enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
08:09 Merz hükümeti dış politikada nasıl bir rota belirledi?…
07:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
22:51 İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
22:28 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurul’da okutulmasına tepki gösterdi…
22:10 Kalp krizi geçiren DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, uzun süren bir ameliyatın ardından yoğun bakıma alındı…
20:07 Rümeysa Öztürk davasında yargıçtan “anayasa krizi” uyarısı…
19:35 TBMM’de okunan AYM’nin Can Atalay kararı AK Parti’yi kızdırdı…
10:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “25 Bin Öğretmen Atama” Müjdesi…
10:18 Resmi Gazete’de bugün! (16 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları)
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Parkinson hastalığında tedavi yaklaşımları ve düzenli takibin önemi

Parkinson hastalığında tedavi yaklaşımları ve düzenli takibin önemi
09.04.2025
A+
A-

* DoktorTakvimi Nöroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Yahya Çelik, hastalığın kesin nedeninin henüz bilinmediğini ancak içme sularındaki kimyasallar ve tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübre atıkları gibi çevresel faktörlerin, kafa travmalarının ve ailesel-genetik etkilerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabileceğini belirtti.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Parkinson hastalığının tıbbi olarak tarifinin ve isminin 1817 yılında James Parkinson tarafından konmasına rağmen, tarihçesinin Eski Ahitlere, Ayurvedalara kadar dayandığını belirten DoktorTakvimi Nöroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Yahya Çelik, “Parkinson hastalığı, hareketlerde yavaşlama, özellikle ellerde istirahat halindeyken ortaya çıkan titreme ve yürüme-denge bozuklukları belirtileriyle seyreden bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla tek taraflı başlayıp ilerleyen dönemlerde vücudun diğer yarısına da yayılır. İlerleyen evrelerde düşme atakları, denge bozukluğu, unutkanlık, uyku problemleri ve psikolojik etkilenmeler de görülebilir. 30-40 yaşlarında da başlayan formları olabildiği gibi, ailesel de olabilmektedir” diyor.

Prof. Dr. Yahya Çelik, Parkinson hastalığının genellikle sinsi başlangıçlı ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu, 60 yaş üzerindeki bireylerde görülme sıklığının yüzde 1, 80 yaş üzerinde ise yüzde 3-4 oranında olduğunu dile getiriyor. Ayrıca, hastalığın nadiren 60 yaş altında da ortaya çıkabildiğini ifade ediyor.

Parkinson: Nedir, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi  HastanesiHastalığı tetikleyen nedenler
Parkinson hastalığının tam nedeninin bilinmediğini belirten Prof. Dr. Yahya Çelik, “İçme sularındaki kimyasallar ve tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübre atıkları gibi çevresel faktörlerle birlikte, kafa travması veya ailesel-genetik faktörler Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında etkili olabilir. Bu etkenlerin etkisiyle beyin sapında dopamin üreten hücrelerdeki yıkım, vücudumuzdaki hareket koordinasyonunu ve ahengi bozarak hastalığa yol açmaktadır” şeklinde konuşuyor.

“Tanının erken konulması, düzenli doktor takibi ve eşlik eden diğer hastalıkların kontrolü, hastalığın neden olacağı özürlülük ve ölüm oranlarını azaltacaktır” diyen Prof. Dr. Yahya Çelik, kemik ve kasların kuvvetlendirilmesi için D vitamini, kemik erimesi tedavisi, düzenli egzersizler ve lifli besinlerin önem taşıdığını belirtiyor.

Düzenli kontroller oldukça önemliParkinson Hastalığı Nedir? • Sağlık Randevu Sistemi
Hastalığın tedavisiyle ilgili bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yahya Çelik, “Parkinson hastalığının tedavisinde ağızdan alınan haplar, ağızdan ilaç alımının etkili olamadığı durumlarda cilt altı iğneler, mideden açılan bir delikle verilen ilaçların direkt mideye verilmesi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu tedavilere cevap vermeyen ya da şiddetli vakalarda bazı beyin ameliyatları ve halk arasında beyin pili denilen yöntemler de uygulanabilmektedir. Özellikle son 15-20 yıldır ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda cerrahi yöntemler bir seçenek olarak görülmektedir. Beyne yerleştirilen pil uygulamaları (derin beyin stimülasyonu), beyindeki motor hareketlerle ilgili merkezlerde anormal derecede artmış aktiviteyi azaltmayı amaçlamaktadır. Tedavide, bu hastalığın uzmanı olan bir hekimle düzenli kontroller yapılması, hastalığın ilerlemesini izlenmek açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, eşlik eden hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, uyku problemlerinin iyi tedavi edilmesi, düzenli spor aktivitelerinin yapılması hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir” diyor.

Sezin Bulum (@sezinbulum) • Instagram photos and videos

Haber* Sezin Bulum       

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.