NEDERLANDS BEKENDE KABARETIER NİLGÜN YERLİ HERLEEFT NA EEN LANGE PAUZE
* “Na een afwezigheid van 10 jaar keerde Yerli terug naar het podium met zijn nieuwste werk ‘Als ik later Groot- dood ben’, dat veel lof ontving.”
* Eergisteravond begon de tournee in Amsterdam en zal doorgaan tot eind maart in 25 steden.
* Naast haar cabaretvoorstellingen heeft Nilgün Yerli ook succesvol diverse boeken geschreven en columns gepubliceerd.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Na een lange stilte keert de Nederlands-Turkse cabaretier Nilgün Yerli terug op het podium, alsof ze uit haar as herrezen is. Het nieuwe programma van de artiest, “Later als ik Groot-dood ben,” dat ze met veel toewijding heeft voorbereid, zal in 25 verschillende steden te zien zijn. De eerste voorstelling van deze spannende tournee vond plaats eergisteren in de prestigieuze Kleine Komedie in Amsterdam.
Vanwege het programma, waarbij veel beroemdheden en hooggeplaatste personen aanwezig waren, was er verkeersopstopping rond het theater.
Nilgün Yerli, die al eerder geprezen werd, is een Nederlands-Turkse cabaretier, schrijver en columnist. Ze werd op 21 maart 1969 geboren in Kütahya, Turkije. Op tienjarige leeftijd verhuisde ze met haar gezin naar Nederland. Deze migratie- en integratie-ervaring heeft een grote invloed gehad op haar latere werk en de thema’s die ze aansnijdt.
Yerli begon haar carrière in de jaren negentig als cabaretier. In haar cabaretvoorstellingen behandelt ze vaak onderwerpen als integratie, identiteit en culturele verschillen en bevraagt ze maatschappelijke kwesties door middel van humor en persoonlijke ervaringen. Ze staat bekend om haar scherpe observaties en haar vermogen om serieuze onderwerpen op een humoristische manier aan te pakken.
Yerli’s werk heeft haar een trouwe schare fans opgeleverd en heeft haar tot een belangrijke stem gemaakt in de discussies over integratie en multiculturalisme in Nederland. Haar Turks-Nederlandse identiteit geeft haar werk een bijzondere diepgang en actualiteit.
In haar persoonlijke leven heeft Yerli verschillende uitdagingen en tegenstrijdigheden ervaren, en deze ervaringen heeft ze omgezet in krachtige kunst en literatuur. Haar toewijding en passie voor haar vak hebben haar tot een inspirerende figuur gemaakt in de Nederlandse culturele scène.
Nilgün Yerli is na jaren weer begonnen haar langverwachte podiumenergie en scherpe observaties aan haar publiek te presenteren. Het nieuwe programma van de artiest, zoals de naam al aangeeft, verweeft de thema’s opgroeien en dood, en behandelt de meest fundamentele en ontroerende realiteiten van het leven op een humoristische manier. Yerli’s scherpe intelligentie en gevoel voor humor nemen het publiek mee op een reis die aan het denken zet en ontroert.
“Later als ik Groot-dood ben” toont de jarenlange ervaring en meesterschap van Nilgün Yerli in haar vak. Deze voorstelling, die zowel aan het lachen maakt als aan het denken zet, weerspiegelt de unieke stijl van de artiest en bezorgt het publiek onvergetelijke momenten. In elke voorstelling brengt Yerli maatschappelijke kwesties, persoonlijke ervaringen en universele thema’s samen, waardoor ze opnieuw een plaats verovert in de harten van het publiek.
Foto’s:Govert de Roos
In haar nieuwe solo-show onderzoekt Nilgün Yerli haar eigen motto: “vlieg onbevreesd en realiseer je dromen.” Veel van onze dromen volgen we nu niet na, we bewaren ze voor een zogenaamd “later”. En dit “later” wordt vanaf onze kindertijd in ons geplant. Hoe vaak hebben we de zin gehoord: “dat begrijp je wel als je groot bent”? Maar dat verre “later” eindigt op een dag. En terwijl we blijven dromen van dat “later”, willen we niet aan het einde denken. Want je handen zijn vol met de huidige “laters”. Dus, wat is echt belangrijk? Wat niet? Hoe maken we het absurde normaler? Of moeten we het absurde juist vergroten om het leven avontuurlijker te maken?
Nilgün Yerli onderzoekt al deze vragen en meer in haar voorstelling “Later als ik Groot-dood ben”. Ze doet dit met volle kracht, vanuit haar hart en ziel, altijd met verwondering en natuurlijk op zoek naar gelach. Want wanneer je praat over “Later als ik Groot-dood ben”, kun je die woorden alleen lachend zeggen.
In ons leven zijn er veel “laters”. Dit begint in onze kindertijd: “Dat begrijp je later wel.” Of: “Als je groot bent, denk je daar anders over.” Maar al deze “laters” komen ook tot een einde, en je moet niet aan dat einde denken. Want je handen zijn vol met de huidige “laters”. Dus, wat is belangrijk en wat niet? Hoe maak je het absurde minder absurd? Of moet je het absurde vergroten om het leven avontuurlijker te maken?
Nilgün Yerli onderzoekt dit met volle kracht, vanuit haar hart en ziel, altijd met verwondering en op zoek naar gelach. Want wanneer je praat over “Later als ik Groot-dood ben”, kun je die woorden alleen lachend zeggen.
Nilgün Yerli, geboren in Turkije, verhuisde op tienjarige leeftijd naar Nederland. Ze woonde eerst in Heerenveen, Friesland, daarna in Amsterdam. Later woonde ze in Istanbul, New York en Londen, maar nergens voelde ze zich zo thuis als in de Nederlandse hoofdstad. De Nederlands schrijver, programmamaker en cabaretier Nilgün Yerli is nu teruggekeerd naar Amsterdam, opnieuw in het theater en vooral herenigd met zichzelf.
We hebben allemaal dromen en wensen voor de toekomst. Maar wat als “later” plotseling eindigt? Nilgün Yerli onderzoekt dit in haar nieuwe solo-show.
Maar waar komt die belangstelling voor “later” vandaan? ‘Als kind horen we vaak: “Dat begrijp je wel als je groot bent.” Dat is iets hoopvols: denken dat je in de toekomst dingen zult hebben die je nu niet hebt. Maar op een dag komt dat “later” plotseling, en soms is het te laat. Net als mijn beëindigde huwelijk. We waren twintig jaar getrouwd, spraken over veel dingen die we wilden doen, maar plotseling konden we ze niet meer doen. En “later” speelt ook een belangrijke rol in de samenleving. Bijvoorbeeld, nu stem je, in de hoop dat het later beter zal zijn.’
Foto’s:Govert de Roos
“IK LEEF MIJN LEVEN ALS EEN VAKANTIE. ZO MAAK JE ELKE DAG WAARDEVOL.”
Nilgün Yerli beantwoordt de vragen als volgt:
-Behandel je in je show ook maatschappelijke thema’s?
-“Ja, meer dan ooit. Toen ik na een onderbreking van tien jaar terugkeerde naar het Nederlandse theater, deed ik dat met een show over liefde en daten, Tinderella. Ik begon mijn carrière met shows over culturele verschillen en vooroordelen, maar nu wilde ik praten over mensen zonder nationaliteit. Ik realiseerde me dat dit mensen teleurstelde – het publiek heeft mijn stem nodig over cultuur en samenleving. Vroeger voelde ik me beledigd als mensen me alleen als ‘Turkse vrouw’ zagen. Nu weet ik: Ik kan deze onderwerpen heel goed verwoorden. Ik kan vertellen hoe het is om zowel Turks als Nederlands te zijn, een wereldburger te zijn, een immigrant te zijn in het huidige politieke klimaat. Daarom doe ik dit.”
-Hoe voelt het om na tien jaar terug te keren?
-“Geweldig. Het was de moeite waard om te vertrekken; ik deed het uit moederliefde voor mijn zoon. Maar ik verloor mezelf. Ik had geen huwelijk, geen huis, geen carrière meer – en uiteindelijk was ik er zelf niet meer. Het theater, mijn grote liefde, hielp me mezelf weer te vinden.”
-Hoe ziet jouw “daarna” eruit?
-“Ik verloor mijn ouders toen ik veertien was. Ik werd op jonge leeftijd geconfronteerd met het feit dat alles in een oogwenk kan eindigen. Sindsdien leef ik zonder uitstel. Als ik iets wil zeggen of doen, doe ik het meteen. Dit is een heel lichte manier van leven. Op dit moment denk ik dat ik op 75-jarige leeftijd zal sterven. Op die manier bekeken, is elke dag waardevol. Vergelijk het met een vakantie. Een vakantie is mooi omdat die een einde heeft; dan maak je elke dag waardevol. Ik leef mijn leven als een vakantie. Alsof elke dag de laatste dag is.”
Nilgün Yerli, die door de jaren heen veel succes heeft geboekt in de kunstwereld, lijkt met dit nieuwe programma opnieuw aan de verwachtingen van haar fans te voldoen. Haar terugkeer naar het podium is niet alleen een cabaretvoorstelling, maar ook een diepe viering van kunst, humor en leven. Het bekijken van Yerli’s optreden zal betekenen dat je de complexiteit en schoonheid van het leven opnieuw ontdekt.
De eerste voorstelling, die vorige avond plaatsvond in de Kleine Komedie in Amsterdam, is slechts het begin van de tournee. Nilgün Yerli zal met haar boeiende vertelstijl en podiumenergie door vele steden trekken en haar publiek blijven inspireren. Haar terugkeer brengt een frisse wind naar het Nederlandse culturele landschap en zal onvergetelijke herinneringen nalaten bij het publiek. Om deze indrukwekkende comeback van Nilgün Yerli niet te missen, volg het tourschema van het programma “Later als ik Groot-dood ben” en wees een deel van deze unieke ervaring. Mis deze krachtige combinatie van kunst en humor niet!
Het programma wordt weergegeven op de onderstaande poster.
Op de poster van Nilgün Yerli’s theatervoorstelling, getiteld “LATER ALS IK GROOT BEN” (WANNEER IK LATER GROOT BEN), zijn de letters D toegevoegd aan de letters GR en T in “LATER ALS IK GROOT BEN,” zodat het zowel als “GROOT” (GROOT) als “DOOD” (DOOD) kan worden gelezen. Dit creatieve ontwerp, dat gebruik maakt van woordspelingen en visuele woordspelingen, is gemaakt om tegelijkertijd de betekenissen “Wanneer ik later groot ben” en “Wanneer ik later dood ben” over te brengen. Deze creatieve woordspeling en het ontwerp op de poster benadrukken de flexibiliteit van taal en de kracht van artistieke expressie. De combinatie van de woorden “GROOT” (groot) en “DOOD” (dood) geeft een diepe en doordachte boodschap over de levenscyclus van de mens en de onvermijdelijkheid van zowel groei als dood.
In dit opzicht weerspiegelt mijn vertaling van “Wanneer ik later groot en dood ben” de betekenis en boodschap die de poster wil overbrengen zeer goed. Rekening houdend met dit creatieve spel met taal en ontwerp, is het juist om te zeggen dat de boodschap van de poster en Nilgün Yerli’s artistieke uitdrukking zeer succesvol zijn. Daarom, als ik deze vertaling en interpretatie opnieuw beoordeel, zie ik dat de diepe en gelaagde boodschap die het ontwerp van de poster wil overbrengen, goed wordt weerspiegeld. Deze vertaling en interpretatie kunnen als passend en indrukwekkend worden beschouwd.
…En Nilgün Yerli sluit haar woorden af met: “Met de slogan ‘De wereld is mijn vaderland’ ben ik teruggekeerd naar Nederland met een voorstelling die niet onze verschillen, maar de gedeelde behoefte aan liefde, dromen, verlangens en eenzaamheid weerspiegelt:
Tinderella.
Maar ik begreep dat mijn publiek de parodieën op onze culturele verschillen meer waardeert en zich er beter in kan vinden. Dus: “In mijn nieuwe voorstelling ‘Als ik later groot / dood ben’ wens ik dat ze weer de maatschappelijke verschillen zullen zien, maar ook de onvermijdelijke punten die we allemaal delen.”
HET VERLEDEN VAN NİLGÜN YERLİ
Vroege Leven en Migratie
Nilgün Yerli werd geboren op 21 maart 1969 in de stad Kütahya in Turkije. In 1979 emigreerde ze op tienjarige leeftijd met haar gezin naar Nederland. Deze migratie had een grote impact op haar leven en kunst. Het proces van aanpassing aan een nieuwe cultuur voedde de thema’s integratie en identiteit die ze later vaak in haar podiumoptredens en geschriften zou behandelen.
Opleiding en Begin van de Carrière
Yerli groeide op in Nederland en zette daar haar opleiding voort. Op jonge leeftijd begon ze interesse te tonen in kunst en theater. Ze zette haar eerste stappen in de cabaretwereld in de jaren 90 en werd al snel een bekende naam. Ze viel op door haar unieke stijl in het cabaret; ze bracht humoristische vertellingen, maatschappelijke observaties en persoonlijke ervaringen samen op het podium.
Cabaret en Kunst
Yerli’s cabaretvoorstellingen behandelen onderwerpen zoals culturele verschillen, integratie, zoektocht naar identiteit en maatschappelijke problemen. Haar energie en vertelvermogen op het podium raken het publiek diep. Door vaak humor te gebruiken in haar shows, maakt ze serieuze en soms moeilijke onderwerpen lichter en biedt ze het publiek zowel leerzame als vermakelijke momenten.
Schrijverschap en Columnist
Naast haar cabaretoptredens is Nilgün Yerli ook een succesvolle schrijver. Ze heeft verschillende boeken geschreven en columns gepubliceerd. Haar geschriften bevatten vaak persoonlijke ervaringen en observaties, en zijn oprecht en prikkelend. Ze heeft columns geschreven voor vooraanstaande kranten zoals NRC Handelsblad en De Volkskrant, waarin ze scherpe observaties over verschillende lagen van de samenleving deelt.
Boeken en Publicaties
Nilgün Yerli heeft veel boeken geschreven. In haar boeken behandelt ze thema’s zoals migratie-ervaringen, leven tussen twee culturen, familie en persoonlijke ontwikkeling. In haar werken nodigt ze de lezer uit op haar levensreis en vertelt ze met een oprechte toon. Door maatschappelijke kritiek met humor te verweven, weet ze een breed lezerspubliek te bereiken.
Prijzen en Erkenning
Gedurende haar carrière heeft Yerli verschillende prijzen en erkenningen ontvangen. Haar podiumoptredens en geschriften zijn door critici geprezen. Haar werk streeft er niet alleen naar om te entertainen, maar ook om maatschappelijke bewustwording te vergroten. Hierdoor neemt ze een belangrijke plaats in het culturele leven van Nederland in.
Persoonlijk Leven en Huidige Terugkeer
Nilgün Yerli’s persoonlijke leven is een belangrijk onderdeel van haar kunst. Door haar eigen levenservaringen naar het podium en in haar geschriften te brengen, spreekt ze op een oprechte en persoonlijke manier haar publiek en lezers aan. Na een lange stilteperiode keerde ze in 2024 terug naar het podium met haar nieuwe programma “Later als ik Groot-dood ben.” Met dit programma biedt ze een diepgaand verhaal over zowel haar verleden als haar toekomst.
Nieuwe Tournee
Later als ik Groot-dood ben. Het nieuwe programma van Nilgün Yerli, “Later als ik Groot-dood ben,”symboliseert haar indrukwekkende terugkeer naar het podium. Het programma behandelt de thema’s groei en dood, terwijl het de kwetsbaarheid en schoonheid van het leven op een humoristische manier aanpakt. Yerli zal optreden in 25 verschillende locaties, waarbij haar eerste show op 4 november 2024 in de Kleine Komedie in Amsterdam plaatsvond. Deze tournee brengt opnieuw de meesterschap van Nilgün Yerli en haar podiumenergie naar haar publiek.
Over Nilgün Yerli kan ik tot slot het volgende zeggen: Als een Nederlandse van Turkse afkomst heeft ze migratie-ervaringen en culturele verschillen centraal gesteld in haar kunst. Op cabaretpodia en in haar geschriften vertelt ze het publiek en haar lezers op een humoristische manier over de complexiteit van het leven. Haar kunst is een perfecte combinatie van maatschappelijke kritiek en persoonlijke verhalen. Daarom is Nilgün Yerli niet alleen een artiest, maar ook een spiegel van de samenleving.
************************************
Yorumlar