enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:23 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
08:15 Satır Aralarında Sanat
23:38 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
23:16 Milletvekili Doğan Demir’in acı günü 
22:59 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama…
22:40 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
22:28 AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart’ın, “Nevruz Günü Tatili” ilan edilmesi için kanun teklifi verdi…
22:15 9 ilde FETÖ operasyonunda 20 şüpheli yakalandı
22:09 Devlet Bahçeli: CHP Genel Başkanı’nın otokontrolünü kaybettiği ortadadır…
21:59 Narin Güran cinayetinde ikinci dava
21:44 Minguzzi’nin mezarını tahrip eden şüpheli yakalandı…
21:15 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç’ı ziyaret eden SP Genel Başkanı Arıkan: “Üzerimde emeği olan bir büyüğümdür”
10:36 Antalya Diplomasi Forumu’ndan yansımalar!…
09:58 AB’de mikrokirleticilerin  atık su arıtım maliyetleri ilaç ve kozmetik sektörüne yükleniyor…
09:12 Avusturya’da “Türk Kültür Fuarı”na sayılı günler kaldı…
08:50 Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…
08:48 Dünya Haberleri ve Dünya Gündemindeki En Son Gelişmeler!…
08:48 Müslümanlar için ayrımcılığın çok fazla arttığı Hollanda’da, bazı Müslümanlar Hollanda’yı terk etmeyi düşünüyor…
08:26 Strateji Enstitisü Stratejik Araştırmalar Merkezi ‘Güçlü Türkiye’ için çalışıyor!…
08:19 Kayseri’nin geleceğini inşa eden büyükşehir’e, ‘Akıllı Şehircilik’ alanında bir ödül daha
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekler…

Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekler…
21.01.2025
A+
A-

* Türkiye’nin saygın ve güvenilir Ankara merkezli düşünce kuruluşu Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) Analist Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, ‘Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekleri’ni AVİM için kaleme aldı.

* Detayı haberimizde…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

         Tuğçe TECİMER           Selenay Erva YALÇIN            

(AVİM) Analist Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, Avrasya İncelemeleri Merkezi - AVİMErmenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Aliyev’in verdiği bir mülakatta üzerinde durduğu “Batı Azerbaycan” söylemine yanıt vermek amacıyla sosyal medya hesabından bir açıklamada bulunduğunu hatırlatıyor.

Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, “Açıklamasında Batı Ermenistan ve Batı Azerbaycan konularına madde madde değinen Paşinyan, Batı Ermenistan sınırlarının; “Armavir, Talin, Maralik” , Doğu Ermenistan sınırlarının ise “İcevan, Berd, Chambarak, Vardenis, Jermuk, Goris, Kapan, Nerkin Hand, Nrnadzor” olduğunu belirterek bu sınırların ötesinde Doğu ve Batı Ermenistan mevcudiyetinin olamayacağını belirtmiştir”  diyor.[1]

Paşinyan’ın açıklamalarının son derece makul ve uluslararası hukuka uygun görünmekle beraber Batı Ermenistan ifadesinin, internet sitesi üzerinden mevcudiyetini sürdürmeye çalışan sözde “Batı Ermenistan Cumhuriyeti” mitini sorgulattığına vurgu yapan Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN,  şunları aktarıyor:

“Söz konusu sözde yapı 14 Eylül 2018’deki Batı Ermenistan Ulusal Meclisi (Parlamentosu) milletvekilleri seçimleri hakkındaki kararında Batı Ermenistan’ın 27 bölgeyi kapsayacak şekilde tanımlamış ve bu bölgeleri  Bitlis, Sasun, Muş, Van, Tigranakert (Diyarbakır), Harput, Hemşin, Trabzon, Ordu, Sebastia (Sivas), Karin (Erzurum), Kars, Ardahan, Ani, Iğdır, Harput, Kilikya, Sis (Kozan), Adana, Şanlıurfa, Malatya, Hnus (Hınıs), Tunceli, Taron (Muş), Javakhq (Gürcistan’da bulunmaktadır) ve diğerleri[2] olarak belirtmiştir”.

“Görüldüğü gibi bu bölgeler günümüz Türkiye sınırları içerisinde yer almakta ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrılmaz parçalarıdır” diyen Analist Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, “Söz konusu yapı uluslararası hukukun temel ilkelerine tamamen aykırılık teşkil edecek şekilde başka bir ülkenin toprak bütünlüğü üzerinde açıkça hak iddiasında bulunmaktadır. Sözde yapı iddialarının temelini hiçbir zaman yürürlüğe girmemiş, tarihin çöplüğüne atılmış 1920 Sevr Anlaşması’na dayandırmakta” olduğunu belirtiyor.

UNESCO Genel Direktörü Bayan Audrey Azoulay'a açık mektup – Batı Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşlığının alınması

Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, Sözde yapının sözde Kültür Bakanı Yulia Gyuloyan’ın 29 Ağustos 2022’de UNESCO Genel Direktörü Azoulay’a  açık mektup yazarak, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde olan bölgeler için Ermeni yaylaları ifadesini kullanarak cüretkar açıklamalarda bulunduğunu ve günümüz Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Şanlıurfa ve Kars gibi bölgelerde bulunan ören yerlerinin Batı Ermenistan Cumhuriyetine ait olduğunu belirterek burada yasadışı kazılar yapıldığını, Anadolu’daki tarihi mirasın korunması gerektiğini dile getirdiğini ifade ediyor.[3]

Yine sözde yapının 2018 yılından itibaren farklı zamanlarda BM üyeliği de dâhil olmak üzere çeşitli nedenlerle dört kere başvurusunda bulunduğunu ilan eden bildiriler yayınladığını hatırlatan Analist Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, “ancak BM tarafından dikkate alınmamıştır.[4] Son olarak 2019’da “Batı Ermenistan Hükümeti Ermenistan-Azerbaycan sınırının tekrar çizilmesi için BM’ye başvuruda bulunduğunu ilan eden bir metin daha yayınlamıştır.[5] Bu metnin de BM, uluslararası kuruluşlar ve uluslararası kamuoyu nezdinden herhangi bir yansıması olmamıştır” diyor.

Fransa-Ermenistan dostluk grubu, Azerbaycan'ın Ermeni mevzilerini ve yerleşim yerlerini bombalamasını kınadı - Ermeni haber ajansı

Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, “Sözde yapının sözde parlamentosundaki isimler incelendiğinde Fransa bağlantıları göze çarpmaktadır. Sözde yapının meclisinin kuruluş bildirgesinin Fransa’da deklare edildiği, kendi sitelerinde yer almaktadır.[6] Yine sözde yapının Fransa’da birçok organizasyon ve toplantılar yaptığı da bilinmekte” olduğunu aktarıyor.

Dünya liderleri Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. yılını kutladı

(AVİM) Analist Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, şöyle devam ediyor:

“Görüldüğü üzere Fransa destekli olduğu görülen bu sözde yapı Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde bulunan bölgeler üzerinde mesnetsiz toprak taleplerinde bulunmakta ve uluslararası anlaşmalara ve hukuka aykırı hareket ederek kamuoyu oluşturmaya çalışmaktadır. Bu amaçla zaman zaman çeşitli uluslararası örgütlere başvurularda bulunduklarını beyan ederek dayanaktan yoksun taleplerini meşru zemine oturtmaya çalışmaktadırlar. Hiçbir zaman geçerli olmayan Sevr Anlaşması herhangi bir uluslararası talebe hukuki dayanak oluşturamaz”.

Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) Analist Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, (AVİM) için kale aldıkları “Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekleri” başlıklı yazının sonuç bölümünde ise Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı asılsız iddialarına ve Azerbaycan’a yönelik haksız toprak taleplerine iç hukuktaki en yüksek kanuni metin olan Anayasası’nda yer veren Ermenistan’ın, vadedilen Anayasa’yı değiştirilme sürecini mütemadiyen uzatmasının, barış sürecine dair politikalarının samimiyeti ile ilgili soru işaretleri doğurduğunu açıklıyor.

Tuğçe TECİMER ve Selenay Erva YALÇIN, “her ne kadar Paşinyan paylaşımında, Doğu ve Batı Ermenistan’ın sınırlarını meşru bir şekilde çizmiş olsa da, başarısız da olsa bir kamuoyu oluşturma girişime devam eden sözde Batı Ermenistan Cumhuriyeti söylemini, özellikle Anayasa’da böyle bir ifade bulunduğu sürece, göz ardı etmek mümkün değildir” diyor.


[1]“Pashinyan Calls on Baku to Mutually Abandon Escalatory Narratives and Sign Peace Treaty”, ArmenPress, 9 January 2025, https://armenpress.am/en/article/1209055.

[2] “KARARI – Merkez Seçim Komisyonu’nun Batı Ermenistan Ulusal Meclisi (Parlamentosu) Milletvekilleri Seçimleri Hakkındaki Kararı”, Batı Ermenistan Cumhuriyeti Vatandaşlığının Alınması, 14 Eylül 2018, https://citizenship-western-armenia.info/tr/archives/933

[3] “Open Letter to the Director-General of UNESCO, Ms. Audrey Azoulay”,  The Goverment of the  Republic of Western Armenia, August 29 2022, https://gov-wa.nt.am/?p=7484&lang=en.

[4] “Application for Membership of the Republic of Western Armenia (The State of Armenia) in the United Nations”, Batı Ermenistan Cumhuriyeti Vatandaşlığının Alınması, 25 May 2018, https://citizenship-western-armenia.info/tr/archives/11822.

[5] “Batı Ermenistan Hükümeti Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Tekrar Çizilmesi İçin BM’e Başvurdu”, Batı Ermenistan Cumhuriyeti Vatandaşlığının Alınması,8 Ağustos 2019, https://citizenship-western-armenia.info/tr/archives/1494.

[6] “Declaration of Formation of the National Assembly (Parliament) of Western Armenia”, The Goverment of the  Republic of Western Armenia, 24 May 2013,  https://gov-wa.nt.am/?p=391&lang=en.

***

Yazar hakkında

Tuğçe TECİMER

Tuğçe Tecimer, 2016 yılında İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 2019 yılında aynı üniversitede yüksek lisans derecesini aldı. Tecimer, İstanbul Üniversitesi Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmektedir ve  Ankara Üniversitesi Ermeni Dili ve Kültürü Bölümü’nde ikinci lisans eğitimini 2024 yılında tamamlamıştır. Tecimer’in araştırma konuları arasında Ermeni Tarihi, Türk-Ermeni İlişkileri, Ermeni Dili, Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya bölgeleri yer almaktadır. 2023 yılından itibaren Ermeni Araştırmaları dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.

Selenay Erva YALÇIN

Selenay Erva YALÇIN, 2020 yılında başladığı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesinde dördüncü sınıf öğrencisidir. 2023 yılının Aralık ayında Avrasya İncelemeleri Merkezinin (AVİM) uygulamalı eğitim programını tamamladı. Ocak 2024’te AVİM’de misafir araştırmacı olarak çalışmaya başladı. Halihazırda AVİM’de soykırım hukuku ve Türk-Ermeni ilişkileri alanında çalışmalarına devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.