enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pekin 2022 “Organizasyon”: Düzen, Ulaşım ve Kapalı Döngü

Pekin 2022 “Organizasyon”: Düzen, Ulaşım ve Kapalı Döngü
16.02.2022
A+
A-

PEKİN – TÜHA HABER / Pekin 2022 Kış Olimpiyatları şu ana kadar yüzlerce madalyaya, onlarca özel hikayeye ve her zaman olduğu gibi birçok duygusal ana sahne oldu. Peki, ekranlar önünde yaşananlar haricinde Pekin 2022 nasıl gidiyor?

Mehmet Umut Baykara
TRT Haber : Mehmet Umut Baykara

Önceki yazılarım “Giriş” ve “Açılış”ta az da olsa buradaki sisteme değinmiştim. Pandemi koşullarında yapılan ilk değil ama umuyoruz ki son Olimpiyat’taki organizasyonu biraz daha detaylandırmak istiyorum. Pekin 2022’yi yakından takip eden herkes gerek sporculardan, gerek basın mensuplarından gerekse yetkililerden sürekli “Closed Loop” yani “Kapalı Döngü” ifadesini duymuştur. Kapalı döngü ile ifade edilen bu sistem aslında bir şehrin içinde, o şehirden bağımsız bir organizasyon yaşatma çabası.

Olimpiyatlar için şehirde bulunan gönüllüler, personeller, IOC yetkilileri, sporcular, basın mensupları, güvenlik görevlileri, şoförler… Aklınıza bir organizasyonda yer alabilecek kim geliyorsa, bu döngünün içinde bulunmak zorunda. Başta Pekin olmak üzere Yanqing ve Zhandaguq’da bulunan olimpiyat alanlarıyla birlikte şu an kapalı döngüde bulunan kişi sayısının 50 binin üstünde olduğunu tahmin ediyoruz. Ve tüm bu insanlar her gün kaldıkları yerlerden ayrılırken PCR testine ve detaylı bir güvenlik aramasına tabii oluyorlar.

Gelelim bu döngünün şartlarına, az önce bahsettiğimiz döngünün içinde bulunan her kim olursa olsun, döngü dışından biriyle teması kesinlikle yasak. Bu yasağın kısıtlamalarına gün boyunca o kadar çok şahit oluyorsunuz ki, kendinizi hapsedilmiş hissetmeniz zor değil. Kaldığınız oteli çevreleyen panolar, kapıda sürekli bekleyen ve geceleri devriye gezen polis ekipleri… Hatta daha da ileriye gitmek gerekirse döngü dışındaki havayı solumanız bile yasak. Evet. Doğru okudunuz ve abartmıyorum. Müsabaka alalarına giderken kullandığınız taksilerde şehir içindeyken cam açmanız yasak.

Yalnızca ana yola çıktığınızda bir miktar açmanıza izin veriliyor. Ve tüm bu döngü içindeki görevliler o kadar iyi disipline edilmiş ve sisteme sadıklar ki bu tarz çizgileri aşmanız imkansız. Basın mensuplarının sporcularla bir araya geldiği alanlarda ise önceden aldığınız izinler haricinde çizilen sınırlar, habercilik refleksinizi kısıtlayarak hareket etmenize imkan tanımıyor. Öyle ya da böyle kurulan bu düzenin kusursuza yakın işliyor oluşu, saygıyı hak ediyor. Konuştuğumuz sporcular, yetkililer ve görevliler de günün sonunda “Aslında tüm bunlar bizi korumak için yapılıyor ve bu şartlarda bu Olimpiyat’ın yapılması bile güzel.” noktasında buluşuyorlar.

Birbirine ortalama 3-4 saatlik uzaklıkta olan 3 farklı bölge, onlarca müsabaka alanı ve yüzlerce oteli içerisinde barındıran bu döngüde şüphesiz en önemli husus ulaşım. Bu noktada da sistem, sorunsuz işliyor. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de aktif saatlerde ortalama 20-30 dakikada bir olan servislerle ulaşım kolaylaştırılmış. Hatta birbirine yaklaşık 200 km uzaklıktaki Zhangjiakou ve Pekin arasına açılan yeni bir hızlı tren hattı için 9.2 milyar dolar harcanmış. Kısa mesafeler içinse mobil uygulama üzerinden çağırabileceğiniz oyunlara özel taksilerle de zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Ulaşım demişken trafiğe de değinmemiz gerekiyor. Trafik sebebiyle oluşabilecek gecikme gibi sıkıntıları yaşamamanız için alınan önlemlerden biri ve halkın buna uyumu hayranlık uyandırıcı. Bu önlemse “Olimpiyat Şeridi”. Olimpiyat alanlarının güzergahındaki yollarda sadece oyunlar için kullanılan otobüs ve taksilere ayrılmış bir şerit mevcut. Böylece şehirde ne kadar trafik olursa olsun, oyunlara ulaşım aksamıyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda hem Yaz Olimpiyatları hem Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan ilk şehir olmak için Çin yönetiminin de büyük çaba sarf ettiğini görebiliyoruz. Öyle ki Olimpiyat alanlarında soğuğun kendini sürekli olarak hissettirmesine rağmen şu ana kadar yalnızca bir gün kar yağdı. Yetkililer de bunu bekliyor olacak ki Kış Olimpiyatları için gereken karı oluşturmak için 130 kar yapıcı ile 185 milyon litre su harcanmasını planlamışlar. Bunun yanında oyunlar için gerekli alanların inşası, altyapı ve tüm bu sistemin kurulmasının toplam maliyeti ise 38.5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Büyük yatırımların yanında doğru bir planla kurulan bu sistem, Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın organizasyon açısından başarısını açıklıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.