enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:12 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
15:32 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
15:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır…
10:10 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:28 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
08:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
08:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
07:12 Başbuğ Alparslan Türkeş Enschede’de anıldı!…
07:10 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:55 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Noel’de evleri süsleyen milyonlarca çam ağacına ne oldu?

Noel’de evleri süsleyen milyonlarca çam ağacına ne oldu?
05.01.2022
A+
A-

BERLİN-TÜHA HABER / Avrupa’da Noel geride kalırken, bu bayramın en sembolik ögelerinden biri olan dekoratif çam ağaçları kent merkezlerinde çöp yığınları oluşturmaya başladı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Avrupalılar, Noel için evlerinde süsledikleri çam ağaçlarını genelde 6 Ocak’tan itibaren dışarı çıkarıyor.

Artık kurumuş olan bu ağaçların büyük bir kısmı çöpe atılıyor. Çok az bir kısmı ise yakacak odun olarak kullanılıyor.

Konuyla ilgili geri dönüşüm projeleri henüz Noel çamlarının kent merkezlerindeki çöp bölgelerinde toplanmasının önünü alamıyor. Doğal çam ağacına alternatif olarak sunulan yapay dekoratif ağaçlar da Avrupalılardan yeterince ilgi görmüyor.

Sadece Almanya’da yılda Noel için 29 milyondan fazla çam ağacı satılıyor. Fransa’da bu rakam 6 milyon, İngiltere’de ise 8 milyon civarında.

Bu ağaçların da yaklaşık yüzde 90’ı doğal çam. Geri kalanı ise plastik ya da metalden üretilen süslerden oluşuyor. Avrupa genelinde satılan doğal Noel ağacının yaklaşık 60 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Noel sezonunda satılan çam ağacı sayısı yıllık 35-40 milyon.

euronewsÇ
öpe atılan çam ağaçları euronews

Noel ağacının tarihi nereden geliyor?

“Noel ağaçlarının” tarihi eski Yunan ve Mısır’da her daim yeşil kalan bitkilerin sembolik kullanımına dayanıyor. Hristiyanlıktan önce de, uzun süre yeşilliğini koruyan bitkiler (çam, ladin ve köknar ağaçları) özellikle kış aylarında evlerde dekorasyon olarak kullanılır; pencerelere ve kapılara asılırdı. Birçok ülkede, yeşil renkli bitkilerin cadılar, hayaletler, kötü ruhlar ve hastalıklara karşı koruduğuna inanılır.

Noel çamı geleneğinin bugünkü hali ise büyük oranda Almanya çıkışlı. 16. yüzyılda dindar Hristiyanların evlerini ağaçlarla süslediklerine dair kayıtlar mevcut.

Bazı Hristiyanlar ağaçtan Noel piramidi inşa edip, yeşile boyar ve üzerine süsler asardı. Noel ağaçlarının ışıklandırılması geleneğinin ise yine 16. yüzyılda Protestan din adamı Martin Luther tarafından başlatıldığı sanılıyor.

Luther’in bir kış akşamı evine doğru yürürken, yeşil ağaçlar arasında gördüğü yıldızların parlaklığından etkilendiği ve ailesine sahneyi yeniden yakalamak için evinde bir ağaç dikip dallarına yanan mumlar eklediği aktarılır.

Almanya’da yaygınlaşan bu süslü çam ağacı geleneği 19. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nin Pennsylvania eyaletine taşındı ancak pagan kültüre ait bir sembol olarak görüldüğü için ancak 1840’lardan itibaren kabul gördü.

İngiltere’de ise 1846’da Kraliçe Victoria’nın bir gazetede Noel ağacı etrafında kraliyet ailesi üyeleriyle resmedilmesi, bu geleneğin ülkede hızla yayılmasına yol açtı.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.