Nobel Ödüllü Karman’ın İsrail’i Gazze’de ‘soykırım’ yapmakla suçlamasına Tel Aviv’den tepki
Nobel Ödüllü aktivist Tevekkül Karman, “Filistin’de kadınlar tüm dünyanın gözleri önünde son derece yüksek, muazzam bir bedel ödüyor. Dünya şu anda soykırım, etnik temizlik ve Gazze’de Filistin halkının başına gelenler karşısında sessiz kalıyor.” dedi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
TÜHA Haber’den Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, Yemenli Nobel Ödüllü aktivist Tevekkül Karman’ın, Vatikan’ın ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte “İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla” suçlamasının ardından İsrail’in Vatikan Büyükelçiliği, protesto yayınladı.
Büyükelçiliğin açıklamasında, Papa Francis tarafından kurulan Fratelli Tutti Vakfı (Hepimiz Kardeşiz) tarafından cumartesi akşamı düzenlenen konferansta insan hakları savunucusu Karman’ın yorumları karşısında “öfke ve şok” hissedildiği belirtildi.
‘Arap Baharı‘ olarak adlandırılan kitlesel halk hareketleri sırasındaki faaliyetleri nedeniyle 2011 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Karman, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası avlusunda toplanan dinleyicilere hitabında, “Dünya, şu anda İsrail tarafından Gazze’de Filistin halkına yönelik soykırım ve etnik temizlik karşısında sessiz kalıyor. ABD’yi tarihin doğru tarafına çekmek ve kadınları ve çocukları öldüren rejimlere ya da işgal güçlerine silah satmasını engellemek gerekir.” ifadelerini kullandı.
Amerikalı ünlü şarkıcı Garth Brooks’un performansının hemen ardından sahneye çağrılan Karman, kadın hakları ile ilgili konuştu.
Ayrıca Karman, “Filistin’de kadınlar tüm dünyanın gözleri önünde son derece yüksek, muazzam bir bedel ödüyor. Dünya şu anda soykırım, etnik temizlik ve Gazze’de Filistin halkının başına gelenler karşısında sessiz kalıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Pazartesi günü sosyal medya platformu X üzerinden yayınlanan açık mektupta, İsrail Büyükelçiliği, Tevekkül Karman’ın ifadelerini “yalan” olarak tanımladı.
Açık mektupta, Aziz Petrus Meydanı’na atfen, “Site, alenen Yahudi karşıtı bir konuşma ile kirletildi. Böylesi bir konuşmanın, kimsenin bu rezaleti durdurmak için müdahale etme ahlaki görevini hissetmeden yapılmasından da üzüntü duyuyoruz.” denildi.
Karman’ın konuşması ise, aralarında Nobel ödüllü diğer katılımcılar, siyasetçiler ve kilise yetkililerin bulunduğu kalabalık dinleyici kitlesinden büyük alkış aldı.
Papa’nın kendisi konuşmada yer almadı.
Bu arada Karman, İnsan Kardeşliği Konferansı öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Vatikan’daki konferansta yapacağım konuşmada Gazze’de insanlığın katledildiğini ve İsrail tarafından Filistin halkına karşı işlenen etnik temizlik ve soykırım katliamlarının sadece işgalin değil, aynı zamanda bu katliamları durdurmak için hiçbir şey yapmayan tüm uluslararası toplumun yüzünde bir utanç lekesi olduğunu söyleyeceğim.” ifadelerine yer vermişti.
Keza Karman, iletisinin devamında, “Ayrıca zirvenin sonuç bildirisinde bu katliamların kınanmasını, derhal ateşkes ilan edilmesini ve Gazze’ye ihtiyaç duyduğu insani yardımın ulaştırılmasını talep edeceğim.” demişti.
Vatikan-İsrail ilişkileri gerginleşiyor
Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana Vatikan ile İsrail arasındaki ilişkiler giderek gerginleşiyor.
Bazı Yahudi gruplar Papa Fracis’i, İsrail’in Gazze saldırılarını “meşru müdafaa eylemi” olarak görmemek ve tanımlamamakla suçluyor.
Son olarak mart ayında İsrail’in Vatikan Büyükelçiliği, “İsrail ordusunu Gazze’de katliam yapmakla” suçlayan, başbakan statüsündeki Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin’i eleştirmişti.
Büyükelçilik ilk etapta Parolin’in yorumunu “acınası” olarak nitelendirmiş, ancak daha sonra bunun bir çeviri hatası olduğunu ve “üzücü” demek istediğini belirtmişti. (Dış Haberler Servisi)
Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ