Okula dönüş döneminde ortalama harcama tutarı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 156 arttı
Sektörün önde gelen ödeme ve elektronik para kuruluşu PayTR’ın açıkladığı verilere göre okula dönüş döneminde yapılan harcamalar geçtiğimiz yıla kıyasla adet bazında yüzde 13 azalsa da, işlem hacmi bakımından yüzde 123 arttı. Ortalama harcama tutarı ise yüzde 156 artışla 517 TL oldu. Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Türk mühendislerinin geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümler sunan ödeme kuruluşu PayTR, okula dönüş döneminde yapılan harcamalara ilişkin verileri açıkladı.
6 Ağustos-11 Eylül 2022 tarih aralığını kapsayan verilere göre, alışverişlerde bir önceki yıla oranla işlem hacminde yüzde 123 artış görülürken, işlem adedinde ise yüzde 13 azalma görüldü. Ortalama sepet tutarında ise önceki yıla kıyasla yüzde 156 artış gerçekleşti ve ortalama harcama tutarı 517 TL oldu.
Genel harcamalar adet bazında azalış gösterse de, kırtasiye ve okul gereçleri kategorisinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 42’lik bir artış yaşandı. Kırtasiye ve okul gereçleri kategorisinin işlem hacmindeki artış ise yüzde 144 oldu. Okul ve eğitim hizmetlerindeki işlem hacmi oranındaki artış ise yüzde 373 olarak gerçekleşti. Harcamaların yüzde 87’si kredi kartıyla, yüzde 8’i debit kartla, kalanı ise diğer ödeme yöntemleriyle yapıldı. Geçtiğimiz yıla göre işlem hacmi bakımından kredi kartı kullanımında yüzde 203 artış gerçekleşti. Kredi kartıyla yapılan harcamaların ortalama sepet tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 artarak 736 TL oldu. “Harcamalar yaklaşık üç kat arttı” PayTR CEO’su Tarık Tombul, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu yılın verilerine baktığımızda okula dönüş döneminde yapılan harcamaların adet bazında azalsa da, tutar bazında yaklaşık üç kat arttığını görüyoruz. Pek çok sektörde olduğu gibi kitap ve kırtasiye sektöründe de fiyat artışlarının etkisi rakamlara yansıyor. Tüketicilerin alışverişlerinde kredi kartı kullanımının da iki kat arttığı görülüyor. Bu durum nakit harcama limitinin azalmış olabileceğini gösteriyor” dedi.HABER : Sezin BULUM, Beril TUNCAY PayTR hakkında 2009 yılında Türk mühendisler tarafından kurulan ve 26 Nisan 2016 itibarıyla 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında lisanslı bir ödeme kuruluşu olan PayTR Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu AŞ, Türkiye’nin en köklü fintek şirketidir. 60 binden fazla işletmeye; Sanal POS, Linkle Ödeme, Pazaryeri Çözümü, PayTR NeoPOS, Tosla ile Ödeme, Havale/EFT, Güvenli Kart Saklama, Tekrarlayan Ödeme (Abonelik Yöntemi), Dövizle Satış, Mobil POS ve Alternatif Ödeme Çözümleri sunmaktadır. Güvenlik çözümleri arasında ise PCI DSS uyumlu altyapı, SSL sertifikalı ödeme sayfaları, Fraud ve Sahtecilik Önleme, 3D Secure yer almaktadır. Ayrıca, 7/24 operasyonel ve teknik destek, özel müşteri temsilcisi, başarılı işlem oranlarını artırmaya yönelik destek servisleri gibi birçok katma değerli hizmet de sunmaktadır. PayTR’ın geliştirme çalışmalarına devam ettiği servisleri ise Mobil Ödeme, E-Para ve Cüzdan Çözümleri, QR ile Ödeme ve Fiziki POS Hizmetleri’dir. 2021 yılında Türkiye’nin en büyük özel sermaye fonu Actera ile yatırım ortaklığı yapan ve Haziran 2021 itibarıyla TCMB onayıyla faaliyet izni kapsamını genişleterek e-para lisansı alan PayTR, elektronik para faaliyetleri sunmaya başlamıştır. 12 yılı aşkın sürelik sektör tecrübesi, deneyimli ekibi, güçlü kurumsal yapısı ve inovasyon kültürüyle çok yönlü bir fintek şirketi olan PayTR, geliştirdiği inovatif ürün ve teknolojilerle, yenilikçi ve sürdürülebilir ödeme deneyimi yaşatarak üye iş yerlerinin hayatlarını kolaylaştırmaktadır. www.paytr.com
[TÜHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2022]
Yorumlar