Rusya’dan Mektup Var!
Değerli okurlar, Moskova’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Temsilcisi Alena Gorenko ‘Moskova’dan Mektup Var!’ Haber Bülteni köşesinde Reuters de dayandırdığı haberinde, Kremlin’in henüz sınırların kapatılması kararının olmadığını aktardı.
Kremlin askerlik çağındaki erkeklerin ülkede seferberlik ilan edilmesinin ardından ülke sınırlarının dışına çıkmaya başlamaları karşısında henüz sınırların kapatılması gibi bir önlem alınmayacağını belirtti.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilerin sorduğu soruya ”Bu konuda bir şey bilmiyorum. Şu an için böyle bir karar alınmadı” yanıtını verdi.
Peskov ayrıca bazı askerlik çağındakilere giden celplerin yanlış gönderildiğini ve bu hataların bölge valilikleri ile Savunma Bakanlığı tarafından düzeltileceğini belirtti.
Kremlin sözcüsü, ”Kararnamenin ihlal edildiği durumlar oldu. Bu mevcut kriterlerle uyumsuzluk düzeltiliyor” dedi.
Rus basını bir dizi yaşlı ve sağlık nedeniyle muafiyeti olan erkeğin de Ukrayna’da savaşmak üzere görevlendirildiğini belirtmişti. Seferberlik kapsamına girenlerin en yoğun olduğu Dağıstan ve Buryatya bölge valileri bu bölgelerde başlangıçta bazı hatalar yapıldığını bildirdi.
Sınırlarda trafik arttı
Geçen hafta Rusya’nın kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ülkeden çıkan erkek sayısının artması sınırların kapatılabileceği söylentilerine neden olmuştu.
Bugün üst düzey bir Rus milletvekili de sınırların kapatılması çağrısı yaptı.
RIA haber ajansına göre Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin üyesi Sergey Tsekov, ”Mevcut durumda askere alınma yaşındakilerin ülke dışına seyahat etmesine izin verilmemeli” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Meduza ve Novaya Gazeta Europa gibi merkezi Rusya dışındaki Rus haber kuruluşları Kremlin’in sınırları askerlik çağındaki erkeklere kapatmaya hazırlandığını yazmıştı.
Novaya Gazeta Rus Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde dün 261 bin erkeğin kısmi seferberliğin ilan edilmesinden bu yana ülkeyi terk ettiğini bildirdi.
İnsan hakları avukatı Pavel Chikov, Rusya’nın Gürcistan ile sınır geçişlerinin olduğu tek geçiş noktasında dün bazı kişilerin seferberlik gerekçe gösterilerek durdurulduklarını bildirdi. Bölgenin içişleri bakanlığı da Verhniy Lars sınır kapısında 2 bin 300 araçlık kuyruk oluştuğunu bildirdi.
Reuters haber ajansı erkeklerin sınırdan geri çevrildikleri haberlerini bağımsız olarak doğrulayamadı.
AB Ruslar’ı alıp almama konusunda kararsız
Öte yandan Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’daki seferberlik ilanının ardından ülkeyi terk ederek birliğe girmeye çalışan Ruslar’ın nasıl karşılanacağı konusunu görüşmeye başladı.
Seferberlik ilanı ile yaklaşık 300 bin yedek askerin silah altına alınacağının açıklanması özellikle AB’nin doğusundaki ülkeler için bir ikilem oluşturuyor. Bu ülkeler savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlar kapsamında Ruslar’ın girişini sınırlandırmıştı.
Durum ayrıca sınırlarda trafiğin ve güvenlik risklerinin de artacağı endişesini beraberinde getiriyor.
AB liderleri büyükelçilerin bugün Brüksel’de yapacağı görüşme öncesinde karışık mesajlar verdi.
Belçika Başbakanı Alexander de Croo bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada blokun askerlikten kaçan Ruslar’a kapılarını açmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.
De Croo, ”Bence Avrupa’nın eğilimi vicdani retçi olan ya da rejime muhalif olanların tamamına kapıları açmak olmamalı” diye konuştu.
De Croo, ”Artık Ruslar’a neredeyse hiç vize vermiyoruz ve bunun bu şekilde kalmasını istiyorum. Bir anda Ruslar’ı kabul etmeye başlamamız ülkemize aldığımız Ukraynalı mültecilere de zor bir mesaj olacaktır” ifadelerini kullandı.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise Politico’ya Cuma günü yaptığı açıklamada farklı bir yaklaşım sergileyerek, blokun Kremlin tarafından araç haline getirilmeyi reddedenlere açık olması gerektiğini kaydetti.
Bir AB yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada sınırları açmanın AB’nin doğu kanadına büyük bir göç baskısı ve güvenlik riskleri getireceğini, Rus ajanlarının da bu ülkelere girmesi halinde provokasyon yapabileceklerini ve ikili oynayabileceklerini kaydetti.
”Muhalifleri umutsuzluğa itebilir”
Yetkili, öte yandan AB’nin bu durumun dışında kalmasının Putin’e muhalif Ruslar’ı umutsuzluğa iteceğini kaydetti.
Finli yetkililere göre haftasonunda 17 bin Rus sınırı geçerek Finlandiya’ya gitti. Rus devlet medyası ise Gürcistan sınırında bekleme süresinin 48 saati bulduğunu ve 3 bin araçlık kuyruk oluştuğunu kaydetti.
Bağımsız gözlem grubu OVD-Info’ya göre Rusya’da 2 binden fazla kişi protestolar nedeniyle gözaltına alındı. Ülkede Ukrayna savaşını eleştirmek yasaklanmışken gösteriler savaşın 24 Şubat’ta başlamasından bu yana ülkedeki hoşnutsuzluğun ilk göstergesi olarak değerlendiriliyor.
HABER : Alena GORENKO
[TÜHA Haber Ajansı, 29 Eylül 2022]