enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastik: Dünya krizle mücadele etmeyi kabul etti

Plastik: Dünya krizle mücadele etmeyi kabul etti
03.03.2022
A+
A-

NEW YORK – TÜHA HABER / Petrokimya endüstrisi, kirletici plastiği her zamankinden daha hızlı dışarı pompalıyor. BM, plastik kirliliğinin “salgınını” sona erdirmeye çalışmak için çığır açan bir taahhütte bulundu.

Kenya’daki Birleşmiş Milletler konferansında dünya liderleri, plastik kirliliği selini durdurmak için şimdiye kadarki en büyük çabada birlikte çalışmayı kabul etti .

BM Çevre Meclisi, 2024 yılına kadar plastik kirliliği konusunda yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın önünü açan bir kararı kabul etmek için oy kullandı. Oylama oybirliğiyle yapıldı ve yaklaşık 200 ülke, anlaşmanın şartlarını müzakere etmek için hükümetler arası bir komite oluşturmayı kabul etti.

BM Çevre Programı Başkanı Inger Andersen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, plastik anlaşmasının “tarihi bir ana” işaret edeceğini ve bunun 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana en önemli çevre anlaşması olacağını da sözlerine ekledi.

Ancak aynı zamanda dikkatli olunması çağrısında da bulundu: “Bu yolculuğa çıkarken, anlaşmanın yalnızca yasal olarak bağlayıcı net hükümleri varsa gerçekten geçerli olacağını açıkça belirtelim.”

Nihai anlaşmanın ayrıntıları henüz müzakere edilmedi, ancak yeni plastik üretme yasağını içerebilir ve okyanus, toprak ve gıda zincirindeki parçacıklar dahil olmak üzere plastik kirliliğinin tüm yönlerini dikkate alacaktır.

Sahilde plastik atık

Türkiye’nin Akdeniz kıyısında ölü bulunan deniz kaplumbağalarının üçte biri plastik atıklarla öldürüldü.

Plastik kirliliği ne kadar büyük bir sorun?

Plastik, gezegendeki en kullanışlı malzemelerden biridir. Yediğimiz yiyecekleri paketlemekten giydiğimiz giysilerdeki lifleri oluşturmaya kadar her şeyde kullanılır. Uygulamaları yapı malzemelerine ve tıbbi maskelere kadar uzanır.

Ancak plastik, ekosistemleri yok etmekten ve su yollarını kirletmekten de sorumludur .

1950’de dünya yaklaşık 2 milyon ton plastik üretti. Bugün yıllık üretim 200 kat daha fazladır.

2017’de çığır açan bir araştırma, tarih boyunca üretilen plastiğin yalnızca %9’unun geri dönüştürüldüğünü ve yaklaşık %12’sinin yakıldığını buldu.

Geri kalanı ya çöp olarak ya da çöplüklerde çöpe atıldı.

Endonezya'da plastik şişelerden yapılmış tüneli olan bir müze

Çevre aktivistleri yerel nehirlerden topladıkları şişelerden inşa ettikleri tünel ile plastik müzesi yaptılar

Plastik neden bu kadar kirletici?

Plastiği bu kadar değerli yapan iki özellik aynı zamanda onu tehlikeli yapan şeydir: Plastik ucuzdur ve kırılması zordur.

Tüm dünyada, tek kullanımlık plastikler, yeniden kullanmanın yollarını düşünmeden kullanmak ve atmak için yeterince ucuzdur. Malzeme doğal olarak bozunmadığı için ekosistemlere giren plastik yüzlerce yıl orada kalır. Balıkları boğabilir, kuşları dolaştırabilir ve toksinleri sızdırabilir.

Yine de, plastik yavaş yavaş parçalanır. Önce mikroplastiklere, sonra nanoplastiklere ayrılıyor. İsimler plastiğin boyutuna atıfta bulunur. Mikroplastikler, yüksek buzullardan derin okyanuslara kadar gezegenin en bozulmamış ve el değmemiş bölgelerinde ve ayrıca yiyeceklerde bulunmuştur. Plastik yemenin uzun vadeli sağlık etkilerinin ne olduğu veya hangi seviyelerin tehlikeli olarak kabul edilmesi gerektiği belirsizdir.

Filipinler'de nehirden plastik çöp toplayan bir çocuk

Plastik, özenle toplanmadıkça doğada yüzlerce yıl dayanır.

Plastik deniz yaşamına nasıl zarar verir?

Nehirlere düşen plastik eninde sonunda denize ulaşır.

Dünya Çapında Doğa Fonu (WWF) tarafından Şubat ayında yaptırılan bir araştırma , Akdeniz ve Doğu Çin Denizi gibi bölgelerin kritik plastik kirliliği eşiklerini geçtiğini buldu. Almanya’daki Alfred Wegener Enstitüsü’nden bilim adamları, incelenen 297 türün %88’inde plastiğin zararlı etkilerini belgelediler.

WWF Almanya’nın denizcilik programı direktörü Heike Vesper, “Her zaman bunun kötü olduğunu biliyorduk, ancak bu kadar kötü olduğunu ya da görünümün bu kadar kasvetli olduğunu bilmiyorduk” dedi.

Plastik bardağı ısırmaya çalışan bir şahin gagalı deniz kaplumbağası

Okyanusun en derin yerlerinde plastik atık bulundu

Bugün tüm plastik kirliliği durmuş olsa bile, okyanuslardaki mikroplastik miktarı daha büyük parçalar parçalandıkça artmaya devam edecekti.

Kimya endüstrisinin üretimi artırma planlarına bakan araştırmacılar, 2050 yılına kadar okyanuslardaki plastik konsantrasyonlarının dört kat artacağını tahmin ediyor. Ayrıca yüzyılın sonuna kadar mikroplastik konsantrasyonlarında 50 kat artış bekliyorlar.

Nijerya'da petrol ve petrokimya rafinerisi

Fosil yakıt ve petrokimya endüstrileri yakından ilişkilidir

Plastiğin iklim değişikliği ile ne ilgisi var?

Plastik kirliliği ve iklim değişikliği iki ayrı ama bağlantılı krizdir. Ortak bir amacı paylaşıyorlar: fosil yakıt endüstrisi .

Çoğu plastik, ham petrol ve fosil gazı gibi yakıtlardan elde edilen kimyasallardan yapılır. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, petrokimya hızla küresel petrol talebinin en büyük itici gücü haline geliyor; arabalar, kamyonlar ve uçakların önünde.

Çevrenin korunması için kampanya yürüten kar amacı gütmeyen bir grup olan Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi, plastikten kaynaklanan emisyonların 2050 yılına kadar üç katına çıkabileceğini tahmin ediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.