enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Orta Koridor ve Türk Devletleri Teşkilatı

Orta Koridor ve Türk Devletleri Teşkilatı
12.03.2024
A+
A-

Akademisyen, İktisat Profesörü, Araştırmacı Yazar, Köşe Yazarı, Tv Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Kerem ALKİN, Türk Devletleri Teşkilatı’nı (TDT) paha biçilmez kılan sadece jeostratejik konumunun, ortak vizyonu değil, belki de bu temel kavramları daha da anlamlı kılan ve derinleştiren ortak tarih, ortak dil, ortak kültür ve ortak değerler manzumesi olduğunu açıkladı. 

TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency

Ataner YÜCE (@aliaktuha) / X

Gazeteci* Ataner YÜCE (TRT)

Prof. Dr. Kerem ALKİN, Prof. Dr. Kerem Alkin kimdir? – Musa Savaşkaleme aldığı “Orta Koridor ve Türk Devletleri Teşkilatı” başlıklı yazısında, bunun anlamının, TDT’nın aynı zamanda bir ‘kardeşlik’ birliği de olmasıdır. ve söz konusu ‘kardeşlik‘ bağının, aynı zamanda ‘Orta Koridor‘ ile Asya, Avrupa ve Afrika arasında tesis edilecek zenginleştirilmiş ekonomi, ticaret, ulaştırma ve lojistik ağının etkinliğini de katlıyacak bir güç olduğuna dikkat çekti.

“Çünkü, TDT bünyesinde stratejik alanlarda derinleştirecek işbirliği ağı, TDT ülkelerini birlikte küresel ekonomi-politikte bir güç merkezine dönüştürecektir” diyen Prof. Dr. ALKİN, “Bu nedenle, TDT ülkeleri arasında ‘Türklük‘ bağı üzerinden oluşturulacak güçlü işbirliği, Orta Koridor’un oluşturacağı yüksek katma değerin sağlayacağı ‘sürdürülebilir kalkınma‘ etkisini de katlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. Kerem ALKİN, Küresel sistemin, iki ‘siyah kuğu‘ küresel virüs salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile, üstüne eklenen Süveyş ve Panama kanallarından kaynaklanan risk ve tehditlerle, 4 yıldır aralıksız küresel gıda arz güvenliğinin, küresel enerji arz güvenliği ve küresel tedarik zinciri güvenliği alanlarında karşı karşıya kalınan ve kalınmaya devam edecek meydan okumalarını yakından takip ettiğini ve tartıştığının altını çizdi.

TDT Olağanüstü Zirvesi Bildirisinde Türkiye ile dayanışma vurgusu - Son Dakika Haberleri

“TDT’nin küresel alanda bir güç merkezi haline gelmesi, Orta Koridor aracılığı ile, bu alanların tümünde birlikte sürdürülebilir çözümler üreten ekonomilere dönüşmemiz anlamına da gelmekte” olduğunu belirten Prof. Dr. ALKİN,  şunları söyledi:

“Çünkü, başta Türkiye, TDT üyesi tüm ülkelerin, küresel gıda güvenliği, küresel enerji güvenliği ve küresel tedarik zinciri güvenliği için tartışılmaz imkan ve kabiliyetleri, paha biçilmez konumları söz konusu. Bir tarafta Hazar Denizi, diğer tarafta Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz, mal ticareti, enerji ticareti koridorları boyutunda sahip olunan stratejik konum, küresel tedarik sistemindeki paha biçilmez konumu da perçinlemekte.”

Prof. Dr. Kerem ALKİN, TDT ülkelerinin ve Orta Koridor’un paha biçilmezliğini perçinleyecek en kritik konunun ise, ekonomi, ticaret, ulaştırma ve lojistik ağının dijitalleşme yoluyla daha da etkin hale getirilmesi olacağını belirterek, “TDT ülkeleri arasında ortak dijital gümrük uygulamaları, veri paylaşımı, ortak güvenlik ağı, ortak iletişim ağı, Orta Koridor’un cazibesini katlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. ALKİN, biunun yanı sıra, TDT ülkelerinin ortak organize sanayi bölgeleri, yeni nesil teknoparklar, lojistik merkezleri, tarımsal üretimde yeni tohum ve üretim araştırma merkezleri, havacılık ve uzay alanında yeni teknoloji merkezlerini oluşturarak, var olan işbirliğini yüksek katma değerli alanlarda daha da derinleştirecek hamleler yürütebileceklerini dile getirdi.

TDT teşkilatının temsil ettiği geniş coğrafik alanın tarımsal üretiminin, sanayi üretimi ve hizmetler sektöründeki imkan ve kabiliyetlerinin, Orta Koridor’u Avrupa, Afrika ve Asya için ‘güvenilir liman‘ tedarikçi bir ağa dönüştüreceğini ifade eden Prof. Dr. Kerem ALKİN, “Tüm TDT coğrafyasının ihracat kabiliyetlerinin derinleşmesi, küresel ekonomik sisteme eklemlenme noktasında değerli bir fırsat sunacaktır” dedi.

Orta Koridor çatışmalar ve krizlerin gölgesinde ulaşımda "hayat yolu"na dönüşüyor

Prof. Dr. ALKİN, TDT ülkelerinin ehemmiyet vermesi gereken bir diğer kritik konunun ise ‘nüfus gücü‘ ve ‘eğitim işbirliği‘ olduğunu hatırlatarak, Genç nüfusun başta tarım, gıda, enerji, makine, havacılık ve uzay, bilişim endüstri, lojistik, stratejik işbirliği alanlarında yüksek katma değerli üretim için iyi yetişmesi, TDT ülkelerinin temsil ettiği coğrafyanın ve Orta Koridor’un potansiyelinin yüksek katma değere dönüştürülmesi adına elzem” olduğunun altını çizdi.

“TDT bünyesindeki oluşturulan işbirliği kültürünün derinleşmesi, hiç şüphesiz Kafkasya, Balkanlar coğrafyasına da ilham verecektir” diyen Prof. Dr. Kerem ALKİN, TDT ülkeleri arasındaki kardeşlik bağının değerinin, kardeşlik bağının ‘sürdürülebilir kalkınma‘ya olağanüstü pozitif etkisinin, Kafkaslar’da ve Balkanlar’da ‘kalıcı barış‘ın önemi adına önemli bir perspektif de sağlayacağını ve Avrasya’da anlamsız serüvenler peşinde koşmaya çalışan, çırpınan ülkelere TDT ve ‘Orta Koridor Kardeşliği’nin en etkili cevap olacağını kaydetti.

***

Kerem ALKİN, Prof. Dr.

Prof. Dr. Kerem ALKİN

Yazar hakkında

Akademisyen, İktisat Profesörü, Araştırmacı Yazar, Köşe Yazarı, Tv Genel Yayın Yönetmeni.

Kerem Alkin, 28 Haziran 1965 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra lisansüstü eğitimini yüksek lisans programı ile İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı’nda sürdürdü. Doktorasını 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı’nda tamamladı.

Kerem Alkin, akademik kariyerine 1987 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi araştırma görevlisi olarak başladı. 1999 – 2001 yılları arasında İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Para-Banka Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Alkin, profesörlük unvanını 2004 yılında, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesinde aldı.

Prof. Dr. Kerem Alkin, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptığı dönemde, 2001-2013 arası, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Uluslararası Ticaret ile, Bankacılık-Finans Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürüttü.

Prof. Dr. Kerem Alkin, 2010 – 2013 yılları arasında Bloomberg HT Televizyon Kanalı Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttü ve 16 Nisan 2013’den itibaren İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanlığı görevini üstlenerek, tekrar tam zamanlı olarak akademisyenlik görevini sürdürdü.

11 Mart 2014’den, 23 Mart 2015’e kadar Nişantaşı Üniversitesi Rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Kerem Alkin, 26 Mart 2015’den bu yana İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyeliği, Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölüm Başkanlığı ile, Mobilsiad Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte ve aynı zamanda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu üyeliği görevini de sürdürmektedir.

Prof. Dr. Erdoğan Alkin, Sabah ve Daily Sabah gazetelerinde de köşe yazarlığı yapmaktadır. 1989’da evlendi. 1992’de Baba oldu.

Fransızca ve İngilizce bilen Prof. Dr. Kerem Alkin evli ve 1 çocuk babasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.