enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya, Ukrayna’nın saldırdığı Kursk bölgesinden 3.000 kişiyi daha tahliye etti

Rusya, Ukrayna’nın saldırdığı Kursk bölgesinden 3.000 kişiyi daha tahliye etti
20.08.2024
A+
A-

Ukrayna tarafı, Rusya’ya düzenlenen karşı saldırının iki yılı aşkın süredir devam eden savaşta dinamikleri değiştireceğini düşünüyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci* Daria Kaleniuk’un haberine göre, Rusya, Kursk bölgesinin batı kesiminde yer alan veeuronews Ukrayna ordusunun saldırılarından etkilenen 3.000 kişiyi Cumartesi günü itibariyle tahliye etti.

Rusya Acil Durum Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 10.000’den fazla Kursk sakininin, ülkenin diğer bölgelerindeki geçici konaklama merkezlerinde kaldığı belirtildi.

Yetkililer, Ukrayna’nın “beklenmedik” saldırısı nedeniyle şu ana kadar 120.000’den fazla insanın tahliye edildiğini söylüyor.

Rusya’daki muhalif partilerden Yabloko’nun bir üyesi olan Yan Furtsev, “Hiç kimse Kursk bölgesinde bu tür bir çatışmanın mümkün olabileceğini düşünmüyordu,” dedi.

“Bu yüzden böyle bir karışıklık ve panik var çünkü insanlarımız bir bakıma savaşın yaşandığı yerden geliyorlar, çok korkuyorlar,” ifadelerini kullandı.

Bir Ukrayna askeri, Kursk bölgesine bağlı Suca kasabasında devriye geziyor, 16 Ağustos 2024
Bir Ukrayna askeri, Kursk bölgesine bağlı Suca kasabasında devriye geziyor, 16 Ağustos 2024
AP/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ukrayna ordusunun Rusya’ya yönelik karşı saldırısı, iki yıldan fazla süredir devam eden savaşta Kiev tarafının birkaç köyü ele geçirmesi, yüzlerce esir alması ve Rusya’nın bölgede yaşayan on binlerce sivili tahliye etmesi ile sonuçlandı.

Bir haftayı aşkın süredir devam eden çatışmalarda Rus birlikleri, Ukrayna güçlerini püskürtmekte zorlanıyor.

Kiev’deki yetkililer, 6 Ağustos’ta başlayan sürpriz karşı saldırıyla savaşın dinamiğinin değişeceğini düşünüyor. Fakat Ukrayna’nın Rusya’yı işgal etmek gibi bir amaçlarının olmadığını defalarca kez dile getirdiler.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’in üst düzey yardımcılarından Mykhailo Podolyak cuma günü X üzerinden yayınladığı bir gönderide, “Ukrayna, Rus topraklarını işgal etme çabasında değil,” dedi.

Podolyak, “Rusya’yı adil bir müzakere sürecine dahil edebilmek için askeri kanalın nasıl objektif bir şekilde kullanılabildiğini açıkça görebiliyoruz,” diye konuştu.

Diğer taraftan Rusya’nın Belgorod bölgesindeki bazı yetkililer, pazartesi günü itibarıyla beş köyün boşaltılacağını açıkladı.

Vali Vyacheslav Gladkov, Telegram’da yayınladığı bir duyuruda, “19 Ağustos’tan itibaren beş yerleşim birimini tahliye ediyoruz,” dedi.

Ukrayna ordusunun Kursk’taki ilerleyişi devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki kazanımları da sürüyor.

Son olarak cuma günü yapılan bir açıklamada, Rus güçlerinin doğudaki yerleşim birimlerinden Serhiivka kasabasındaki kontrolü ele geçirdiği belirtilmişti.

Putin, 2022’nin Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, “Minsk anlaşmalarının artık var olmadığını” belirtmişti.

Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimleri sonucunda Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış anlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi, daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.

Aynı yılın ekim ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Vladimir Putin devlet başkanı olduğu sürece Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.

Kırım’ın işgalinden kısa sonra, Donbas’ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtı ve tanınmayan iki cumhuriyet kuruldu. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.

2022 yılının şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden arındırılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.

Resim

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.