Sırbistan’dan Kosova’ya İHA Suçlaması
Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vuçeviç dün yaptığı açıklamada, Kosova’dan Sırbistan hava sahasına son üç günde çok sayıda insansız hava aracı (İHA) gönderildiğini belirtti.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Avrupa Temsilciliğinin Reuters’den aktardığı haberine göre, Kosova hükümeti suçlamayı reddetti ve İHA’ların kendi topraklarından gelmediğini söyledi.
Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim, Priştine’nin Sırp azınlığın 1990’lardan yani Kosova’nın Sırbistan’ın parçası olduğu dönemden kalma araba plakalarını değiştirmesini istemesinin ardından yeniden tırmandı.
Sırp Savunma Bakanı Milos Vuçeviç, RTS televizyonuna yaptığı açıklamada “Bunların kimin İHA’sı olduğunu bilmiyorum ancak hepsinin Kosova topraklarından geldiğini söyleyebilirim” dedi.
Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan hava sahasına giren İHA’ların bertaraf edilmesi emrini verdi ve Sırp güçlerini teyakkuza geçirdi.
Savunma Bakanlığı’na göre dün Belgrad’ın 250 kilometre güneybatısındaki Raşka kentinde bir İHA vurularak düşürüldü.
Bakanlık, Kosova sınırındaki Kopaonik Dağı istikametinden gelen bir ticari İHA’nın Raşka’daki kışla yakınında vurulduğunu bildirdi. Bakanlık olayla ilgili başka bilgi paylaşmadı.
Kosova Savunma Bakanı Armend Mehaj, Sırbistan’a Kosova’dan İHA gönderildiği iddialarını yalanladı. Kosova’nın etnik Arnavut çoğunluğu 1998-99 arasında baskıcı Belgrad rejimine karşı ayaklanmış ve Kosova 2008’de bağımsız olmuştu.
Mehaj, “Bu söylemler yalnızca Kosova sınırında Sırp askerlerinin sayısını arttırmak ve her iki ülke vatandaşları arasına panik yaratmak için bir bahane” diye konuştu.
Kosova bu yıl Sırp azınlığın araçlarını Kosova devleti kayıtlarına geçirmeleri için baskı yapmış ancak bu, Sırp ulusalcıların yoğun olduğu Kosova’nın kuzeyinde şiddet içeren direnişle karşılaşmıştı.
Geçen hafta ABD ve AB’nin baskısıyla Kosova, plakaların değiştirilmesi için geçiş sürecini uzatmış ancak 21 Kasım’dan itibaren para cezası uygulayacağını, 21 Aralık 2023’ten itibaren ise araçlara el koyacağını açıklanmıştı.
Kosova’nın bağımsız olmasından 15 yıl sonra 50 bin kadar etnik Sırp ülkenin kuzeyinde yaşamaya devam ediyor ve yaşadıkları bölgeyi Sırp toprağı olarak kabul ederek Kosova devletinin otoritesini reddediyorlar.
Kosova’da NATO’nun yaklaşık 3 bin 700 barış gücü askeri bulunuyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 04 Kasım 2022]