Oy ve Ötesi Derneği, OCR teknolojisi ile tutanak görüntülerini eş zamanlı olarak dijital veriye çevirecek
* Oy ve Ötesi Derneği, düzenlediği basın toplantısında 2023 seçimleri kapsamında ıslak imzalı sandık tutanaklarını hızla sayısal veriye dönüştürmek amacıyla ilk kez kullanılacak olan OCR teknolojisini tanıttı.
* Gerçekleştirdiği gönüllülük kampanyasına dair son gelişmeleri paylaşan Oy ve Ötesi, aynı zamanda seçim bölgelerine ulaşımı kolaylaştırmayı amaçlayan AskıdaBilet kampanyası hakkında bilgileri kamuoyuyla paylaştı.
Türkiye’de katılımcı demokrasi bilincinin yerleşmesi için faaliyet gösteren ve kurulduğu 2014 yılından bu yana yerel ve genel seçimlerle birlikte toplamda 8 seçimde görev alan Oy ve Ötesi Derneği, düzenlediği basın toplantısında 14 Mayıs Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerindeki çalışmalarına dair güncel gelişmeleri aktardı.
Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan, bugüne kadar kayıt olan gönüllü sayılarını ve bu doğrultudaki hedeflerini paylaştı.
Toplantıda 2023 seçimleri kapsamında sandıklarda elle yazılacak tutanak sonuçlarının hızla dijital veriye dönüştürülmesi amacıyla ilk kez kullanılacak olan OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi de uygulamalı olarak katılımcılara tanıtıldı. OCR teknolojisi, sürecin şeffaflığına büyük katkı sağlayacak Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun, 2023 Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde kullanacakları OCR teknolojisini uygulamalı olarak tanıtarak şunları söyledi:”Bu sene ilk kez kullanacağımız OCR teknolojisi ile fotoğrafı çekilen sandık tutanaklarının verileri otomatik olarak sayısal hale getirilecek. Sandıklarda görev alan gönüllülerimiz gün sonunda hazırlanacak tutanakları fotoğraflayarak sisteme yükleyecekler. Bu veriler eş zamanlı olarak dijital veriye çevrilecek. Böylece sahadan gelen sandık verilerini çok hızlı bir şekilde doğrulama imkânına sahip olacağız. Hedefimiz her sandıktan tutanak görüntüsü elde edebilmek ve YSK sonuçlarına referans veri oluşturabilmek. Bu sayede siyasi partilerle hızlıca veri paylaşımı yapabileceğiz ve onlar da olası uyuşmazlıklar için zaman kaybetmeden YSK’ya itirazda bulunabilecekler. Bu yöntemle seçim sürecinin şeffaflığına büyük katkı sağlamış olacağız.”
Tutanak fotoğraflarını paylaşabilmek için tüm gün sandık başında durmuş olmak gerekmiyor Yasal gereklilik uyarınca halka açık bir şekilde paylaşılacak olan sandık sonuç tutanakları, Oy ve Ötesi Derneği gönüllülerince fotoğrafları çekilerek sisteme yüklenecek. Tutanak verisi toplama sürecine her vatandaşın katılabileceğini belirten dernek yetkilileri, gün içerisinde sandık başında durmayan vatandaşların da sisteme kayıt olarak asılan tutanakların görüntülerini paylaşabileceklerini vurguladı. Böylelikle dileyen her vatandaş, oluşturulacak referans veri tabanını destekleyebilecek ve seçim sürecinin şeffaflığına katkı sağlayabilecek. Bugüne kadar 38 bin gönüllü başvurusu alındı Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan, bugüne kadar ulaşılan gönüllü sayılarını ve demografik bilgilerini paylaştı:“Bugüne kadar toplam 38 bin gönüllü başvurusu aldık. 50 ilde planlanmış 101 eğitimimiz var ve bugüne kadar 7 ilde 15 eğitimi gerçekleştirdik ve toplam 2000 gönüllüye ulaştık. Bundan sonraki süreç çok önemli ve başta gençler olmak üzere herkese büyük görevler düşüyor. Şu an için Kırklareli, Kars, Erzurum, Gümüşhane, Ardahan öncelikli gönüllü ihtiyacımızın fazla olduğu iller. Her sandıkta yer alabilmek adına demokrasiden tarafız diyen herkesi gönüllü olmaya davet ediyoruz” diye belirten Turan, derneğin seçim günü bir danışma hattı açacağını da ifade etti. Tüm vatandaşların ulaşabileceği telefon numarasına gelen soruları tecrübeli gönüllüler ve hukukçular yanıtlayacak. www.askidabilet.com adresi üzerinden başvuru formu doldurarak bilet isteyebilecek ve platforma destek olmak isteyen vatandaşlar da yine aynı adres üzerinden bağış yaparak farklı şehirde bulunan depremzedelerin seçim için şehirlerine ulaşımlarını karşılayabilecek. Deprem bölgesinde seçim güvenliği Dernek Başkanı Ertim Orkun, deprem illerinde önceki seçimlerde sandıkların kurulduğu pek çok okul binasının yıkılmış ya da hasarlı olduğunu, YSK tarafından yeni sandık alanlarının belirlendiğini vurguladı. Oy ve Ötesi Derneği bölgedeki vatandaşlarla da sandık güvenliğini sağlamak için çalışacak. Afet illerinde önceki seçimlerde kayıtlı seçmen sayılarını istatistiki olarak takip eden dernek, bu verileri değerlendirerek olası anomalileri tespit edebilecekleri bir matematiksel modelleme üzerinde de çalışıyor. Bölgede yaşayan seçmenlerin oy verecekleri sandıklarda gözlemcilik yapmaları için de farkındalığı arttıracak çalışmalar yapılıyor. Editöre Not: Görsel ve videoyu linklerden indirebilirsiniz.
AskıdaBilet Platformu depremzedelere bedelsiz ulaşım bileti sağlayacak Toplantıda adres kaydı deprem bölgesinde bulunan ve başka şehirde olan seçmenlerin, oy verme haklarını kullanabilmeleri için bir araya gelen AskıdaBilet Platformu da tanıtıldı. Oy ve Ötesi Derneği’nin de aralarında bulunduğu platform paydaşları, adres kaydı deprem bölgesinde bulunan ve seçmen kaydını belgeleyen vatandaşlara oy kullanacakları şehre ulaşımlarını sağlamak üzere bedelsiz olarak bilet sağlanması için bir araya geldiler. Bilet talebinde bulunmak isteyen depremzede seçmenler,Fotoğraflar: https://we.tl/t-xeI07O72ZP
OCR Tanıtım videosu: https://we.tl/t-HOpzQly4lw
HABER: Sezin BULUM, Beril TUNCAY
***
Oy ve Ötesi Hakkında: Türkiye’de katılımcı demokrasi bilincinin yerleşmesi ve sorunlara özgürlükçü, eşitlikçi, adil ve sürdürülebilir çözümler üretmeye çalışan Oy ve Ötesi, 24 Nisan 2014 yılında kurulmuştur. 8 seçimdir sahada aktif olarak çalışan dernek, seçim süreçlerine katılımı güçlendirmek üzere on binlerce gönüllüsü ile seçimleri izlemekte, sandıklara ve oylara sahip çıkmaktadır. “Eşitlik, şeffaflık ve çok seslilik” temel ilkelerine vazgeçilmez bağlılıkla, herhangi bir siyasi görüşten bağımsız olarak, bilinçli ve demokratik bir toplum için çalışmaktadır.