enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Milli Görüş’e mali destek Fransa’yı karıştırdı

Milli Görüş’e mali destek Fransa’yı karıştırdı
24.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Fransa’da bir belediye meclisinin Milli Görüş’e bağlı bir caminin inşaatı için mali destek kararı İçişleri Bakanı’nı kızdırdı. Milli Görüş’ün siyasal İslam’ı savunduğunu söyleyen Bakan, ödemenin yapılmamasını istedi. 
(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa,DW/BK,JD)’ye dayandırdığı habere göre, Fransa’nın Strasbourg kentinde belediye meclisinin Milli Görüş’e ait bir caminin inşasına mali destek kararı ülkede tartışma yarattı.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, cami yapımına 2,5 milyon euronun üstünde mali desteği onaylayan belediye meclisine sert eleştirilerde bulundu.

Milli Görüş’ün siyasal İslam’ı savunan bir dernek olduğunu ve Fransa hükümetinin ülkedeki Müslüman derneklerle kararlaştırdığı ilkeler beyannamesini imzalamayı reddettiğini söyleyen Darmanin, yerel yönetimden cami yapımına mali destek kararını idare mahkemesine havale etmesini istedi.

AFP haber ajansı, Strasbourg Belediye Başkanı Jeanne Barseghian’ın, mali kaynağın serbest bırakılması için beyannamenin imzalanması koşulu getirmeyi önerdiğini bildirdi.

Fransa’da Müslüman federasyonlarının çatı kuruluşu Fransa İslam Konseyi, hükümetin talepleri doğrultusunda Ocak ayında Fransa İslamı ilkeler beyannamesini kabul etmiş, ancak ikisi Türk kökenli üç Müslüman kuruluş beyannameyi imzalamayı reddetmişti.

DİTİB ve Milli Görüş imzalamamıştı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Fransa Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Milli Görüş Fransa İslam Konfederasyonu’nun (CIMG) yanı sıra “İnanç ve İbadet Hareketi” adlı kuruluş belgeye imza atmamış, yaptıkları ortak açıklamada “Metindeki bazı bölümler ve ifadelerin Fransa’daki Müslümanlar ile toplum arasındaki güven ilişkisini zayıflatabileceğine inanıyoruz” denilmişti. Açıklamada bazı ifadelerin suçlayıcı ve marjinalleştirici üslup taşıdığı, önyargılarla Müslümanların itibarını zedeleyici nitelikte olduğu kaydedilmişti.

Yabancı ülkelerin etkisini azaltma hedefi

Beyannamede İslam dininin siyasi amaçlar doğrultusunda kullanılmasının reddedildiği belirtilerek, kadın-erkek eşitliğine vurgu yapılıyor. Belgede kadın sünneti, evlilik öncesi bekaret belgesi ya da zorla evlilik gibi uygulamaların yanı sıra ırkçılık ve antisemitizmin de reddedildiği ilan ediliyor. Beyannamede, “camilerin yabancı rejimleri savunan milliyetçi söylemler yaymak için kurulmadığı” uyarısı da yer alıyor.

Yaklaşık 5 milyon kişiyle Avrupa’daki en büyük Müslüman cemaate ev sahipliği yapan Fransa’da hükümet, Müslüman cemaatleri, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yabancı ülkelerin etkilerinden ve radikal unsurlardan arındırmayı ve “Fransa İslam”ı yaratmayı hedefliyor. Fransa hükümeti, ülkede görev yapan ve Türkiye, Fas ve Cezayir’den gönderilmiş 300 kadar imamın da geri gönderilmesini planlıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.