Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”
Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri” konusunda konusunda görüş ve önerilerini Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya değerlendirdi.
Prof. Dr. Özkan, artık enerji üretimlerinde de güneş, jeotermal ve rüzgar gibi temiz enerji sistemlerinin öne çıktığını belirterek, dünya genelinde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 50’sinin petrol ve kömürden, yüzde 30’unun sürdürülebilir kaynaklardan üretildiğini açıkladı.
Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Sürdürülebilir kaynaklardaki dağılım ise yüzde 16 hidro power, yüzde 6 rüzgar, yüzde 3 güneş, yüzde 2-2.5 jeotermal” olduğunu hatırlattı.
2050’ye doğru güneş ve rüzgarın enerji üretimindeki rolünün artacağının görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkan, “Doğalgaz kullanımıyla enerji üretiminde pek değişiklik yok ama kömürde azalma görmek mümkün” dedi.
Prof. Dr. Mihrimah Özkan, Türkiye’de ise enerji üretiminin yüzde 60’ının petrol ve doğalgazdan olduğunu belirterek, sürdürülebilir enerji üretiminin yüzde 12’de kaldığını ve bu durumun da direkt olarak karbondioksit salımına yansıdığına dikkat çekti.
TEMİZ ENERJİ İNOVASYONLARLA UCUZLUYOR
Dünyada güneşle elde edilen enerjinin megawatı 50 dolarken rüzgarla elde edilen enerjinin 44 dolar, kömürle elde edilen enerjinin ise 40 dolar civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, kömür ve temiz enerjinin bugün birbirine denk gelmeye başladığına vur yaptı.
“5.5 yılda bir rüzgar ve güneşten elde edilen enerjilerin ikiye katlandığını görüyoruz” diyen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, şunları söyledi:
“Bu devam ederse önümüzdeki yıllarda 2030’a doğru üretilen enerjinin yüzde 50’si buradan gelecek diye düşünüyoruz. Güneş panelleri ve rüzgar tribünleri, batarya teknolojileri de ucuzluyor. Ancak hala yapılabilecek çok güzel inovasyonlar var. Özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiler çok stabil olmadığı için şebekeye entegrasyonunda büyük problemler yaşanıyor. Bunları ortadan kaldırmak ve fazla enerjiyi güvenli depolama adına yeni teknolojiler geliştiriliyor. Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyle hidrojen elde edilip sistemde depolanması da bunlardan biri.”
[TÜHA Haber Ajansı, 25 Mayıs 2022]