enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:59 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:44 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:35 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
08:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
08:00 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
07:57 Ardan Zentürk: ‘Suriye’de büyük bir felaket bekleniyor’
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Şehir ve çevre ile dost çiftlik: Multiponik

Şehir ve çevre ile dost çiftlik: Multiponik
26.08.2024
A+
A-

Amaç, çiftlik sınırları dışına olan bağımlılığı mümkün olduğunca azaltılmış, tamamen organik ve klasik tarım anlayışından daha verimli yaşam döngüsü kurmaktır.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Şehirler genişledikçe araziler, tarım dışı faaliyetler için kıymetleniyor. Kente yakın bölgelerde su çok önemli. İşçilik, yakıt, gübre, yem gibi maliyetler, tarım için göz ardı edilemez giderler. Toprak kalitesi de hızla düşüyor. Kimyasal takviyelerle ürün verimliliği arttırılsa bile kazanç düşmekte. Şehre uzak bölgelerden taze besin taşıma maliyeti de ayrı bir sorun…

Tarım alan verimliliği artmalı, az su kullanılmalı, insan gücü ve mekanik ihtiyaçlar azaltılmalı, gübre ve yem giderleri düşmeli. Ürün çeşitliliği, yoğunluğu ve kalitesi yükselmeli. Üretim bölgesi satış noktalarına yakın olmalı.

Gezegenin uzun vadede yaşayacağı sağlıklı beslenme sorunlarına akılcı çözümler arayan bilim insanları, bulgularını ‘aquaponics’ adı verilen yetiştiricilik yöntemi altında birleştirdiler.

Türkçeye daha yaklaştırılmış haliyle akuaponik terimi; hiç bir yapay kimyasal kullanılmayan, çok az su, çok az insan emeği, çok az mekanik güç, tarım yanında balık yetiştiriciliği, küçük arazide bol verim, kendi gübresi ve yemini üreten tarım anlamlarını temsil ediyor.

Bu modern teknik; klasik tarım deneyimleri, yerel arazi ve iklim koşulları, tabiatın doğal sorun çözüm yöntemleri ile özelleştirilip birleştirilerek kurulacak çiftlikler daha da gelişkin hale gelecek ve adı (multiponics) multiponik olacaktır. Multiponik çiftliklerde canlı çeşitliliği, sürdürülebilirlik yüksek. İşletme giderleri daha düşüktür.

Süreç hakkında notlar…

Multiponics; aquaponics, hydroponics, aeroponics, fogponics, vermiculture vb. farklı isimler verilen topraklı ve topraksız tarım tekniklerinin aynı çiftlik alanı içinde, gelişkin klasik tarımsal yöntemlerle birlikte kullanıldığı karma sistemdir.

Dışa kapalı yaşam döngüsünün oluşturulabilmesi için öncelikle, çiftlikte yaşayacak insanların beslenme ihtiyaçları hesaplanır. Ardından, bu besinlerin yetişmeleri için gerekli gübre ve yemler hesaplanarak, bu yem ve gübrelerin oluşturulması için gerekli canlı ve organizmalar hesaplanır.

Örneğin; İnsanlar için yıllık bitkiler, çok yıllık bitkiler, balık, tavuk, tavşan gerekli. Bu canlıları yetiştirmek için, su mercimeği, solucan ve siyah asker sinek larvası (BSFL) gerekli vb.

Her bitki ve hayvanın kendine has beslenme alışkanlıkları ve iklim tercihleri vardır. Sera (ya da bina) ortamında, uygun koşulların oluşturulması gerekmektedir. Isı, nem, atmosferik değerler, çiftlik yerleşkesinin durumuna göre değiştirilebilmektedir.

Güneş ışınlarının yetersiz olduğu durumlarda özel ışıklandırma sistemi ile güneşin faydalı ışınlarının karşılanması mümkündür.

Tarıma uygun olmayan bölge ve arazilerde yetiştiricilik mümkün olduğu gibi, iklimin izin vermediği bölgelerde, coğrafyaya uygun olmayan türlerin de doğalarına uygun yetiştiricilik yapılabilir.

Klasik tarımın su tüketiminin %3-5’i kadar su kullanır.

Tüm yaşam döngüsü, doğal temeller üzerine kuruludur. Yapay kimyasallar kullanılmaz.

İlk kurulum maliyeti göz ardı edildiğinde ve enerji sarfiyatı rüzgar ve güneşle karşılandığında masrafsızdır.

Döngü tamamlandığında ticari kazanç başlar… İlk yaşam döngüsünün kurulması ardından (yaklaşık 8 ay), çiftlik ticari kazanç için özelleştirilmeye başlanır…

Çevresel ticari taleplere göre çiftlik ürünlerinden biri ya da bir kaçı ihtiyaç fazlası olarak üretilmeye başlanır. Çok balık, çok marul, çok tavuk vb.

Genel popülasyonda bazı türlerin çoğalması sonucu, bağlı diğer popülasyonlar da çoğalacak ve onların da ek ticari değerleri olacaktır. Çok balık; çok solucan, su mercimeği ve larva demektir. Su mercimeği, larva ve solucanlar; balık- tavuk yemi olacak, üretilen gübreler çiftlik içinde tüketilemiyorsa ‘sıvı ve kuru gübre’ olarak satışa sunulabilecektir.

Klasik tarımın harcadığı su ve kullandığı tarım alanı ile karşılaştırıldığında; 8 kat az arazi ve 20 kat az su kullanır. Kendi gübresini, yemini kendi yetiştirir. Aşırı eğimli arazide, tarıma müsait olmayan iklim ve bölgelerde üretimi mümkün kılar. Alışılmış yetiştiricilik maliyet- kazanç hesapları bu teknik için uygulandığında, canlının türüne göre 2-6 kat daha avantajlıdır.

Erkan Cerit

Erkan Cerit

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.