”Önümüzdeki 30 gün zor geçecek”
UHA HABER / Başkan Donald Trump, bugüne kadar 1 milyonun üzerinde Amerikalı’ya Corona virüsü testinin uygulandığını belirterek, ülke halkına 30 Nisan’a kadar uzatılan önlemlere riayet etmeyi sürdürmeleri çağrısında bulundu. Trump, önlemleri biraz daha daha sıkılaştırabileceklerini, birkaç yeni ekleme yapabileceklerini söyledi.
Beyaz Saray’da Corona Virüsüyle Mücadele Görev Gücü ekibiyle birlikte düzenlediği günlük basın brifinginde Trump, Corona virüsüne karşı mücadelede ‘’tarihi bir eşiğe’’ ulaştıklarını söyleyerek, ”1 milyonun üzerinde Amerikalı Corona virüsü testinden geçti ve doğru test edildiler. Bu sayı, diğer tüm ülkelerde olduğundan daha fazla,” dedi.
”Önümüzdeki 30 gün zor geçecek”
Krizden süratle çıkacakları ve öncesinden ‘’daha güçlü şekilde dönecekleri’’ mesajını yineleyen Trump, özellikle gelecek 30 günün mücadelede hayati önem taşıdığını ve bu 30 günde kendilerini zor zamanların beklediğini belirtti.
Başkan Trump, ‘’Bu savaşı kazanmak için her birimizin yerine getirmesi gereken bir rol var. Her bir vatandaş, aile ve işletme, salgını sona erdirmede fark yaratabilir. Bu bizim ortak vatanseverlik görevimiz. Önümüzdeki 30 gün bizi zor zamanlar bekliyor ve bu çok hayati bir 30 gün,’’ diye konuştu.
Corona virüsüyle mücadelede, ‘’Büyük bir zafer kazanacağız. Başka bir seçeceğimiz yok’’ diyen Trump, sosyal mesafe kurallarına uyarak ‘’bir milyonun üzerinde insanı kurtarabileceklerini’’ vurguladı.
Trump, ABD’nin Corona virüsüne karşı mücadelede yurt dışından da malzeme desteği aldığını kaydederken, Çin ve Rusya’yı da bu ülkeler arasında saydı. Trump, ABD olarak ihtiyaç fazlası malzemeleri de dünyanın diğer bölgelerine gönderdiklerini ifade ederek, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile görüştüğünü, ABD’nin İtalya’ya 100 milyon dolar değerinde tıbbi malzeme göndereceğini açıkladı.
Federal hükümet olarak eyaletlere sağladıkları destekler hakkında ayrıntılı bilgiler veren Trump, ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA Direktörü konuşurken yan masada duran yeni bir test kitini paketinden çıkardı.
”Önlemleri daha sıkılaştırabiliriz, bir kaç yeni ekleme yapabiliriz”
Trump brifingin soru-cevap kısmındaki bir soru üzerine, uluslararası seyahat yasaklarının şimdilik yürürlükte kalmaya devam edeceğini, sosyal mesafe önlemlerini daha da sıkılaştırabileceklerini ve bir kaç önlemi daha listeye ekleyebileceklerini söyledi.
Başkan Trump, açıkladıkları önlemlerin etkilerini görmeye başladıklarını da belirtti.
İleriki süreçte yeterli miktarda suni solunum cihazı bulmada sıkıntı yaşanması ihtimaline ilişkin soru üzerine Trump, halen suni solunum cihazı üreten en az 10 firmanın bulunduğuna işaret ederek, bu konuda bir sıkıntı yaşayacaklarını düşünmediğini kaydetti.
Trump, telekonferans sistemiyle görüştüğü valilerden ‘’teşekkür’’ mesajları aldığını aktardı.
”Ülke çapında bir karantinanın uygulanması zor”
Bir başka soruya yanıtında, ‘’İnsanlar evlerinde kalmalı, bu savaşı ancak bu şekilde kazanabiliriz’’ ifadesini kullanan Trump, ülke çapında bir karantina getirilmesi ihtimaliniyse düşük gösterdi. Trump, bunun hem uygulanmasının hem de idaresinin zor olacağını savundu, ‘’Eğer bu yolu seçersek size haber veririz,’’ dedi.
Virüsün yaz aylarında etkisinin zayıflayacağı, ancak sonbaharda tekrar gelebileceği yönündeki öngörülerin hatırlatılması üzerine Trump, ‘’Buna hazırız. Umarız öyle olmaz,’’ ifadesini kullandı.
İki muhabirin sorusuna tepki gösterdi
Trump basın toplantısının sonları doğru iki muhabirin sorusuna ‘’Rahatsız edici, edepsizce’’ diyerek tepki gösterdi.
CNN muhabirinin, ‘’Bir gün gelecek ve mucize gibi virüs bir anda yok olacak’’ şeklindeki sözü de dahil krizi hafife aldığı şeklinde yorumlanan geçmişteki bazı açıklamalarını hatırlatması üzerine Trump, ‘’İnsanlar bu yüzden sizi izlemek istemiyor. Virüsün yok olacağı doğru değil mi? Ülkede panik yaratmak istemiyorum, halkın sakin kalmasını istiyorum. Herkes harika bir iş çıkarıyor. Eğer panik yaratmak isteseydim bunu sizden çok daha iyi yapardım. Edepsizce, rahatsız edici sorular sormak yerine gerçek sorular sorun,’’ diye konuştu.
Trump, PBS muhabirinin de kişi başına orana vurulduğunda ABD’nin hala Güney Kore gibi ülkelerle aynı seviyede test yapmadığını söylediği bir sorusu üzerine, ABD’de Corona virüsü sorunu olmayan devasa boyutta tarım arazilerinin bulunduğuna, Güney Kore’nin ise çok sıkışık bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek, ‘’Böyle sorular sormak yerine testleri yapanları kutlamalısınız,’’ dedi.
[TÜHA Haber Ajansı, 01 Nisan 2020]