enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ortadoğu’da değişim mi?

Ortadoğu’da değişim mi?
05.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Ortadoğu yüzyıllardır dünyanın merkezi coğrafyalarından birisi. Petrol öncesi ve sonrası, Obama öncesi ve sonrası, Arap Baharı öncesi ve sonrası, DEAŞ öncesi ve sonrası vs. fark etmeksizin bölge merkeziliğini koruyor.

Ortadoğu'da tarihin sonu ile ilgili görsel sonucu

Doç. Dr. Ufuk ULUTAŞ

Ondan uzaklaşmak isteyen (Obama dönemini hatırlayın) kendisini Ortadoğu meselelerinin ortasında buluyor. Biden’ın ABD başkanlığına seçilmesi de bu hakikati değiştirmeyeceği gibi, muhtemelen bölgeden daha fazla söz etmemize yol açacak.

Biden henüz başkanlık koltuğuna oturmadan bölge aktörleri Biden döneminin fiyatlandırmasını yaptı. Yavaş yavaş bölgesel okumalarını, mevcut ilişkilerini ve fırsat/tehdit analizlerini yapmaya başladılar. Yanlış anlaşılmasın; Ortadoğu elbette kendi müstakil dinamiklerine sahip bir bölge, fakat ABD’nin bölge politikalarının da bölge için önemli sonuçları var. Bu sebepten hem Biden’a devir teslim yapacak yönetim hem de bölgesel aktörler bir çeşit geçiş dönemi atmosferine girdi.

Orta Doğu'da Değişen DengelerEn güçlü etki İran’da hissedildi. Fahrizade suikastı İran için ikinci Süleymani etkisi uyandırdı. Daha önemlisi ise bu geçiş döneminde olası Amerikan politikalarındaki değişimi yönlendirme çabasıydı. Biden İran’a karşı Trump’tan farklı şekilde diyaloğu tercih edeceğini söylemişti. Bu ifadeler İsrail ve Körfez ülkelerinde güçlü bir şekilde yankılandı. Güçlü işaretler olsa da Fahrizade suikastını her kim gerçekleştirdiyse, suikastın İran-ABD ilişkilerinin geleceğini hedef aldığı açık. Biden döneminde, Obama dönemine benzer bir İran yaklaşımının engellenmesi İran karşıtı bloğun önceliği olacak gibi duruyor.

Bu anlayış bölgesel aktörleri birtakım yeniden hesaplamalara sürüklemişe benziyor. Muhtemel Katar-Suudi Arabistan normalleşmesi bunun örneklerinden sadece bir tanesi. BAE’nin aksine Suudi Arabistan Katar’la normalleşmeye daha sıcak yaklaşıyordu. BAE ideolojik/obsesif dehlizlerde boğulurken, Suudi Arabistan anlamsız Körfez gerginliğini değişen küresel/bölgesel şartlar çerçevesinde bir yumuşak karın olarak görüyordu. Belki de Trump Yönetimi son bölgesel hamlesi olarak bu normalleşmeyi kolaylaştırıcı adımlar atacak. Bu normalleşme Suudi Arabistan için de bir jeopolitik testi olacak.

Bu dönemde BAE gibi aktörlerin tepkilerini ve atacağı adımları yakından izlemek lazım. Bu aktörler Katar-Suudi Arabistan normalleşmesini ve bölgedeki tüm gerginlik azaltıcı inisiyatifleri sabote etmeye çalışacaktır. Çünkü organik normalleşmeler en başta taşeron güçlerin hareket alanını kısıtlamakta.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.