Selam Tevhid kumpası davasında cezalar belli oldu
TÜHA HABER / FETÖ’nün Selam Tevhid kumpası davasında, 20 kişiye ağırlaştırılmış müebbet, 9 kişiye de müebbet hapis cezası verildi.
Kumpaslar zinciri oluşturan FETÖ, birisi başarısız olunca diğerini devreye sokuyordu. FETÖ, Selam Tevhid kumpasıyla binlerce kişi, kurum ve kuruluşu yasadışı dinledi.
20 sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Davada, elebaşı Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin aralarında bulunduğu 77 sanıkla ilgili karar verildi.
20 sanık “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza alan isimler arasında 17-25 Aralık kumpası, MİT tırları, Taşhiye kumpası gibi davalardaki isimler yer alıyor.
O sanıklar arasında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Oktay Bulduk, Yurt Atayün, Ömer Köse de var.
9 sanığa da müebbet hapis cezası verildi.
TRT yöneticileri, muhabirleri de dinlendi
Dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanları, Bakanları, gazetecileri, milletvekilleri ve kamu kurumu yöneticileri yasa dışı dinlendi, herkesin konuşmaları arşivlendi. Amaç, bu konuşmaları, yazışmaları şantaj aracı olarak kullanmaktı.
FETÖ’nün Selam Tevhid kumpası ile hedef aldığı isimler arasında TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Genel Müdür Yardımcısı Serdar Karagöz, TRT Haber Kanal Koordinatörü Yahya Bostan ve TRT Haber muhabiri Kemal Gümüş de yer alıyordu.
Kemal Gümüş, sürecin nasıl işlediğini şöyle anlattı:
“Mavi Marmara gemisinden döndükten sonra İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile röportaj yapmak istemiştim. Bu yönde girişimlerde bulunmuştum. Daha sonra ben bu kumpasın ortaya çıkmasıyla, tamamen gazetecilik faaliyetlerim olan tapelerimin olduğunu gördüm.
Yine koordinatörümüz Yahya Bostan, TRT yöneticilerimiz, Cumhurbaşkanımız, hatta ben çok daha çarpıcı bir detay vereyim. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bu kumpasın icra edildiği dönemlerde büyük katliamlar olmuştu. Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımıza ulaşmaya çalışıyor, ancak FETÖ, Cumhurbaşkanının özel kalemi, basın müşavirinin e-mail ve telefonlarını kaydederek Türkiye’nin yapacağı yardımın önüne geçiyor.”
[TÜHA Haber Ajansı, 17 Aralık 2020]