Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’e başka ne gibi tepkileri olabilir?
ANKARA – TÜHA HABER / Siyaset Bilimcisi ve Araştırmacı Yazar Mehmet BİLDİK, Finlandiya ve İsveç’in üyelik sürecini sekteye uğratmak için Rusya’nın bu ülkelerdeki bazı grupları içerden finanse edebileceğine dikkat çekti.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’ya açıklamada bulunan Mehmet BİLDİK, Rus bağlantılı ajanların 2016 ABD seçimlerinden önce protesto gruplarını finanse etmesine benzer hareketlerinin olabileceğini, Rusya’nın İsveç’te toplumu istikrarsızlaştırmak için aşırı sağ grupları da finanse edebileceğinin düşünüldüğünün altını çizdi.
Siyaset Bilimcisi BİLDİK, “Rusya, NATO üyeliğine kabul sürecine müdahale edebilir; NATO’ya yeni üye alımı da dahil olmak üzere kararlar ittifaktaki tüm üyelerinin katılımıyla oydaşma ile alınıyor. Öte yandan Türkiye, Rusya ile iyi ilişkilere sahip NATO üyesi bir ülkedir. Rusya bunu bir manivela olarak kullanmaya çalışabilir” dedi.
Rusya’nın ekonomik engeller yaratabileceğini açıklayan Mehmet BİLDİK, şunları söyledi:
“Çoğu İsveçli ve Finli şirket zaten Rusya ile bağlarını kesti, ancak uzun vadede Rusya bu ülkelerin Rus pazarına girişini engelleyerek veya hammadde ve enerji tedariklerini durdurarak zarar vermeye çalışabilir. Nitekim Rus doğalgazının Finlandiya’ya akışı kesildi. Ancak İsveç ve Finlandiya, enerji çeşitliliği nedeniyle doğal gaz ve petrole en az bağımlı Avrupa ülkelerinden ikisidir. Dolayısıyla Rusya’nın uyguladığı ambargonun etkili olması beklenmiyor”.
BİLDİK, siber saldırıların da mümkün olabileceğine vurgu yaparak, Siber saldırıların, İsveç ve Finlandiya’nın hükümet web sitelerinde veya çevrimiçi hizmetlerinde ortaya çıkacağını dile getirdi.
“Rusya sınırı askeri yığınağa çevirebilir” diyen Siyaset Bilimcisi Mehmet BİLDİK, Rusya’nın, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması halinde Rusya’nın yanıt verebileceğini ve bunun için de adım atabileceğini hatırlattı.
İki ülkenin hava ve deniz sahaları Rusya tarafından ihlal edilebileceğine dikkat çeken Siyaset Bilimcisi ve Araştırmacı Yazar Mehmet BİLDİK, “İsveç’in NATO’ya girme isteğiyle Rus uçakları İsveç hava sahasını iki kez ihlal etti. İlkinde, Mart ayının başında, İsveç’in Gotland adası üzerinde üç Rus jeti uçmaya başladı” şeklinde konuştu.
Mehmet BİLDİK, “Askeri saldırılar başlayabilir; İsveç’in Gotland adası, Baltık Denizi’nin kontrolü için önemli bir stratejik nokta olarak görülüyor. Rusya’nın İsveç’in NATO’ya başvurması ile üyelik arasındaki geçiş dönemini adayı ele geçirmek için son şansı olarak görebileceği düşünülüyor” dedi.
***
Araştırmacı Yazar Mehmet BİLDİK
Mehmet Bildik, Askeri ve Stratejik İşler üzerine çalışan bir siyaset bilimcidir. İsrail Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün askeri ve stratejik ilişkiler siber güvenlik programında araştırma görevlisi olarak yer almaktadır. Uluslararası İlişkiler Konseyi ve INSS-İsrail’deki Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi Delegasyonlarının özel tercümanı ve siyasi asistanıdır. Yüksek lisans derecesini Türk Dışişleri Bakanlığının Güvenlik ve Diplomasi bursuna hak kazanmak suretiyle devam ettiği Bükreş Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Çalışmaları Okulunda tamamlamıştır.
[TÜHA Haber Ajansı, 26 Mayıs 2022]