enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sokağa atılan maskeler virüs bulaşma riskini artırıyor

Sokağa atılan maskeler virüs bulaşma riskini artırıyor
22.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Koronavirüse karşı en pratik ve etkili önlemlerden biri olan maske, kullanıldıktan sonra sokağa atılması halinde başlı başına bir bulaştırıcı haline gelebilir.

İlyas Umut Özacar
TRT Haber : İlyas Umut Özacar

Koronavirüs nedeniyle alınan önlemlerin başında gelen maske kullanımı birçok kişi tarafından titizlikle uygulanıyor. Ancak kullanım süreleri dolan maskelerin imha aşaması da titizlik gerektiriyor. Çünkü uzmanlara göre, yanlış şekilde yere ya da çöpe atılan maskeler virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk maskeyi kullandıktan sonra neler yapılması gerektiğini TRT Haber’e anlattı.

Fotoğraf: Getty

[Fotoğraf: Getty]

COVID-19 ve başka mikropları tutuyor

Maskeler dışarıdan gelen çeşitli mikropları tutarak, bulaşma riskini en aza indiriyor. Bu önemli özellik sonrasındaki riski de artırıyor. Prof. Dr. Recep Öztürk konuyu şu sözlerle anlatıyor:

“Maskeler, temas edilen belirtisi olan veya olmayan hastaların ortama saçtıkları damlacık çekirdeklerindeki mikropları büyük oranda tutarlar. Maske takan kişinin ağız ve burnundan yayılanları da önemli oranda tutarlar. Dolayısıyla kullanım sürecinde maskeler değişik mikroplarla kirlenmiş/kontamine olmuş olur. COVID-19 ile kirlenmiş bir maskenin çevreye atılması hastalığın temas yoluyla başkalarına bulaşma riski oluşturur. Maskeyi yere atmak çevreyi kirleterek toplum sağlığını olumsuz etkileme riski yanında, çevre görünümünü bozar.”

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

Diğer atıklardan ayrı yönetilmeli

Maskelerin kullanımdan sonra koruyucu rolünü bulaştırıcı rolüyle değiştirmemesi için en önemli nokta uyarılara uygun şekilde çöpe atmak. Burada da ilk adım diğer atıklardan farklı yönetmekten geçiyor. Öztürk yayımlanan genelgeden de örnek vererek yapılması gerekenleri anlattı:

“Maskelerin ve diğer tek kullanımlık kişisel koruyucu malzemenin, kullanım sonrası nasıl atılacağı konusunda yönerge de yayımlanmıştır. Bu kapsamda hazırlanan 2020/12 sayılı Bakanlık Genelgesinde;
• Sağlık kuruluşlarının hasta bakılan birimlerinde, izolasyon veya karantina bölümlerinde oluşan atıklar ile kurum, kuruluş ve işletmelerin revir ve diğer tıbbi birimlerinde oluşan atıkların ‘tıbbi atık’ olarak yönetilmeleri ve diğer atıklar ile karıştırılmamaları,
• Kurum, kuruluş ve işletmelerin bina ve yerleşkelerinde oluşan maske, eldiven ve diğer kişisel koruyucu malzeme atıklarının diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi, ağzı sıkıca kapatılan iç içe iki torbaya konulması, geçici depolama alanlarında en az 72 saat bekletildikten sonra “diğer atık” kategorisinde ‘evsel atık’ olarak yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi,
• Evlerden ve iş yerlerinden kaynaklanan tek kullanımlık maske, eldiven, mendil gibi kişisel hijyen malzemesi atıklarının ağzı sıkıca kapatılan iç içe iki torbaya konulması, en az 72 saat süreyle oda veya balkonlarda bekletilmesi ve ‘diğer atık’ kategorisinde evsel atık olarak yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi hususlarında uygulamaya esas hükümler ve diğer ilgili hususlar yer almaktadır.”

Fotoğraf: Getty

[Fotoğraf: Getty]

“Hastalığı belirti vermeden hastalananlar da bulaştırıyor”

Maske, fiziksel mesafe, el hijyeni gibi önlemlerin yanı sıra toplumda, kurum ve kuruluşlarda COVID-19’un bulaşma riskini önlemeye yönelik diğer tedbirlere uyumda sorunlar yaşandığının altını çizen Prof. Dr. Recep Öztürk şunları söyledi:

Fotoğraf: AA

[Fotoğraf: AA]

“Mayıs ayında 800’ün altına inen vaka sayısının tekrar bin 600’lü rakamlara yükselmesi ve şimdi de binler civarında seyretmesi, taziye, asker uğurlama, ev davetleri, hasta ziyareti, nişan/kına/düğün gibi toplu ortamlarda korunma tedbirlerine uyulmaması sonucudur. Yaz aylarında maske takmak haliyle biraz daha zor olmaktadır. Hastalığı sadece belirtisi olan değil, belirti vermeden hastalananlar da bulaştırmaktadır. Bu nedenle ‘Biz birbirimizi biliyoruz’ yalancı güven anlayışı yerine, ‘Biz birbirimizi bilmiyoruz, bu nedenle ikimizden birimiz bulaştırıcı olabiliriz’ gerçeğini dikkate alarak hareket etmeliyiz.”

[TÜHA Haber Ajansı,22 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.