Önlenemeyen “Kuzey Kore Tehlikesi”
“Düşmanlar ülkemize karşı güç kullanmaya kalkarlarsa, tarihi değiştirmek için cesur bir karar alacak ve onları silmek için tüm süper gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğiz.” Kim Jong Un
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten kaleme aldığı “Önlenemeyen “Kuzey Kore Tehlikesi” başlıklı yazısında, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un, ülkesine karşı herhangi bir güç kullanılırsa düşmanlarını silmek için tüm askeri gücünü kullanmaktan çekinmeyeceğini söylediğine dikkat çekti.
Zeki Talustan Gülten’in yazısının detayı şöyle:
“Kuzey Kore Devlet Medyası’nın (KCNA) bildirdiğine göre; 8 Şubat 2024 tarihinde Kim, Kuzey Kore Savunma Bakanlığı’na yaptığı ziyaret sırasında askerleri hükümetin ideolojisini benimsemeye ve canları pahasına ülkeyi savunmaya çağırmıştır.[1] Kim, şu ifadeleri kullanmıştır:[2]
Güney Kore’yle asla diyalog veya müzakere yapmayacakları yönündeki sözünü yineleyen Kim, Seul’un “1 numaralı düşman” olduğunu söylemiştir. Askeri hazırlık politikasının barış ve güvenliği sağlamanın tek yolu olduğunu belirten Kim, 2023 yılının sonunda hükümetin önemli bir toplantısında barışçıl bir birleşmenin imkânsız olduğunu ve ülkesinin Güney Kore’yle ilişkilerinde büyük bir değişiklik yaptığını ilan etmişti.[3]
KCNA, Savunma Bakanlığı’na yaptığı ziyaret esnasında Kim’in yanında kızı Ju Ae’nin de olduğunu duyurmuştur. Bu da Ju’nun gelecekte ülkenin liderliğinde olası bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Kuzey Kore, 8 Şubat 2024 tarihinde ülkenin kuruluş yıldönümünü kutlamıştır. Bir önceki yıl, aynı tarihte Pyongyang, en büyük kıtalararası balistik füzesini sergilediği büyük bir askerî geçit töreni düzenlemişti. Öte yandan KCNA, bu yıl benzer büyük çapta bir etkinlikten bahsetmemiştir. Ancak Kim için Savunma Bakanlığı’nda bir onur kıtası geçit töreni olduğunu, askeri komutanlar ve askerlerle bir ziyafete katıldığını ve yıldönümünü kutladığını söylemiştir.[4]
Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un son açıklamaları ve ülkenin son askeri gelişmeleri, bölgedeki güvenlik dinamiklerini etkileyen önemli faktörler olarak değerlendirilebilir. Bu açıklamalar ve gelişmeler, Kuzey Kore’nin askeri kapasitesini vurgulayarak güçlü bir savunma politikası izleyeceğine dair sinyaller vermektedir.
Öncelikle Kim Jong Un’un Kuzey Kore’nin askeri gücünü vurgulaması ve ülkenin düşmanlarını “silme” tehdidinde bulunması, bölgede gerilimi artırabilecek bir retorik olarak algılanabilir. Bu tür tehditler, bölgesel istikrarsızlık ve çatışma riskini artırabilir. Bununla birlikte Kuzey Kore’nin son dönemde gerçekleştirdiği askeri gelişmeler, Pyongyang’ın askeri kapasitesini proaktif bir biçimde arttırdığını göstermektedir. Kim Jong Un’un Güney Kore’yle diyaloğa ve müzakerelere kapalı olduğunu belirtmesi, Kore Yarımadası’ndaki barış ve istikrarın sağlanması açısından endişe verici bir durumdur.
Nitekim Kuzey Kore oldukça büyük bir nükleer güçtür ve yalnızca bölgesel değil aynı zamanda küresel olarak da oldukça önemli bir tehdit meydana getirmektedir. Bu durum da Asya-Pasifik Bölgesi’nde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kore ve Japonya arasında bir ortaklık meydana gelmesine neden olmaktadır. Zira Seul ve Tokyo jeopolitik konumları hasebiyle Kuzey Kore kaynaklı tehdidi en yakından hisseden devletlerin başında gelmektedir.
Bu kapsamda özellikle Pyongyang’ın diyalog ve müzakere yollarını tamamen kapamasının etkili olduğu öne sürülebilir. Bu durum da bölgede halihazırda zor olan barışçıl bir sistemi inşasının neredeyse imkânsız bir hale geldiğini göstermektedir. Çünkü Kim’in tam olarak barışçıl bir konjonktürü reddettiği söylenebilir.
Tüm bunların yanı sıra Kim’in kızını da söz konusu ziyarette yanında bulundurması, kendisinden sonraki ülke liderliği için halka bir mesaj verme amacı gütmektedir. Çünkü Kim’le alakalı geçmişte ciddi hastalık iddiaları ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla mevzubahis durum bir halef tartışmasını meydana getirmektedir.
Öte yandan Kim’in Ju’yu böylesi durumlarda yanında bulundurması aynı zamanda Ju için de bir tecrübe niteliği taşımaktadır. Zira Kim’in de bunu amaçladığı söylenebilir. Ju’nun hem ordu hem de devlet işleri ile iç içe olması, Kim’in onu geleceğe hazırlama planıdır, denebilir.
Sonuç olarak Kuzey Kore bölge için tehdit oluşturmaya devam etmektedir. ABD, Güney Kore ve Japonya ise üçlü askeri işbirliğini sürdürmektedir. Bu durumun Pyongyang açısından ne kadar caydırıcı olacağı veya Kuzey Kore’yi mevcut aksiyonlarından ne derece alıkoyacağı bir soru işaretidir. Aynı zamanda Kim’in de kızını bir halef olarak kamuoyuna tanıttığı bir konjonktür söz konusudur.
[1] “North Korea Leader Kim: We Will Wipe Out Enemies if They Use Force -KCNA”, Reuters, https://www.reuters.com/world/asia-pacific/north-korea-leader-kim-we-will-wipe-out-enemies-if-they-use-force-kcna-2024-02-08/, (Erişim Tarihi: 13.02.2024).
[2] “Kim Says He Has No Desire for Talks and Repeats a Threat to Destroy South if Provoked”, Business Standard, https://www.tbsnews.net/world/kim-says-he-has-no-desire-talks-and-repeats-threat-destroy-south-if-provoked-789858, (Erişim Tarihi: 13.02.2024).
[3] “North Korea Leader Kim: We Will Wipe Out Enemies if They Use Force -KCNA”, Reuters, https://www.reuters.com/world/asia-pacific/north-korea-leader-kim-we-will-wipe-out-enemies-if-they-use-force-kcna-2024-02-08/, (Erişim Tarihi: 13.02.2024).
[4] “North Korean Leader Kim Brings Daughter to Visit Troops”, Carribean Loop News, https://caribbean.loopnews.com/content/north-korean-leader-kim-brings-daughter-visit-troops, (Erişim Tarihi: 13.02.2024).