enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:29 Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Mehmet Ali Şahin’den 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ‘İmamoğlu’ tepkisi…
09:32 Kocaeli’nde görev yapan futbol aday hakemleri, “İl Hakemliği”ne terfi ettiler…
08:48 Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Sanayicinin dayanacak gücünün kalmadı”
08:38 Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde gerçekleşen işlemlere yönelik beyannamelerin sonradan yapılan kontrollerinde 3 bin 828 beyanname için 2.9 milyar liralık ceza kesti…
08:18 Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulan Kayıp ve Zarar Fonu’ndan (FRLD), 250 milyon dolarlık ilk destek…
08:17 Reel Kesim Güven Endeksi Nisan Ayında 2,4 Puan Arttı
08:06 Olası Bir Depremin İstanbul’a Su Sağlayan Barajlara Etkileri ve Yapılan Çalışmalar…
07:58 Kayseri’den Şubat ayında 295 milyon 660 bin dolar ihracat gerçekleştirildi…
07:55 Alina Boz’la Cihangir Ceyhan’ın başrollerini paylaştıkları Bir Zamanlar İstanbul dizisinde, seyircinin olmasını heyecanla beklediği oldu…
07:53 KalDer Ankara Şubesi’nin düzenlediği 25. Kamu Kalite Sempozyumu’nda İlham Veren Kamu Yönetimi projeleri yarışacak…
07:50 “Yangın Güvenliği Teknik Değil, Yönetim Meselesidir”
07:39 Dünya Asansör Endüstrisi İstanbul’da Buluşuyor!…
07:32 Altun: Artık Türkiye, darbe yapılacak, vesayet odaklarının istediği gibi at koşturabileceği bir ülke değildir…
07:19 Türkiye’de her 4 işverenden 3’ü nitelikli yetenek bulmakta zorlanıyor…
22:27 “Düzensiz göçmen sayısı son 1 ayda yüzde 2’ye kadar düştü”
21:58 Trabzonspor, UEFA Gençlik Ligi finalinde Barcelona’ya 4-1 mağlup oldu
21:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul siyasi ikbal heveslerinize kurban edilecek şehir değildir…
21:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalarımızı çarşamba günü milletimizle paylaşacağım…
10:15 8 ilde siber suçlarla mücadele: 169 şüpheli yakalandı
09:08 Teknoloji devleri geleceği yeniden şekillendiriyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reel Kesim Güven Endeksi Nisan Ayında 2,4 Puan Arttı

Reel Kesim Güven Endeksi Nisan Ayında 2,4 Puan Arttı
29.04.2025
A+
A-

* Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini paylaştı.

* Nisan ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1736 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edildi.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

BURSA, 29 NİSAN 2025 – 2025 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 seviyesinde gerçekleşti.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği görüldü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıfladığı görüldü. Mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine olan seyrin mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine döndüğü gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlendiği görüldü. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiği, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin ise zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesinde gerçekleşti.

2025 yılı Nisan ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,0’ı üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,4‘ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu sırasıyla mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.