enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Paris İklim Antlaşması Neler Getirecek?

Paris İklim Antlaşması Neler Getirecek?
24.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu ve ekonomi dergisi InBusiness öncülüğünde sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma misyonuyla başlatılan Küresel Umut Festivali kapsamında düzenlenen ‘Sürdürülebilir Hikâyeler Webinar Serisi’nin dokuzuncusu ‘Temiz Enerji’ başlığıyla düzenlendi.

Mustafa Kemal Atatürk Webinarın özel oturumunda konuşan Global Resources Partnership Yönetim Kurulu Başkanı & London Energy Club Kurucu Başkanı Mehmet Öğütçü enerjide oyunun aktörlerinin ve kurallarının değiştiğine dikkat çekerek, enerjide dönüşümün devrim hızında gerçekleştiğini belirtti.

Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda OECD ve G20 ülkeleri arasında parlamentosunda bu tür tartışmaların yapıldığı ender ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Zirvesi’nde Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’ten geçeceğine ilişkin açıklaması çok iyi haber” dedi.

Ögütçü, Türkiye’nin kurulu kapasitesinin yüzde 57’sinin yenilenebilir enerji olduğunu hatırlatarak, gerçek üretiminin de yüzde 37’sinin yenilenebilir enerjiden geldiğine dikkat çekti.

“Türkiye yenilenebilir enerji devrimini birçok Avrupa ve OECD ülkesinden önce tamamladı” diye konuşan Mehmet Öğütçü, dünyada geçen yıl yapılan 1,5 trilyon dolar enerji yatırımının üçte ikisinin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine, sadece üçte birinin petrol, doğalgaz ve kömüre gittiğini dile getirdi.

Resim önizlemesi

Öğütçü, şöyle konuştu:
“Finans şirketlerinin artık fosil yakıt yatırımlarına kaynak aktarmayacaklarını açıklaması sektör açısından sıkıntı yaratacaktır. Çünkü talep devam ediyor ve edecek. Ancak yatırım olmadığı için arzda sıkıntı yaşanabilir ve yenilenebilir enerji bunu hemen kapatamaz. Son 1 yılda enerji fiyatları nasıl fırladı görüyoruz. Doğalgaz ve petrolde çok fazla artış oldu. Kömürde yüzde 180’e varan artışlar yaşandı. Talep yeniden fırlarsa fiyatlar yeniden yükselecektir. Böylece yenilenebilir enerji de rekabet edebilir olacaktır.”

‘Projelere büyük paralar aktarılacak’
Türkiye’nin yenilenebilir enerjide şanslı ülkelerden olduğunu vurgulayan Öğütçü, fosil yakıtlarda dışa bağımlı olan Türkiye’nin her yıl 1 GW yenilenebilir enerji kapasitesini artırması gerektiğini kaydetti.

Öğütçü, “İklim değişikliği için önümüzde çok zor bir yol var. Ama yeşil ve temiz enerji Türkiye’nin tam kalbine oturdu ve böyle devam edecek. Bu iş dünyası için de
fırsatlar yaratıyor. Sanayinin teknoloji envanterinin yenilenmesi için bir fırsat. Finansman açısından kolaylıklar var” dedi.

AB’nin yeşil mutabakat ile ticari yaptırımlar getirmeyi düşündüğünü, finansmanda da yenilenebilir enerjiden üretim yapanların avantaj elde edeceğini belirten Öğütçü, şunları söyledi:

“Yenilenebilir enerji ile üretmediyseniz finansal piyasalara erişiminiz kısıtlanacak. Kopenhag Kriterleri gibi iklim değişikliği kriterlerine uymak zorunda olacaksınız. Bunların risk olmaktan ziyade fırsat olarak görülmesi gerekiyor. AB, Ukrayna, Rusya ve Türkiye’yi öncelik sıralamasına aldı. Söz konusu ülkelerde yenilenebilir dönüşüme yönelik projelere büyük paralar aktarılacak.”

Hatem Vural (@hatemv) | Twitter

HABER : Hatem VURAL & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.