Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı İstanbul’da düzenlendi
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Nuri Ersoy’un başkanlığında ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde,14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinde alınacak önlemlerin görüşülmesi amacıyla “Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı” İstanbul’da gerçekleştirildi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) yerleşkesinde düzenlenen toplantıya; İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Asayiş Başkanı Tümgeneral Ferdi Korkmaz, İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Düzce, Bilecik Kocaeli, Sakarya, Edirne, Kırklareli Valileri ve güvenlik birimlerinin yetkilileri katıldı.
Toplantıda, İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy ve Vali Yerlikaya katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştirdiler.
İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy konuşmasında, “14 Mayıs tarihindeki Cumhurbaşkanlığı Milletvekilliği genel seçimleri için alınan güvenlik tedbirlerini, risklerin değerlendirilmesini görüşmek üzere düzenlediğimiz toplantıya hepiniz hoş geldiniz. Bugünlerde her ortamda her sohbette 6 Şubat ve sonrasında yaşadığımız asrın felaketindeki yaralılarımıza şifa, vefat edenlere başsağlığı diliyorum. Biz bakanlık olarak her seçim öncesinde bu toplantıları yaparız. Toplantılara Bakanımız başkanlık yapardı. Fakat bu sefer yaşadığımız acı süreç nedeniyle bakanımız deprem bölgesinde yoğun mesaide.
Türkiye yeni yüzyılına girerken önemli bir seçime giriyor. Seçimler, ülkemiz kadar uluslararası toplum tarafından da takip ediliyor. Bakanlık olarak hamdolsun bugüne kadar bütün seçimlerde alnımızın akıyla görev yaptık. Bu seçimde de aynı özen ve gayret ile sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Seçim halkın seçimidir, işin siyasi anlamı ve sonuçları Bakanlık olarak bizim görev ve ilgi alanımızda değildir. Bizim görevimiz vatandaşımızın özgür iradesinde herhangi bir aksaklık medyana gelmeden sandığa gitmesini sağlamak.
Seçim öncesi, günü ve sonrasındaki süreç olarak seçim güvenliğini 3 noktada ele alırız. Oy verme gününden önce alınacak tedbirler kapsamında miting alanları, broşür dağıtımı, stand çalışmaları ve iftar programları gibi organizasyonlardaki hassasiyeti dikkate alacağız. Dijital seçim çalışmaları için ilgili bölümlerimizde görevinin başında. Bu kadar önemli seçimde esas olan özgürlüğü temin etmektir. Güvenlik özgür ifade için vardır. Tercihlerin özgürce yapılacağı ortamı tesis etmektir.
Alınan tedbirleri dışarıdan izleyecek kontrol edecek birimleri mutlaka oluşturacağız. 18 yaşından küçük kişilerin broşür gibi tanıtım materyalleri dağıtmasına izin vermeyeceğiz. Seçim sürecinde kolluk birimlerimizde görevli personellerin zorunlu haller dışında izinleri kaldırıldı. Seçim günü emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz, güvenlik korucularımız, geçici güvenlik korucularımızla toplam 601 bin 251 personelimiz görevi başında olacaktır. Helikopter, İHA, Dron gibi bütün hava unsurlarımız görevlerine hazır bulundurulacaktır. Oy kullanılan yerlerde görev alacak personellere hizmet içi eğitim verilecek ve üzerinde silah bulunan kişiler seçim binasına giremeyecektir.
Kampanya dönemindeki güvenlik konularında olası provokatif eylemlere ilişkin ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasiteyle görevi başında olacaklardır. Seçimi tek kelime ile ifade etmek gerekirse hukuk demektir. Herhangi bir eksiklik telafi edilemez. YSK ile devamlı istişare halinde olacağız. Gelen genelgeleri sizlerle paylaşacağız” dedi.
Vali Yerlikaya ise konuşmasında, “Öncelikle 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Devletimiz, bir taraftan tüm kurumlarıyla, milletimizin fedakârlığı ve sivil toplum kuruluşlarımızın büyük gayretleriyle; “Yüzyılın Felaketi”nin yaralarını sarmaya çalışırken, diğer taraftan, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan; “Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri”nin huzur ve güven ortamında yapılabilmesi için gerekli tüm tedbirleri alıyor, almaya devam ediyor.
Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkını ilk kez kullandıkları 1935 seçimleriyle, çok partili rejime geçtikten sonra yapılan 1946 seçimleriyle ve bugüne kadar ülke olarak gerçekleştirdiğimiz tüm genel ve yerel seçimlerimizle demokrasimizi taçlandırdık. Seçimlere yüksek katılım oranlarıyla, huzur ve güven ortamında halk iradesinin sandığa yansımasını sağlayan bu güçlü irade tüm dünyaya örnek olmayı sürdürüyor” dedi.
Vali Yerlikaya, sözlerine şu şekilde devam etti: “İstanbul’da, 2019 Yerel Seçimlerinde 31.124 sandık ve 10 milyon 560 bin 958 seçmenimiz bulunuyordu. İl Seçim Kurulu’ndan 23 Ocak tarihinde alınan verilere göre ise, İstanbul’umuzda; ülkemizdeki toplam seçmen sayısının %18.4’ü olan 11 milyon 119 bin 560 vatandaşımız 14 Mayıs günü sandığa gidecek. Bugün; İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Ersoy başkanlığında, Emniyet Genel Müdürümüz, İller İdaresi Genel Müdürümüz, Jandarma Asayiş Başkanımız; Yalova, Bursa, Tekirdağ, Düzce, Bilecik Kocaeli, Sakarya, Edirne, Kırklareli Valilerimiz ve bu illerimizin güvenlik birimlerinin katılımıyla ‘’Seçim Bölge Güvenlik Toplantımızı’’ gerçekleştiriyoruz. Bu planla beraber, seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasındaki tüm sürecin huzur ve güven içinde gerçekleşmesi için bütün gayretimizi göstereceğiz.”
İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan’ın sunumunun ardından toplantı, yapılan değerlendirmeler ile sona erdi.