “Türkiye’nin en hızlı parkuru” rekoru bir kez daha kırıldı.
Geçen yıl Etiyopyalı Tsegaye Getachew’in 2.09.35 ile elde ettiği Türkiye’deki en iyi dereceyi bu yıl Kenyalı Lanny Rutto tazeledi. Rutto, yarışı 2.09.27 ile tamamlayarak rekoru 8 saniye daha geliştirdi. Maraton İzmir’in “Türkiye’nin en hızlı parkuru” unvanı da yeniden perçinlendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen yarışta erkeklerde ikinciliği Kenya’dan Meshack Kiprop Koech 2.11.21, üçüncülüğü yine Kenya’dan Mathew Kemboi 2.13.03 ile elde etti. Türk sporcular arasında en iyi dereceyi ise 2.20.02 ile erkekler kategorisinde koşarak yarışı 9’uncu tamamlayan Bingöllü Yavuz Ağralı aldı.
Kadınlarda Etiyopya’dan Letebrhan Haylay Gebreslasea 2.27.35 ile ilk sırayı alırken, Kenyalı Lilian Chemweno 2.28.18 ile ikinci, aynı ülkeden Helen Jepkurgat 2.30.54 ile üçüncü oldu. Aydınlı Derya Kaya, 3.04.29’luk derecesiyle kadın atletler arasında sekizinci oldu.
Yarışın startı Alsancak’taki Eski İZFAŞ binası önünden saat 08.00’de verildi. Koşucular, Alsancak üzerinden Karşıyaka’ya ulaşıp Bostanlı İskelesi’ne gelmeden dönüş gerçekleştirdi. Aynı parkurdan bu kez Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinden İnciraltı’na varan sporcular, Marina İzmir’den ikinci dönüşü yaparak başlangıç noktasında 42 kilometrelik parkuru tamamladı.
Maraton İzmir kapsamında 10 kilometrelik koşu etabı da düzenlendi. 4 binin üzerinde atletin ve İzmirliler’in yoğun katılımına sahne olan yarışta, erkeklerde Bedri Şimşek 0.33.45 ile ipi ilk göğüsleyen atlet olurken Hamdullah Ablay ikincilik, Mehmet Aydıngör üçüncülük elde etti. Kadınlarda Tuğçe Karakaya 0.37.44 ile ilk sırayı alırken, Rahime Tekin ikinci, Özlem Işık üçüncü oldu.
“Önümüzdeki sene on binlerce kişiyle koşacağız”
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi Başkanı Hakan Orhunbilge, Maraton İzmir’in sporda marka kent olma yolunda en büyük projelerden biri olduğunu söyledi. Maratona İzmirliler’in yanı sıra birçok ülkeden yoğun ilgi gösterildiğine dikkat çeken Orhunbilge, “Üç yıldır gerçekleştiriyoruz. Tabi ilk ikisini maalesef pandeminin yoğun olduğu koşullarda gerçekleştirdik ve kotalı koştuk. 1000 kişiyle koşmuştuk ilkini, ikincisini 2000 ve bugün de 4500 kişiyle koşuyoruz ve gerçekten büyüyen bir organizasyon. Çünkü İzmir’in birçok avantajı var. Turistik bir destinasyon olması nedeniyle insanlar İzmir’e gelmek için organizasyonları bekliyorlar. Biz kota koymasak bugün 10 bin kişiyle de koşuyor olabilirdik. Ama henüz pandeminin tam anlamıyla etkileri geçmediği için kota koymak durumundaydık. Ben tahmin ediyorum on binlerce kişiyle koşacağız önümüzdeki sene” dedi.
Yarışın şehir manzarası eşliğinde keyifli bir parkurda yapıldığını belirten Orhunbilge, gelecek yıl katılımın daha da artmasını beklediklerini söyledi. Maraton İzmir’in Dünya Atletizm Federasyonu tarafından “Uluslararası Yol Koşusu” (Road Race Label) sertifikasına layık görülerek dünya maratonları arasındaki öneminin arttığını da kaydeden Orhunbilge, “Önümüzdeki yıllarda bizim amacımız İzmir Maratonu’nu Avrupa’nın hatta dünyanın en iyi maratonları arasına sokmak ve bunu başaracağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Sivil toplum kuruluşlarına 4 milyon TL’ye yakın bağış toplandı
Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir bir dünya” temasıyla gerçekleşen Maraton İzmir “atıksız maraton” hedefiyle koşuldu. Türkiye’de bir ilki hayata geçirmeye çalıştıklarını belirten Orhunbilge, “Maraton organizasyonunda kullanılan tüm materyalleri tekrar geri dönüşümle önümüzdeki senenin maratonunda kullanmayı planlıyoruz. Madalyalarımız da geri dönüşümlü malzemelerden üretildi. Buradan bir ilki yapmak istedik” dedi.
Bazı sporcularsa yarışta sivil toplum kuruluşları için koştu, bu sporcular aracılığıyla kuruluşlara bağışlar gerçekleşti. 10 binden fazla bağışçı, Maraton İzmir’de yarışan atletler üzerinden sivil toplum kuruluşlarına 4 milyon TL’ye yakın bağışta bulundu. Orhunbilge, “Sosyal sorumluluk anlamında bu bizleri çok mutlu ediyor. Tabii koşu organizasyonu güzel, eğlenceli ama kalıcı bir iz bırakması açısından bu bağış kampanyalarının sosyal sorumluluk anlamında bize yüklediği önemli görevler var. Biz de bunu her geçen yıl büyütmeyi planlıyoruz” diye konuştu
HABER : Soner KIZILKAYA
[TÜHA Haber Ajansı, 18 Nisan 2022]