enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:59 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:44 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:35 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
08:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
08:00 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
07:57 Ardan Zentürk: ‘Suriye’de büyük bir felaket bekleniyor’
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son durum ne?

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son durum ne?
30.11.2023
A+
A-

* İki yıla yakın bir süredir devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’nda her iki taraf da bir süredir sahada ilerleme kaydedemiyor.

* Tahıl ihracatı konusunda sorun yaşayan Ukrayna, Batı’dan gelecek hava savunmasıyla ilgili yardımları bekliyor.

* Rusya ise Kırım yolunda Ukrayna dronlarını aşmaya uğraşırken askeri sorunlar da yaşıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Benginur İkbal Akgül
Benginur İkbal Akgül

24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı neredeyse iki senedir devam ediyor.

Savaşın ilk zamanlarındaki yoğun çatışma dönemlerinin ardından şimdi sahada her iki taraf da ilerleyemez durumda. Zira, uzun zamandır taraflar pozisyonlarını değiştirmiş değil.

İsrail-Filistin Savaşı’nın başlamasıyla dikkatlerin üzerlerinden çekildiğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve yönetimi Batı’dan gelen desteklerin azalmasından duyduğu endişeleri dile getiriyor.

Rusya ise Ukrayna’ya karşı savunma pozisyonuna devam ederken Gürcistan’da yeni bir üs kurma hazırlığında olması dikkati çekiyor.

Sahada ilerleme kaydedilemiyor. Fotoğraf: AA
[Sahada ilerleme kaydedilemiyor. Fotoğraf: AA]

Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki son durumu Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu ile konuştuk.

Ukrayna yönetiminin en büyük sıkıntısı, hava savunma sistemlerinin yetersiz kalması ve Batılı ülkelerin Kiev’e savaş uçağı verme hususundaki isteksizliğin devam ediyor oluşu. Giresun Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktürk Tüysüzoğlu

“Rusya’nın hava saldırıları devam ediyor”

Dinyeper Nehri’nin doğusu ve batısı Rusya-Ukrayna Savaşı için oldukça kritik bir sınır olmuştu. Rusya’nın bu nehrin batısına geçip Herson kentini işgal etme isteği Ukrayna’nın karşı atağıyla devam etmişti. Tüysüzoğlu, Dinyeper Hattı’ndaki çatışmaların hala sürdüğünü ancak bir sonuç alınamadığını söylüyor.

“Özellikle Herson’un doğusuna, Kırım-Herson bağlantısını sağlayan topraklara yönelik Ukrayna’nın ilerleme isteği var ama bazı köy ve kasabalar dışında hemen hiçbir ilerleme sağlanabilmiş değil. Zaporijya cephesinde de benzer bir durum söz konusu. Energodar’daki Nükleer Santral hala Rusya’nın kontrolünde ve güvenlik riskinin yüksek olmasından dolayı bu bölgede ileri adım atmak da Kiev adına çok zor. Harkiv ve Donbas hattı ise hala ciddi çarpışmaların yaşandığı bir bölge. Harkiv ve çevresi Ukrayna kontrolünde kalmaya devam etmekle birlikte, Donbas Havzası’nda ne Rusya’nın ne de Ukrayna’nın ciddi bir ilerlemesi söz konusu. Rusya’nın hava saldırıları ise Kiev çevresi de dahil olmak üzere devam ediyor.”

“Batılı ülkeler Kiev’e savaş uçağı vermekte isteksiz”

İsrail-Filistin Savaşı’nın başlamasının ardından Ukrayna’nın Batı’dan aldığı destek azalabilir. Bu durum halihazırdaki sorunların daha da büyüyeceğini gösterebilir diyor Tüysüzoğlu.

“Ukrayna yönetiminin en büyük sıkıntısı, hava savunma sistemlerinin yetersiz kalması ve Batılı ülkelerin Kiev’e savaş uçağı verme hususundaki isteksizliğin devam ediyor oluşu. Ayrıca Ukrayna tarım ürünlerine uygulanan avantajlı fiyatların AB içerisinde dahi sorun yaratması Kiev’de de hayal kırıklığına yol açtı. Bunun yanı sıra, İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesinin ardından Ukrayna’ya yapılan yardımların azaltılacağına ya da azaltılması gerektiğine ilişkin yorumların yapılıyor oluşu da Zelenskiy yönetimini zorlayan hususlardan biri olacak gibi görünüyor.”

Rusya ilerleyebiliyor mu?

Tüysüzoğlu, Rusya’nın sahadaki durumunun savunma pozisyonunda olduğunu belirtiyor. Wagner’le yaşananların ardından sahadaki yönetim problemleriyle de uğraştığını ifade ediyor.

“Rusya Donbas’da belli bölgeler dışında savunma pozisyonunda duruyor. Hava saldırılarıyla kritik altyapı tesislerine zarar vermeyi ve halkın direnme gücüne olumsuz etki etmeyi sürdürme planına bağlı kalan Moskova, özellikle Donbas hattında Wagner’le yaşanan gerginlikle beliren sahadaki problemlerle de uğraşıyor. Silah ve mühimmat sıkıntısını İran ve son dönemde de Kuzey Kore aracılığıyla çözme yönünde adımlar atan Putin yönetimi, sahaya gönderilecek asker bulabilme hususunda ise sıkıntı yaşamaya devam ediyor.”

Mevcut askeri görünüm itibarıyla bu savaşın sahada sonlanması pek mümkün görünmüyor.

Kırım’da son durum ne?

Ukrayna, 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ı da almak için atağa geçmişti. Rusya, Ukrayna dronlarının saldırılarıyla şimdilik püskürtülmüş görünüyor. Tüysüzoğlu, Rusya’nın Gürcistan’daki üs kurma niyetine de dikkati çekiyor.

“Ukrayna dronlarının özellikle Kırım Yarımadası ve çevresindeki etkinliği ya da sürpriz saldırıları, Moskova’yı bazı donanma unsurlarını Kırım’dan uzaklaştırarak Gürcistan’da tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş (ve Rusya tarafından da devlet olarak tanınan) Abhazya’ya, Oçamçire’ye yönlendirdiğini görüyoruz. Bu hususta Abhazya liderliğinden de açıklamalar gelmekte. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal etmeye devam ederek, Abhazya’da üs açmak istediğine ilişkin açıklama yaparak bu hamlenin altını çizmiş oldu.”

Savaşın bitmesi mümkün mü?

Son olarak, Doç. Dr. Tüysüzoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın görüntü itibarıyla tam bir açmaza dönüştüğünü belirtiyor. Kiev’in karşı saldırısı aylar geçmesine karşın henüz ciddi bir ilerleme kaydedemedi. Rusya’nın da sahada savunma pozisyonunda durduğunu söylüyor. Savaşın gidişatıyla ilgili değerlendirmesini ise “Mevcut askeri görünüm itibarıyla bu savaşın sahada sonlanması pek mümkün görünmüyor” sözleriyle anlatıyor.

***
Yazar hakkında
Benginur İkbal Akgül, 1995’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon, Çift Anadal Sosyoloji mezunu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans öğrencisi. Aralık 2020’den beri TRT Haber için çalışıyor.
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.