enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Özel Eğitim Kurumları Tohum Otizm Vakfı Uzmanlığında Güçleniyor

Özel Eğitim Kurumları Tohum Otizm Vakfı Uzmanlığında Güçleniyor
31.08.2023
A+
A-

* Tohum Otizm Vakfı, araştırmalara göre otizmli bireyler için etkili ve bilimsel temeli güçlü eğitim yaklaşımlardan olan Uygulamalı Davranış Analizi’ni (UDA) yaygınlaştırmak için çalışmalarına devam ediyor.

* ABD’nin önde gelen kurumlarından “Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” ile 2005 yılından bu yana iş birliği yapan ve Türkiye’de model okulu bulunan Vakıf; bugüne kadar yurt dışında Azerbaycan ve İran’da; yurt içinde İstanbul, Konya ve Aydın’da UDA’ya dayalı yaygınlaştırma hizmetlerini sundu.  

* Vakıf, yaygınlaştırma hizmetlerini Türkiye’nin farklı illerine de ulaştırarak özel eğitim alanındaki kurumları güçlendirmeyi amaçlıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 43. Yaş Günüm - Tohum Otizm Vakfı | FonzipTürkiye’de otizm spektrum bozukluğu olan çocukları erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla 20 yıldır çalışmalarını sürdüren Tohum Otizm Vakfı, nitelikli eğitimi yaygınlaştırmak için önemli bir adım daha attı.

Alanının öncü yaklaşımı olan Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) üzerine Kurumsal Danışmanlık Hizmeti sunan Vakıf, bünyesindeki öğretmen ve uzmanların mesleki gelişimini desteklemek isteyen özel eğitim kurumlarına rehberlik ediyor.

Konya Özel Derin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi-Meram Şubesi ile çalışmalarını sürdüren vakıf bilimsel temelli UDA yaklaşımını yaygınlaştırmaya yönelik olarak başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde de otizmli çocukların özel eğitimini geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Uygulamalı Davranış Analizi nedir?  Uygulamalı Davranış analizi (UDA), sosyal açıdan önemli ve acil olarak değiştirilmesi gereken davranışlar üzerinde çalışıyor. UDA’ya dayalı tekniklerle bireylere yeni davranışlar öğretilebiliyor, sahip oldukları davranışların daha sık sergilenmesi sağlanabiliyor veya sorunlu davranışlar daha kabul edilebilir davranışlarla değiştirilebiliyor.  Otizmli çocukların olabildiğince erken dönemde (18 ay civarı) tanı almalarını ve haftada 20 ile 30 saati bulan yoğun bir eğitim görmelerini öneren Uygulamalı Davranış Analizi (UDA) yaklaşımı; otizmli bireylere akademik, iletişim, sosyal, günlük yaşam, güvenlik ve mesleki beceriler gibi çeşitli alanlarda birçok beceriyi kazandırmada bilimsel olarak etkili olduğu bilinen bir yaklaşım. UDA’ya dayalı uygulamalar sadece otizmli bireylerin eğitimlerinde değil, aynı zamanda diğer gelişim yetersizliğine sahip ya da tipik gelişim gösteren bireyler için de kullanılabiliyor.

Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, ABD’nin öncü eğitim kurumu PCDI ile iş birliği yapıyor

Tohum Otizm Vakfı “Otizme Kırmızı Işık Yakıyor!” – Güncel Kadın

[Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya]

 Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya; ‘Otizmli çocukların bilim temelli yaklaşımlar ile eğitim almalarını amaçlayan model okulumuz Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda (TOVEK), 2006 yılından bu yana yürüttüğümüz uygulamalı davranış analizi (UDA) modeli eğitim içeriği; Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nden (Princeton Child Development Institute-PCDI) model alındı. Otizmli her yaştaki çocuğun gereksinimini karşılayabilecek zengin içerikli bir müfredata sahip olan TOVEK; bireylerin öğrendikleri becerilerin genelleme ve izleme teknikleriyle başka ortamlarda da sergilenebilir ve sürdürülebilir hale getirilmesini sağlıyor.

Araştırmalara göre otizmli bireyler için etkili ve bilimsel temeli en güçlü eğitim yaklaşımlardan olan Uygulamalı Davranış Analizi’ni (UDA) yaygınlaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten 

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya, Otizmin tek çaresi eğitim. Tohum Otizm Vakfı olarak otizmli çocuklarımızın en verimli eğitimi alabilmeleri adına çalışmalarımıza var gücümüze devam ediyoruz. ABD’nin önde gelen kurumlarından “Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” ile iş birliğimiz devam ediyor. Bugüne kadar yurt dışında Azerbaycan ve İran’da; yurt içinde İstanbul, Konya ve Aydın’da UDA’ya dayalı yaygınlaştırma hizmetlerimizi sunduk ve olumlu sonuçlar aldık. Amacımız, bu yaygınlaştırma hizmetlerimizi ülkemizin diğer illerine de ulaştırarak özel eğitim alanında faaliyet gösteren kurumlara daha fazla katkı sunmak.‘ dedi. Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti ile kurumlar güçleniyor  Türkiye’de ilk kez otizmli çocuklara özgü 0-21 yaş müfredat programını uygulayan Tohum Otizm Vakfı, UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti ile eğitim alanındaki 17 yıllık deneyimini nitelikli ve bilim temelli eğitim modelinin yaygınlaşması için danışmanlık veriyor.

 Konya Özel Derin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Meram Şubesi Genel Müdürü Tuba Uysal Bayraç, ‘Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti ile kurumumuzda çalışan öğretmen ve uzmanlarımızın mesleki gelişimlerini destekliyoruz. 2022 yılından itibaren aldığımız bu hizmet sayesinde otizmli ve diğer gelişim yetersizliklerine sahip bireylerin yaşamlarını daha bağımsız hale getirebilmelerine olanak sağlıyor, bireylere daha nitelikli ve bilim temelli eğitim sunuyoruz. Eğitmenlerimiz kendileri de eğitim materyalleri geliştiriyorlar ve müfredatımızı zenginleştiriyorlar. Nitelikli ve bilim temelli eğitim modelinin ülkemizde daha fazla otizmli öğrenciye ulaşmasını yürekten arzu ediyoruz.‘dedi.Kimler Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti’nden yararlanabilir?  Özel eğitim kurumlarındaki tüm eğitim personeline toplam 60 saatlik hizmet içi eğitimler sunan Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti’nden; özel eğitim öğretmenleri, psikologlar, psikolojik danışmanlar, fizyoterapist ya da ergorterapistler, dil ve konuşma terapistleri, çocuk gelişim uzmanları, okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri, beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve özel eğitim alanında sertifika sahibi olan meslek insanları yararlanabiliyor.  Yaklaşık 70 yıllık bir araştırma geçmişine sahip olan UDA; çocukların iletişim ve sosyal etkileşim alanlarına ağırlık vererek bireysel eğitim programları hazırlanması ve gelişimin yazılı olarak rapor edilmesi, eğitimcilere işbaşında süpervizyon verilmesi, mesleki becerilerinin artırılması ve bu becerilerinin değerlendirilmesi özellikleriyle hem otizmli çocukları hem eğitimcileri geliştiren öncü bir model oluyor.  Minimum bir sene süren ve teorik eğitimlerin yanında iş başında süpervizyon sunan Tohum Otizm Vakfı, eğitim katılımcılarının süreci birincil elden deneyimlemesini de sağlıyor. Eğitimler süresince periyodik olarak eğitim katılımcıların değerlendirildiği bu hizmet ile sınavdaki başarılarına göre hem öğretmenlere hem de kuruma başarı belgesi sunularak kurumun alandaki yetkinliği belgeleniyor.  Tohum Otizm Vakfı UDA Kurumsal Danışmanlık Hizmeti hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için arge@tohumotizm.org.tr den iletişime geçebilirsiniz.

 Gazeteci*  Dilek Özcan

***

Tohum Otizm Vakfı Hakkında  Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “otizm spektrum bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacı ile 15 Nisan 2003 tarihinde kurulmuştur. Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan çocuklar, gençler ve ailelerinin yanı sıra kaynaştırma ortamlarında hizmet alan diğer özel eğitim gerektiren çocuklar, gençler ve aileleri için de her biri alanında uzman profesyoneller tarafından eğitimler sağlamakta ve bu alanda farklı projeler geliştirmektedir.

Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu, ABD’de bulunan Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nün (Princeton Child Development Institute-PCDI) bir yaygınlaştırma koludur ve 2006’dan beri eğitim vermektedir.

Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda yürütülen yoğun özel eğitim hizmetleri, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere pek çok ülkede 70 yılı aşkın süreli bir geçmişi olan uygulamalı davranış analizi (ABA-Applied Behavior Analysis) modeline dayalıdır. Okul’da bugüne kadar 2.565 çocuk eğitim almıştır. 1.161 çocuğa burs desteği sağlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.