Scale-up’ların Globalleşme Yolculuğu
* TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümü yayınlandı.
* Serinin 45’inci bölümünde ikinci kez “Scale-up’ların globalleşme yolculuğuna farklı bir yaklaşım” konusu işlendi.
* TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak ve Sistem Global Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu’nun yer aldığı bölümde yurt dışına açılmak isteyen şirketlerin neler yapması gerektiği konuşuldu.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümünde Türkiye’nin en büyük yerli danışmanlık firması Sistem Global Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak’ın sorularını yanıtladı.
Sohbet esnasında TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Sistem Global Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu’na; “Sistem Global Danışmanlık şirketi yurt dışına açıldı, dolayısıyla o alanı biliyorsunuz. Türk şirketleri kendi alanında ülkemizde lider olabiliyor ancak ikinci sıçramayı yani yurt dışına açılamıyor, bu vizyon olmuyor. Hep dediğimiz gibi ülkenin geleceği de teknoloji ihracatından geçiyor. Peki bu şirketlerin ne yapması gerekiyor? Sizin bu adımlardaki kritik kararlarınız neydi?” sorusunu yöneltti.
Hüseyin Karslıoğlu, “Birincisi, yurt dışına gidip o ekosistemi yerinde görmelisiniz. Fiziken orada bulunarak pazarın dinamiklerini anlamalısınız, uluslararası pazarlarda yer almak şirketlere ciddi anlamda büyük bir perspektif kazandırıyor. İkincisi, bireysel ve küçük ölçekli adımların yerine daha cesur ve stratejik hamleler yapmalısınız. Yüzde bir bile olsa ortak olun, birileriyle iş birliği yapın. Kendi şirketiniz olsun ya da yatırım yaparak büyümeyi hedefleyin. Tersine satın alma stratejilerini de değerlendirin. Üçüncüsü, sabırlı olun. Global pazarlarda başarı elde etmek zaman ve sabır gerektiriyor. Özellikle Batı ve Asya pazarlarında rekabet meşakkatli ancak uzun vadede kazançlı çıkacaksınız,” dedi.
Türk firmalarının özgüven konusunda dengeli bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini belirten Karslıoğlu, şu sözleri ekledi: “Özgüven ya çok yüksek oluyor ve bu durum öğrenmeyi engelliyor ya da hiç olmuyor. Özgüven seviyesini yüzde 51’de tutmak, başarı için kritik. Türk insanı ve firmaları global pazarda önemli işler başarabilecek potansiyele sahip. Bu kapsamda yeter ki adım atın, çivi çakın ve başarısızlık korkusunu bir kenara bırakın,” diyerek cesaretin önemine işaret etti.
“İki şeye yatırım yapacağız: Bilişim sektörüne ve kaslı KOBİ’ye”
Sektörün büyümesinin ülkenin meselesi olması gerektiğini belirten Mehmet Ali Tombalak, son olarak Hüseyin Karslıoğlu’na ülkeye mesajını sordu. Karslıoğlu, “Eğer torunlarımızı bu ülkede sevmek istiyorsak, öncelikle bilişim sektörüne yatırım yapmalıyız. Teknoloji ve dijitalleşme, ülke kalkınmasında belirleyici kritik bir rolde. Bu nedenle kaslı büyüyen KOBİ’lere, yani scale-uplara yatırım yapmalıyız. Girişimleri hor görmeden, büyümeye çalışan KOBİ’lere destek vererek ilerlemeliyiz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin global rekabet gücünü artırabilmesi için firmalar arası iş birliklerinin ve birleşmelerin kritik olduğunu belirten Karslıoğlu, “Bu iş birleşmeden olmaz. Birleşmek ve birlikte hareket etmek, sektörün ve ülkenin geleceğini şekillendirecek en önemli adımlardır,” dedi. Son olarak, Karslıoğlu, mesajını tek bir kelimeyle özetledi:
“Birleş, birleş, birleş!”
TÜBİSAD Plus nedir?
TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını önemli konular ve konuklarla tuttuğu düzenli YouTube yayını olan TÜBİSAD Plus’ta, yapay zekâ, bulut bilişim, hiperotomasyon, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, metaverse, 5G, büyük veri, kuantum ve daha pek çok yeni nesil teknoloji, tüm boyutlarıyla masaya yatırılıyor. Bilişim teknolojileri dünyasına dair en güncel tartışmalar, sektörün eğitimden sağlığa, çevreden iş yapış biçimlerine kadar farklı alanlarda yarattığı değişimler TÜBİSAD Plus’ın her bölümünde farklı konukların katılımıyla değerlendiriliyor.
Gazeteci* Ulaş Dağlıoğlu
***
TÜBİSAD hakkında
1979 yılında kurulan TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği); hizmet, yazılım, donanım, bulut, dijital altyapı sağlayıcıları gibi bilgi ve iletişim sektörünün bütün alanlarını kapsayan üye şirketleri ile 785 milyar TL’lik Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazarının yüzde 90’ını temsil eder. http://www.tubisad.org.tr/