Rusya Ukraynalı komutanların serbest bırakılmasına tepkili, ABD konuyu “yakından izliyor”
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin geçen hafta yaptığı Türkiye ziyareti dönüşünde beş Ukraynalı komutanı yanında ülkesine götürmesine Rusya tepki gösterirken, ABD ise konuyu yakından izlediğini bildirdi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi ve Aktivist Daria KALENİUK‘un Reuters ve VOA kaynaklı haberine göre, Rusya, komutanların Türkiye’den Ukrayna’ya götürülmesinin esir değişimi anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini açıklamıştı.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Ukraynalı komutanların serbest bırakılmalarına izin vererek, esir değişimi anlaşmasını ihlal ettiğini ve Rusya’yı bu konuda önceden bilgilendirmediğini söylemişti.
Fidan ile Lavrov dün telefonda görüştü
Tepkilerin ardından dün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir telefon görüşmesi yaptı. Türk Dışişleri Bakanlığı görüşmede, Ukrayna ve tahıl anlaşması çerçevesindeki son gelişmelerin ele alındığını bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise görüşmede, “Ankara’nın geçen yıl Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’deki bir çelik fabrikasını savunan Ukrayna’nın Azov birliğinin tutuklu komutanlarını iade etmesi de dahil olmak üzere Ukrayna ile ilgili son gelişmelerin ele alındığını” açıkladı.
Sullivan: “Dikkatle izlemeye devam edeceğiz”
Dün konu ABD Başkanı Joe Biden’ın Londra ziyareti yolunda uçakta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a da soruldu.
Sullivan, “Erdoğan’ın Ukraynalı komutanları ülkelerine geri göndermesinin Putin’e bir mesaj mı olduğu” yönündeki soruya, bu sorunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorulması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.
“Özellikle Wagner isyanının ardından Putin’in Türkiye gibi ülkelerin desteğini kaybedip kaybetmediği” yönündeki soruya ise Sullivan, “Biden’ın da ifade ettiği gibi Wagner isyanından Putin’in darbe aldığının açık olduğunu” kaydetti.
Wagner isyanından önce de Erdoğan’ın Ukrayna’ya özellikle bazı sofistike silahlar sağlanmasına destek verdiğine dikkat çeken Sullivan, “Dolayısıyla bunun ne kadarının (Wagner grubunun lideri) Prigojin’le, ne kadarının Ukrayna’daki çatışmaya yaklaşımıyla ilgili olduğunu söylemek benim için zor. Ancak açıkçası bu konuyu dikkatle izlemeye devam edeceğiz” dedi.
Rus paralı asker ordusu Wagner ve lideri Yevgeni Prigojin geçen ay Rus devletine karşı isyana kalkışmış, daha sonra kalkışma bir anlaşmayla kısa sürede bastırılmıştı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Türkiye’den dönerken, Azovstal Çelik Fabrikası’ndan üç ay boyunca Mariupol şehrini savunarak geçen sene savaşa liderlik yapan beş komutanı beraberinde götürmüştü.
Rusya, geçen yıl Eylül ayında Türkiye’nin aracılık ettiği esir takası anlaşmasının ardından bazı komutanları serbest bırakmıştı. Savaş sonuna kadar bu komutanların Türkiye’de kalmasına karar verilmişti.
Gazeteci* Daria KALENİUK
***
Yazar hakkında
Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir . 2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.