enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45
00:34 Türkiye’nin Hedefte Olmasından Ne Anlamalıyız?
00:19 Dışişleri’nden katil İsrail’in saldırılarına tepki
00:18 Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:17 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve TSK Komuta Kademesi, Adana’da TEKNOFEST’i ziyaret etti
00:16 Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
00:15 Erdoğan: Daima mazlumların yanında, adaletin safında yer alacağız
00:15 Boris Johnson’dan Netanyahu iddiası: “Ziyaretinden sonra tuvaletimde dinleme cihazı bulundu”
00:14 Mersin’in küçük liman kasabası Taşucu Lübnan’dan kaçanlar için geçiş noktası oldu
00:13 ABD güçleri Ortadoğu’da nerelerde konuşlu?
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST, bir gençlik destanıdır”
00:09 Adıyaman Meydan Projesi’nin 1. Etabı Başlıyor
00:08 AB, Çin üretimi elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulama planını kabul etti
00:08 DEM Parti, Bahçeli’nin tokalaşmasını “stratejik hamle” olarak yorumladı
00:07 Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
00:05 İran’ın dini lideri Hamaney, Lübnan’ı vuran İsrail’in İran’ı yenemeyeceğini söyledi
00:05 215 kişinin öldüğü Helene Kasırgası’nın ardından kayıpları arama çalışmaları ikinci haftasında
00:04 Kötü futbol gecesinin ardından bir yorum da 10Haber’den geldi!
00:02 Spor yazarları kötü geceyi yorumladı! “Futbola zaman ayrılamayan ligin aldatıcılığına yeniliyoruz”
00:01 Devlet Korumasındaki Kızlara Umut Olan Proje: ‘Geleceğe İşbaşı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Putin’den Çin’in Ukrayna krizine barışçıl çözüm bulma planına destek

Putin’den Çin’in Ukrayna krizine barışçıl çözüm bulma planına destek
16.05.2024
A+
A-

Putin, “Çin’in Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yaklaşımını olumlu değerlendiriyoruz. Pekin, bunun temel nedenlerini ve küresel jeopolitik anlamını gerçekten anlıyor.” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci Zhanna Agalakova’nın EuroNews’ten aktardığı haberinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin’in Ukrayna krizine barışçıl bir çözüm bulma planını desteklediğini söyledi.

Rusya’nın iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmayı çözmek için diyalog ve görüşmelere açık olduğunu kaydeden Putin, Pekin’in “krizin arkasında yatan nedenleri tam olarak anladığını” belirtti.

Pekin’e yapacağı ziyaret öncesinde Çin’in Xinhua haber ajansına konuşan Putin, Çin’in planının ve Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından geçen ay kamuoyuna açıklanan diğer “ilkelerin” çatışmanın arkasındaki faktörleri dikkate aldığını ifade etti.

Putin, Kremlin’in internet sitesindeki Rusça metinde, “Çin’in Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yaklaşımını olumlu değerlendiriyoruz. Pekin bunun temel nedenlerini ve küresel jeopolitik anlamını gerçekten anlıyor.” ifadelerini kullandı.

Pekin’in 12 maddelik barış planı

Pekin, bir yıldan uzun bir süre önce savaşı sona erdirmek için genel ilkeleri belirleyen ancak ayrıntılara girmeyen 12 maddelik bir belge ortaya koydu.

Putin, Şi’nin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmelerde ortaya koyduğu ek ilkelerin “soğuk savaş zihniyetinin aşılması gerektiği fikrini geliştiren gerçekçi ve yapıcı adımlar” niteliğinde olduğunu belirtti.

ABD, o dönemde Rusya ve Ukrayna’nın ılımlı karşıladığı plana karşı çıkmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, öneriyi “büyük Çin medeniyetinin tartışmaya açtığı makul bir plan” olarak nitelendirdi.

Şi’nin planı, barışın yeniden tesis edilmesi ve istikrarın sağlanması için koşulların oluşturulması ve dünya ekonomisi üzerindeki etkilerin en aza indirilmesi çağrısında bulunuyor.

Rusya ve Çin, Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden birkaç gün önce ilişkilerini “sınır tanımayan” olarak adlandırdı.

Ancak Pekin şu ana kadar Rusya’nın savaşına gerçek silah ve mühimmat sağlamadı.

“Barış zirvesi”

İsviçre’de haziran ayında “barış zirvesi” düzenlenmesi planlanıyor. Ancak davet edilmeyen Rusya, bu girişimi anlamsız buluyor ve görüşmelerin “yeni gerçekleri” dikkate alması gerektiğini savunuyor.

Ukrayna Çin’i zirveye katılmaya ikna etmek için büyük çaba sarf ediyor. Pekin, zirve için bazı hazırlık görüşmelerine katıldı.

Rusya, Ukrayna’daki çatışmayı, “kolektif Batı” ile kendisini karşı karşıya getiren bir mücadele olarak görüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy’nin barış planı Rus askerlerinin geri çekilmesini, 1991 Sovyet sonrası sınırlarının yeniden tesis edilmesini ve Rusya’nın eylemlerinden dolayı hesap vermesini öngörüyor.

***

This is war.» Upon leaving Channel One, TV anchor Zhanna ...

Gazeteci* Zhanna Agalakova

***

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.