enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:59 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:44 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:35 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
08:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
08:00 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
07:57 Ardan Zentürk: ‘Suriye’de büyük bir felaket bekleniyor’
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Okul Aile Birlikleri ve Belediye Gözünden, Suriyeli Öğrenciler

Okul Aile Birlikleri ve Belediye Gözünden, Suriyeli Öğrenciler
23.10.2021
A+
A-

 İSTANBUL-TÜHA HABER / Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, gerçekleşen her göç hareketi nedenleri ve sonuçlarıyla sadece göç eden toplumu değil, göç edilen toplumu da etkilediğini açıkladı.

Yurtta sulh, cihanda sulh(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’ndan Ataner YÜCE’ye açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, Suriye İç Savaşı sonucunda Türkiye’ye sığınan ve “Geçici Koruma Altına” alınan Suriyelilerin sayısının resmi rakamlara göre bugün 3,5 milyon olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, gelen sığınmacı sayısının bu kadar yüksek olmasının beraberinde güvenlik, eğitim, beslenme ve barınma gibi problemleri beraberinde getirebildiğine dikkat çekti.

Türkiye’ye göç eden sığınmacıların karşılaştığı temel sorunlardan birisinin de eğitim sorunu olduğunu ifade eden Doç. Dr. ÖZSERVET, “Çünkü gelen kitlenin yarıya yakını çocuk nüfusudur. Beklenmedik şekilde karşılaşılan bu göç hareketi, sığınmacıların sosyal hayata uyumunda mevcut altyapıları da zorlayabilmektedir. Çocuk yaşta olanların Türk Eğitim sistemine adapte edilmesi çözülmesi beklenen önemli bir politika alanıdır.Türkiye’de eğitimleri esnasında yaşadıkları uyum sorunu ve kültürel problemler hem sığınmacılar hem de mevcut Türk öğrencileri açısından problem teşkil etmektedir” dedi.

Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların yüzde 52’sinin 18 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu hatırlatarak, Türkiye’de 2017 yılının Mayıs ayı itibariyle 2.984.633 milyon Suriyeli mülteci yaşadığını ve bu mültecilerin 2 milyonunun  olduğunu ve [2] Türkiye’de toplamda 870 bin okul çağında Suriyeli öğrenci bulunduğunu ve bu öğrencilerin 380 bininin halen okula gidebilme imkânına kavuşamadığının altını çizdi.

Suriyeli öğrenciler geleceğe Türkiye'de hazırlanıyor

Türkiye’de devlet okullarında eğitim gören “Geçici koruma altındaki Suriyeli öğrenci” sayısının Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 169 bin 10, Geçici eğitim  merkezlerinde eğitim gören Suriyeli sayısının ise 294 bin 112 olduğunu belirten Doç. Dr. ÖZSERVET, bu araştırma kapsamında, ilk bölümde göç eden nüfusun çocuk nüfus açısından gençleşmeye başladığı ve çocuk sayısındaki artışın ev sahibi ülke toplumları tarafından büyük eğitim sorunları yarattığına vurgu yapıldığını dile getirdi.

Göçün Çocuksulaşması Konusu
Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, “UNICEF’in 2016 verilerine göre neredeyse göçmenlerin yarısını çocuklar oluşturmaktadır. [3] Türkiye’de de durum benzerdir. Sadece Suriyeli sığınmacıların yüzde 50’den fazlası çocuklardan oluşmaktadır. Dünya’da da göçmen çocuklar siyasi gündemin önemli bir parçası” olduğunu ifade etti.
Eurostat verilerine göre, 2015 yılında Avrupa Birliği’ne üye ülkelere yanında ebeveynleri olmaksızın düzensiz olarak gelen ve kayıt altına alınan 45,300 çocuğun yüzde 51’inin Afganistan kökenli, yüzde 16’sının ise Suriye kökenli olduğunun altını çizen Doç. Dr. ÖZSERVET, Almanya, İsveç ve Macaristan’da sığınma başvurusu yapan Suriyelilerin yüzde 70’inin bu kategorideki çocuklardan olduğunun görüldüğünü açıkladı.
MEB'den Suriyeli öğrenciler için eylem planı

“Bu bağlamda çocuklar son dönem göç hareketleri içerisinde yeni ve önemli bir grup olarak karşımızda bulunmaktadır” diyen Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, “2000’lerden itibaren ise göçmen çocuklar konusu göç tartışmalarının içerisine girmiştir. Göçmen çocuk konusu ulusal çocuk ve göç politikalarının kesiştiği, acil müdahale edilmesi ve var olan sorunlara çözüm sunulması gereken bir noktada ele alınmak durumundadır. Göç konusu irdelenirken çocuklar sayısal üstünlüklerinden ve korunmaya muhtaç durumlarından dolayı özel bir konumda” olduğun altını çizdi.

Doç. Dr. ÖZSERVET, Birleşmiş Milletlerin, çocukların göç ettiklerinde uyum sorunu yaşamaması ve haklarının korunması için çalışmalar yaptığını belirterek şöyle devam etti:

Suriyeli öğrenciler kendi dillerinde eğitim görüyor
“Bu çalışmaların en somut örneği BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’dir. Sözleşmenin 22.maddesine göre, “katılımcı ülkeler, kendi sınırları içerisinde sığınmacı veya mülteci statüsündeki tüm çocukların sözleşmeden kaynaklanan tüm haklarını teslim etmek ve bu çocukların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi içim yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar“.Türkiye de bu sözleşmeye katılmıştır[4].
Çocuklar için, düzensiz göç süreci içinde yer almak, barınma, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel birçok olanaktan yararlanamamak anlamındadır. Zaten zayıf ve savunmasız olan çocuklar, göçmen olmakla birlikte daha fazla hak ihlallerine açık kalabilmektedirler. Göçmen çocuk, bazen bütün bir ailenin geçim derdini omuzlarına yüklenmekte, çoğu zaman eğitim olanaklarından mahrum olmakta, en temel çocuk haklarından olan serbestçe oyun oynama hakkından uzak bir yaşam sürebilmektedir”. [5]
Suriyeli Öğrenciler – | SETA
Göçle gelen sorunların çözümü ve uzun vadeli politikaların oluşturulmasının göçmen çocukların uyumu açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, “Bu süreçten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğu düşünüldüğünde çocukların her koşulda korunması da önem taşımaktadır. Türkiye BM Çocuk Hakları Sözleşmesine katılmakla birlikte 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nu çıkarmıştır. Bu Kanunda ülke sınırları içerisindeki her çocuğun her koşulda kanundan kaynaklanan şekliyle korumadan faydalanabileceği ifade edilmiştir” dedi. [6]

[1] TÜİK, 2017.
[2] Url 2 UNICEF: Türkiye’deki Suriyeli Çocuklar (http://www.unicefturk.org/yazi/acil-durumturkiyedeki-suriyeli-cocuklar)
[3] URL 1 Nearly half of all refugees are children, says Unicef (https://www.theguardian.com/
globaldevelopment/2016/sep/07/nearly-half-of-all-refugees-are-children-unicef-reportmigrants-
united-nations).
[4] Sakız, Halis (2016), “Göçmen çocuklar ve okul kültürleri: Bir bütünleştirme önerisi“, Göç Dergisi, Cilt 3, Sayı 1: 65-81.united-nations).
[5] Çakırer Özservet, Y. ve Sirkeci, İ., (2016), Editörden: Göç ve Çocuk Üzerine, Göç Dergisi,
Cilt.3 Sayı:1:1-4.
[6] http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5395.pdf

TASAM Yayınları tarafından tarafından yayımlanan “Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli“ isimli kitaptan alınmıştır.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.