enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya ‘Ukrayna savaşına’ mali açıdan ne kadar dayanabilir?

Rusya ‘Ukrayna savaşına’ mali açıdan ne kadar dayanabilir?
19.02.2024
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı devletin kasasını boşaltıyor. Ancak Moskova’nın son 20 yılda oluşturduğu mali rezervler, petrol fiyatları varil başına 60 dolara kadar düşse bile yıllarca dayanmaya yetecek.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’den Moskova’dan Zhanna Agalakova’nın Şakul Avsat’dan aktardığı haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı devletin kasasını boşaltıyor. Ancak Moskova’nın son 20 yılda oluşturduğu mali rezervler, petrol fiyatları varil başına 60 dolara kadar düşse bile yıllarca dayanmaya yetecek.

Rusya Ulusal Varlık Fonu’nun (NWF) likit kısmı, hükümetin parayı bütçe açığını finanse etmek ve devlete ait şirketleri desteklemek için kullanması nedeniyle Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgalinden bu yana yarıdan fazla azalarak 58 milyar dolara indi.

Birikmiş enerji gelirlerinden oluşan rezerv fonu olan NWF, 1 Şubat 2024 itibarıyla, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 2,7’si oranındaki 55 milyar dolara düştü.

Bu oran 1 Şubat 2022’de, GSYİH yüzde 6,6’sı olan 112,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Veriler, Rusya’nın Batı’daki yaklaşık 300 milyar dolarlık rezervinin dondurulmasının yanı sıra, Moskova’ya yönelik yaptırımlar ve Rusya’nın askeri harcamalarının, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mali gücünü azalttığını gösteriyor.

Renaissance Capital Rusya ve BDT baş ekonomisti Sofya Donets, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bana öyle geliyor ki, zaten yeterli para olmadığı, daha fazlasına ihtiyaç olduğu hissinin olduğu bir noktadayız.”

Maliye Bakanlığı’nın bu yıl bütçe açığı harcamalarına 1,3 trilyon ruble, şirketlere ve yatırım projelerine ise yaklaşık 900 milyar ruble harcamayı planlamasıyla, mevcut fon miktarı azalıyor.

Maliye Bakanlığı, 2023 yılında bütçe açığını kapatmak için NWF’den 3,46 trilyon ruble, diğer yerlerde ise 1 trilyon rubleden fazla harcadı.

Donets, değerlendirmesinde şunları söyledi:

“NWF’nin bir güvenlik marjı var, ancak bunun sonsuz olmadığını anlamalıyız. Petrolün varil fiyatı 65 dolar değil de 60 dolar olursa NWF’den bir trilyon ruble daha çekilmesi gerekecek.”

CentroCreditBank ekonomisti Yevgeny Suvorov, bu yıl varil başına 50 dolar seviyesindeki petrol fiyatlarının, Rusya’nın rezervlerinden 2 trilyon ruble kadar daha düşüreceğini söyledi.

Suvorov, “Bu senaryoda rezervlerin tükenmesine 2025 yılının başında yaklaşacağız. Basitçe söylemek gerekirse, Rusya’nın artık düşük petrol fiyatlarına karşı sigortası yok” diye ekledi.

Güvenlik marjı

Brent ham petrol fiyatları, şu anda varil başına 82 dolar civarında işlem görüyor. Rusya’nın Ural ham petrolü ise varil başına 74 dolar civarında satılıyor ve yakın bir düşüş belirtisi göstermiyor.

Hatta Rusya Maliye Bakanlığı, NWF’ye bu yıl yaklaşık 20 milyar dolar kadar eklemeyi umuyor.

Astra Asset Management Yatırım Başkanı Dmitry Polevoy, Rusya’nın varil başına 60 dolarda bile güvenlik marjını muhtemelen yıllarca koruyabileceğini söyledi.

Ancak, NWF’nin fonun likit olmayan varlıklarını artıran projelere yaptığı yatırımların, emtia fiyatlarının düşmesi durumunda daha az manevra alanı bırakacağını ekledi.

Fonun likit olmayan kısmı kamu bankalarındaki mevduatlar, hisse senedi yatırımları, şirket tahvilleri ve diğer yatırım projelerinden oluşuyor.

Likit olmayan varlıklar, iki yıl içinde fonun yüzde 38’inden yüzde 59’una, yani 78,6 milyar dolara yükseldi.

Likit olmayan varlıkların yönetimi

NWF’nin likit olmayan kısmındaki toplam 7 trilyon rublenin yaklaşık 3,1 trilyon rublesi, devletin hakim kredi kuruluşu Sberbank’taki hisselerinden, 1 buçuk trilyon rublesi ise Gazprombank, Aeroflot, Rus Demiryolları ve VTB gibi diğer şirket hisselerinden oluşuyor.

Ancak Polevoy, Maliye Bakanlığı’nın likit olmayan varlıklar karşılığında, Merkez Bankası repo ihalelerinden fon alabileceğini söyledi.

Astra Asset Management Yatırım Başkanı Polevoy, değerlendirmesine şu ifadelerle devam etti:

“Başka bir deyişle, ‘likit olmayan’ bir varlığın hukuki statüsü, onu kısa-orta vadede fiili olarak kullanmanın imkansız olduğu anlamına gelmez. Bütçe, durumları ne olursa olsun, NWF ‘likit olmayan’ varlıkları için her zaman Merkez Bankası’ndan ruble alabilecek.”

“Rus petrolü 60 doların üzerinde satılıyorsa kriz hakkında konuşamayız”

Mali açıdan muhafazakar Rus yetkililer, konu hakkında yüksek sesle konuşmaktan çekiniyor.

Maliye Bakanı Anton Siluanov, aralık ayında yaptığı bir açıklamada, bakanlığının NWF’yi sıfıra indirmeye ve ‘yedekte bir kuruş bile olmadan oturmaya’ hazırlıklı olmadığını söyledi.

Siluanov, “NWF dengesinin azaldığını görürsek, bütçeyi dengelemek için başka önlemler alırız” diyerek, giderlerin azaltılmasını ima etti.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ve Kiev Ekonomi Okulu’ndan (KSE) kıdemli araştırmacı Elina Ribakova, Rusya’nın rezervlerinin hızla tükenebileceğini düşünmenin yanıltıcı olduğunu vurguladı.

Ribakova, Moskova’nın 2014’ten bu yana bütçe açıklarını azaltma ve petrol gelirlerini saklama çabalarına dikkat çekti.

Araştırmacı ayrıca şunları ekledi:

“Savaşın sosyal harcamalara göre önceliklendirilmesi ve kendilerini Batı’nın baskısından korumak amacıyla gerekenden daha ciddi bir mali düzenleme üretmek için çok fazla çalıştılar. 80 dolarlık petrol fiyatları Rusya için son derece rahat. Belki 60-70 dolarda sıkıntı hissetmeye başlar, ancak Rusya petrolü 60 doların üzerinde satıyorsa kriz hakkında konuşmaya başlayamayız.”

Zhanna agalakova - Dago fotogallery

Gazeteci* Zhanna Agalakova

***

Yazar hakkında

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabirliğini yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı. Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.