Sinema: Steven Spielberg ve Usta Eseri: Er Ryan’ı kurtarmak
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
[Efsane Nur FİDAN]
Konuk Yazar Efsane Nur FİDAN’ın “Steven Spielberg ve Usta Eseri: Er Ryan’ı kurtarmak” başlıklı yazısı…
Er Ryan’ı Kurtarmak hakkında söyleyebileceğim ilk şey kesinlikle izlemenin kolay olmadığı bir film. Özellikle kanlı görüntülerden hoşlanmıyorsanız ilk yirmi dakika size cehennem gibi gelebilir. Birçok yorumcunun da söylediği ilk şey filmin girişindeki yirmi dakikalık savaş sahnesinin çok gerçekçi olduğu…
Bu gerçekliği çekim lenslerinin üstlerini zımparalayarak, eski kameralar kullanarak ve çekim açıları için ayrı bir senaryo yazılmadan oluşan doğal görüntüleri yakalayarak sağlamışlar. Savaş sahneleri, siz de orada savaşıyormuşsunuz gibi görüntüler, birbirinden kopuk, ama olayın hâkimiyetini kaybetmeyeceğiniz kadar da bir bütün.
1998 yapımı savaş konulu iki saat kırk dokuz dakikalık bu filmde 2. Dünya Savaşı sırasında Ryan, ailesinin dört oğlundan üçünün kısa bir süre içinde çatışmada öldürüldüğünden dolayı dördüncü kardeşini kurtarmak için verdiği çabayı ve bu olaylarla bağlantılı çeşitli hayat hikâyelerini izliyoruz.
Er Ryan’ı Kurtarmak, Steven Spielberg‘ün ustalık eserlerinden biri olarak kabul görmüştür. Flutv’nin hazırladığı “Olmaz Öyle Saçma Şey” adlı YouTube programının 4. Sezon 9. Bölümünde İlker Canikligil, Spielberg‘ün, filmde ortaya koyduğu bu başarısını “sinemacılık gösterisi” şeklinde değerlendirir.
Er Ryan’ı Kurtarmak, 71. Yıl Akademi Ödülleri’nde “En İyi Film“, Tom Hanks için “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Orijinal Senaryo” da dâhil olmak üzere on bir Akademi Ödülü’ne aday gösterilir.
[Steven Spielberg]
Spielberg’ün bu filmi, “En İyi Görüntü Yönetmeni“, “En İyi Ses“, “En İyi Ses Efektleri Kurgusu“, “En İyi Kurgu” ve “En İyi Yönetmen” olmak üzere beş dalda ödül alır.
Spielberg, bu filminde işini ne kadar ciddiye aldığını kanıtlar nitelikte. Bir rivayete göre çekimler başlamadan önce filmin yıldızlarından bazılarının Deniz Subayı Dale Dye ve Warriors liderliğinde on gün süren, oyuncuları gerçekçi askerî tasvirler için eğitme konusunda uzmanlaşmış bir şirketin düzenlediği eğitim kampına gitmelerini istemiş.
Spielberg’ün, oyuncuları eğitim kampına gitmeye zorlamasındaki asıl amacı oyuncuların doğru teknikleri öğrenmelerini istediği için değil, asker olmanın nasıl bir şey olduğuna saygı duymalarını öğrenmelerini istediği içinmiş. Bu örnekten de anladığımız üzere Spielberg filmlerini titizlik ve ustalıkla işleyen bir yönetmen.
Kısaca siz de benim gibi bir sinemaseverseniz bu filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Sizlere iyi seyirler ve bol sanatlı günler dilerim…
Efsane Nur FİDAN