Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, Türkiye’deki plastik sektöründe yatırım teşviklerinin yeterince uygulanmadığını açıkladı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU’nun haberine göre, Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, gümrük vergisi muafiyetinin yetersizliği nedeniyle sektörün büyüme hızının giderek düştüğünü dikkat çekiyor.
Kenan Benliler, bu durumda plastik enjeksiyon makineleri gibi yatırım araçlarına yönelik ağır vergi yükünün, yatırımları yavaşlattığını ve sektörün rekabet gücünü zayıflattığının altını çiziyor.
Plastik Enjeksiyon Makinelerine Yüksek Vergi Yükü
Plastik enjeksiyon makineleri gibi ekipmanlar, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak listede yer aldığı için, sektördeki yatırımlar teşvik kapsamının dışında kaldığını dile getiren PAGDER Başkanı Benliler, bu durumun yatırımcıları zorladığını ve her 5 makine için 1 makine kadar ek vergi ödemek zorunda kalındığını belirtiyor.
“Yatırımlar Hızla Azalıyor”
Kenan Benliler, yakın zamana kadar plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden yararlandığını, ancak yeni belgelerde bu muafiyetin kaldırılmasının yatırımlarda yüzde 20 daralmaya yol açtığını ifade ediyor.
Yatırım maliyetlerinin bu derece yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Benliler, vergi yükü sebebiyle yatırımcıların kararlarını gözden geçirdiğini belirtiyor.
Yatırım maliyetlerinin artmasıyla sektörün uluslararası pazarda rekabet gücünün düştüğüne dikkat çeken Benliler, “Yatırım iştahının azalması, ihracat pazarlarında rekabet gücümüzü kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” diyor. Ayrıca, makine teknolojilerinde gelişen enerji verimliliği ve üretim tutarlılığı gibi yeniliklerden uzak kalmanın sektörün uzun vadede zararına olacağını söylüyor.
Yerli Üretim Yetersiz
Türkiye’de plastik enjeksiyon makinesi üretiminin sınırlı olması nedeniyle sektördeki ihtiyacın ithalatla karşılandığını vurgulayan Benliler, “Plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyeti dışında tutulması, yerli üreticiye fayda sağlamadığı gibi plastik sektöründeki yatırımları da sekteye uğratıyor” diyor. Bu durumun enflasyonu hızlandırıcı bir etki yarattığını da belirten Benliler, sektör yatırımlarının desteklenmesi için plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden faydalanması gerektiğini savunuyor.
Plastik sektöründe yatırımların artması için teşvik sisteminde değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Benliler, sektördeki gümrük vergisi yükünün hafifletilmesi ile hem yerli üretim kapasitesinin artacağını hem de sektörün uluslararası rekabet gücünün korunacağını ifade ediyor.
Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU