Prof. Dr. Senih Yazgan, “Pandemiyle birlikte yaş sebze sebze tüketimi tüm dünyada arttı”
BURSA – TÜHA HABER / Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) ev sahipliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteklediği, Yaş Meyve Sebze Alım Heyeti organizasyonu Uludağ İhracatçılar Birliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.
(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre,Birlik binasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinin yapılacağı alım heyetinde Azerbaycan, Danimarka ve Bosna Hersek’ten gelen alıcı firmalar yer aldı.
Alım heyeti görüşmelerinin öncesinde açılış programın düzenlendi. Programa, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Tarım AŞ Genel Müdürü Semih Polat ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül katıldı.
UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan
UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan yaptığı açılış konuşmasında, Bursa’nın üretilen ürünler açısından örnek bir kent olduğunu vurgulayarak, “Bursa, belli ürünlerde Türkiye için referans bir bölge. Bu ürünlerin başında da siyah incir, zeytin, armut, şeftali geliyor. Yine sanayi alanında dondurulmuş ve kurutulmuş gıda ile salça üretiminde Bursa önemli bir yerde. Bu potansiyeli ile düzenlenen bu iş birliği görüşmeleri ve karşılıklı üretim modellerimiz fırsat oluşturabilir” dedi.
TARIM VAZGEÇİLMEZ UNSUR
Pandemi sürecinin tüm dünyaya vazgeçilmez tek şeyin gıda ve sağlıklı tüketim olduğunu gösterdiğine işaret eden Yazgan, şöyle devam etti:
Pandemi sürecinin tüm dünyaya vazgeçilmez tek şeyin gıda ve sağlıklı tüketim olduğunu gösterdiğine işaret eden Yazgan, şöyle devam etti:
“Pandemiyle birlikte yaş sebze meyve tüketimi sadece bizde değil tüm dünyada artış gösterdi. Ülkeler bunu stratejik önemli bir üretim politikası olarak gördüler ve hatta ihracata kısıtlama getirdiler. Tarım, insan var olduğu sürece vazgeçilmeyecek tek temel unsur. Bu nedenle bulunduğumuz konum ve misyon nedeniyle ülkelerarası yapılacak iş birliği ile insanlığa büyük bir hizmet ettiğimizi unutmamalıyız.”
2021 YILINDA 160 MİLYON DOLAR İHRACAT
Yazgan, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2021 yılında ihracatlarını 2020 yılına göre yüzde 9,1 artışla 159, 5 milyon dolar olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye toplam ihracatı 2021 yılında, 2020 yılına göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 367 milyon dolar oldu. 2021 yılında, Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatı yüzde 13 artışla 3 milyar 83 milyon dolar gerçekleşti. 2021 yılında ihracatımızda en önemli kalemler sırasıyla kiraz-vişne, siyah zeytin, incir, armut ve domates oldu” diye konuştu.
Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Semih Polat
PAZARA KATMA DEĞERLİ YENİ ÜRÜNLER KATMA HEDEFİ
Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Semih Polat ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi işaretli ve ünlü siyah incir, şeftali, ayva, armut ve zeytin gibi ürünlerinin yanı sıra katma değeri yüksek yaban mersini, ahududu ve aronya gibi ürünleri de Bursa tarımına kazandırmayı amaçladığını söyledi. Polat, “Hedefimiz 2023 yılına kadar 5 milyon fidan dağıtmak. 2021 yılında 1.2 milyon fidan dağıttık. Bunların da inşallah temmuz-ağustos aylarında sonuçlarını görmek istiyoruz. Bu ürünlerimizi de pazarımıza dahil etme amacındayız” ifadelerini kullandı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül
BURSA ÖNEMLİ BİR TARIM KENTİ
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de Bursa’nın Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olduğunu anlatarak, “Önemli ulaşım ağlarının üzerinde bulunması ve temel ihtiyaç mallarının temini için ham madde kaynaklarının varlığı, Bursa’nın her dönem ticari bir merkez olmasına olanak sağlamıştır. 19. yüzyılda yabancı sermayeli ipek fabrikalarının kurulmasıyla birlikte Bursa’da başlayan sanayileşme süreci günümüzde otomotiv, makine ve tekstil sektörleri yanı sıra gıda sektöründe de ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Gıda sektöründe ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren çok sayıda firmanın fabrikaları kentimizde yer alıyor. Firmaların Bursa’yı tercih etme sebeplerinin başında Bursa’nın önemli bir tarım kenti olması ve ham maddeye ulaşmanın kolaylığıdır. Bunun yanında ulaşım kolaylığı, büyük pazarlara yakınlık, kalifiye eleman imkânı gibi pek çok neden sayılabilir” dedi.
[TÜHA Haber Ajansı, 13 Ocak 2022]