enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber canlı yayınına konuk oldu

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber canlı yayınına konuk oldu
11.05.2023
A+
A-

* Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

* Özer, engelli öğretmen atamasında kontenjan ayrılmayan alanlarda 234 engelli öğretmen atamasının daha yapılacağı müjdesini paylaştı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bakan Özer’den müjde: 234 engelli öğretmen daha atanacak
Millî Eğitim Bakanı Özer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla başvuran tüm adayların atandığını hatırlatarak bir müjde daha verdi: Biliyorsunuz, 10-16 Mayıs tarihleri Engelliler Haftası olarak kutlanıyor. Yani onların yaşama erişimlerine yönelik her türlü engelin kaldırılmasıyla ilgili etkinliklerin düzenlendiği bir hafta. Bizim engelli öğretmen atamasında kontenjan açmadığımız alanlar vardı. Mesela muhasebe, finansman, biyomedikal cihaz teknoloji, su ürünleri gibi; 234 tane kontenjan açmadığımız için E-KPSS puanı olduğu hâlde başvuru yapamayan, tercihte bulunamayan engelli öğretmenlerimiz vardı. 10 Mayıs Engelliler Haftası’nın güzel başlangıcı olsun. Bu öğretmenlerimizi bugün itibarıyla başvurularını alacağız. Çarşamba ve perşembe günü başvurularını alacağız, cuma günü de atayacağız.” dedi.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “3 buçuk milyon çocuğun eğitimin dışında kaldığı” iddialarına ilişkin, “Son yirmi yıl, eğitimde devasa yatırımların olduğu bir döneme tekabül ediyor. Öncelikle birinci aşaması Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan fiziki yatırımlardı. Bir ülkenin en kalıcı sermayesi beşeri sermayesidir. Beşeri sermayenin niteliğini arttırmada kullanılan en önemli enstrüman da eğitimdir. Yani eğitimle siz nesillerinizi buluşturduğunuz anda geleceğe umutla bakabilirsiniz, rekabet gücünüzü arttırabilirsiniz. OECD ülkeleri bu bilinçle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm eğitim kademelerindeki okullaşma oranlarını yüzde yüzlere ulaştırdı. Yani 1950’li, 1960’lı yıllarda eğitime yatırım yaptıktan sonra erişimi, evrenselleşmeyi sağladıktan sonra ağırlık verdikleri şey eğitimin kalitesini artırmak, fırsat eşitliğini güçlendirmekti. Şimdi, 2000’li yıllara baktığımız zaman, Türkiye’deki eğitimin karnesi çok kötü. Beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11. Okul öncesi eğitime kim erişebiliyor? İmkânı olan erişir diyor, yani varlıklı aileler çocuklarını okul öncesi eğitime eriştirebiliyorlar. Liselerdeki okullaşma oranları yüzde 44. Bakın bu faciadır, yani yüz lise öğrencisinin kırk dördü liseye gidiyor, elli altısı liseye gitmiyor. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14. Şimdi, Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son yirmi yılda devasa bir eğitim seferberliği yaptı ama bu eğitim seferberliğini yaparken bölge veya şehir veya ilçe ayrımı yapmadı, Türkiye’yi kucaklayarak bu yatırımlar yapıldı. 300 binler seviyesinde olan derslik sayısı 857 bine çıktı. Bu, devasa bir yatırım. Herkesin rahat bir şekilde okula, eğitime erişebilmesiyle ilgili okullar yapıldı. Sadece bunlar yapılmadı. İkinci aşamada eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Başörtüsü yasakları… Bu ülkede eğitim erişiminin önünde başörtüsü yasakları vardı. Bugün çok unutuldu bunlar. Çok rahat bir şekilde konuşuluyor. Yani düşünün bu ülkenin vatandaşları, kadınlarımız, kızlarımız sırf başörtülü olduklarından dolayı eğitime erişemiyorlardı. İmkânı olan kadınlarımız yurt dışına gidiyordu. Yani o kadar acı bir travma ki bu travmaları, bu hikâyeleri biz unuttuk. Başörtüsü yasakları bu dönemde kaldırıldı.” değerlendirmesinde bulundu.
İmam hatip liseleri ile meslek liselerinin önündeki katsayı uygulamasının da bu dönemde kaldırıldığını anımsatan Özer şunları söyledi: “Gelin noktada Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez okul öncesinden liseye kadar okullaşma oranları yüzde 99’un üzerine çıktı. Beş yaşta yüzde 11 olan okullaşma oranları yüzde 99.86’ya çıktı. İlkokul yüzde 99.54, ortaokul yüzde 99.17, lise yüzde 99.11… Şimdi beşeri sermayenin eğitimle buluştuğu ve niteliğinin artırılmasıyla ilgili devasa yatırım yapan bir lidere ve eğitim politikasına teşekkür edersiniz değil mi? İlk kez Cumhuriyet tarihinde böyle bir yatırım yapıldı.”
Kayıtlı olmayan öğrenci sayısı 94 bin 984
Zorunlu eğitimde kayıtlı olmayan çağ nüfusuna bakıldığında sayının düşük olduğuna işaret eden Bakan Özer, “İlkokulda 28 bin 290, ortaokulda 44 bin 518, lisede 22 bin 176 olmak üzere toplam 94 bin 984. Şimdi yüz bin nerede üç buçuk milyon nerede? Bu, gerçekten bir iftira, aynı zamanda emeğe saygısızlık…”
Eğitimde fırsat eşitliği kapsamında yapılan yatırımlara dikkati çeken Özer, “Gerçekten eğitime erişmesi dert olsaydı 2000’li yıllarda okullaşma oranları yüzde 50’nin altında olmazdı. Okul öncesi eğitime erişemeyen yüzde 11’in dışındaki çocuklar garip gureba idi, imkânı olmayandı. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle son yirmi yıldaki üçüncü aşamasında fiziki yatırım ve eğitimin demokratikleştirilmesinde yapmış olduğu en büyük katkı bu milletin evlatlarına eğitimde sosyal politikalar uygulamasıdır. Bu sosyal politikalar nedir? Ücretsiz kitaptır çünkü öncelikle eğitim materyallerine ücretsiz bir şekilde erişebilmeniz gerekiyor. Şu anda okul öncesinden lisenin sonuna kadar yani on dokuz milyon öğrencinin tamamının ders kitapları ücretsiz olarak eğitim öğretim başladığı zaman masasında bulunuyor. Yaklaşık dört milyar kitap şu ana kadar dağıtıldı. Biz 2022-2023 eğitim öğretim yılından sonra kronik bir problem olan yardımcı kaynak problemini çözdük. Çok nitelikli yardımcı kaynakları bastırarak 190 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıttık. Taşımalı eğitim kapsamındaki tüm öğrencilere ücretsiz yemek verildi. Hatta biz bu dönem ücretsiz yemeği bir milyondan beş milyona çıkardık. Beş milyon öğrencimize her gün sıcak yemek veriyoruz ücretsiz olarak. Diğer taraftan imkânı olmayan çocuklarımıza eğitime erişebilmesini sağlamak için burs destekleri veriyoruz. Diğer taraftan şartlı eğitim yardımları yapıyoruz. Bu dönemin son yirmi yılın en fazla kazananı, işte o garip gurebadır ve aynı zamanda kız çocuklarıdır. Dolayısıyla ‘Yoksulun, fakir fukaranın elinden eğitim fırsatı alındı.’ kocaman bir iftiradır.” ifadelerini kullandı.
Millî Eğitim Bakanlığının köy okullarını açtığını vurgulayan Bakan Özer, “Köy okullarını açmak için 2022’de yola çıktık. Bunu ne için yaptık? Birincisi, Kovid salgınından sonra insanlar artık metropollerden illere, küçük ölçekli ilçelere ve köylere doğru dönmeye başladılar. Bu trendi gördük. İkincisi, Kovid salgınında gıda tedarik zincirlerindeki o yaşanan problemler, gıda, tarım ve hayvancılığın çok daha kritik bir sektör olduğunu ortaya çıkardı.” diye konuştu.
Bu sebeple, köylerde vatandaşın tarıma devam edebilmeleri için köy ortamlarını daha nitelikli hâle getirme adına kapalı tüm köy okullarını açmak için yola çıktıklarını dile getiren Bakan Özer, şöyle devam etti: “2022’de hedefimiz 2 bin köy okulunun hayata geçirilmesiydi. Şu an itibarıyla 3 bin 155 köy okulunu biz zaten hayata geçirdik. Bunu yaparken sadece anaokulu veya ilkokul açmadık. Aynı zamanda köyde yaşayan vatandaşlarımız, büyükşehirlerde de biliyorsunuz mahalle oldu oralar. Orada yaşayan vatandaşlarımızın yaşam becerini artıran tarımla, hayvancılıkla ilgili veya istedikleri her alanda… Oradaki vatandaşlarımızın bu becerilerini artırmaya yönelik de her köy okulunun içinde halk eğitim merkezi kurduk. İşte bu yenilik… Hızlı bir şekilde süreç devam ediyor. İnşallah, 2023’ün sonuna kadar tüm köy okullarında açacağız.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.