Rusya, Ukrayna’ya yaptığı saldırıyı ilk defa ‘savaş’ olarak tanımladı
Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırısını “savaş” olarak niteleyen ve eleştirenlerin 15 yıla kadar hapis cezası almasına olanak tanıyan kapsamlı bir askeri sansür yasası uyguluyor.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
TÜHA Haber’in EuroNews’den aktardığı Gazeteci Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin‘in haberine göre, Kremlin cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna’da bir “savaş hali” olduğunu söyledi ve üçüncü yılına giren çatışmayı tanımlamak için kullandığı resmi dili değiştirdi. Kremlin Ukrayna’daki savaşı ‘özel askeri operasyon‘ olarak tanımlıyordu.
Bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov “Biz bir savaş durumundayız. Evet, özel bir askeri operasyon olarak başladı, ancak bu grup orada kurulur kurulmaz, kolektif Batı Ukrayna’nın yanında yer aldığında, bizim için zaten bir savaş haline geldi” dedi.
“Ben buna ikna oldum. Ve herkes kendi iç motivasyonu için bunu anlamalı” diyen Peskov: “De jure (yasal) olarak bu özel bir askeri operasyon. Ancak fiilen bir savaşa dönüştü.” ifadesini kullandı.
“Savaş” kavramına farklı yorum
Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı tam teşekkülü işgal girişimine başlamasının ardından “yanlış bilgi” yaydıkları ya da silahlı kuvvetlerin “itibarını zedeledikleri” tespit edildiği takdirde, Ukrayna’ya yönelik saldırıyı “savaş” olarak niteleyen ve eleştirenlerin para ve 15 yıla kadar hapis cezası almasına olanak tanıyan kapsamlı bir askeri sansür yasası uyguluyor.
OVD-Info insan hakları grubuna göre, son iki yılda çatışmaya karşı çıktıkları için 900’den fazla ceza davası açıldı.
Yasa gereğince “savaş” kelimesini kullanan protestoculara karşı açılan ceza davalarıyla ilgili bir soruya cevap veren Peskov, Ukrayna’daki çatışmalara karşı kampanya yürütenlerin “savaş” kavramına getirdikleri yorumun farklı olduğuna işaret etti.
Peskov, “ ‘Savaş’ kelimesi farklı bağlamlarda kullanılır. Benim bağlamımla sizin bahsettiğiniz davalardaki bağlamı karşılaştırın.” dedi.
Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Batı’nın Moskova’ya karşı “hibrit bir savaş” başlattığını söylemişti.
Putin, bir basın toplantısında da “Amacımız bu askeri çatışmanın alevlerini körüklemek değil, tam tersine bu savaşı sona erdirmektir.” ifadelerini kullanmıştı.
Bunun gibi istisna örneklerin dışında Putin, Kremlin ve diğer üst düzey yetkililer Ukrayna’daki çatışmalar için “özel askeri operasyon” tanımlamasını kullanıyor.
Gazeteci Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin