enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık enerji üretimi kaynak dengesini bozdu.Yeni üretim ve depolama stratejisi gerekli

SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık enerji üretimi kaynak dengesini bozdu.Yeni üretim ve depolama stratejisi gerekli
15.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, kuraklığın etkisinin sürdüğünü ve Eylül Ayında Hidroenerjinin de dibe vurduğunu açıkladı.

Kaynağın en verimli şekilde yönetimi için 'Dijital Su' hayati öneme sahip – BThaberDursun Yıldız, kuraklık ve enerji üretimi konusunda (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle HES’lerin payının yüzde 10’a düştüğünü dikkat çekerek, Rüzgarın Hidroenerji’yi yakaladığını söyledi.

Türkiye’de elektriğin yüzde 69’unun mevcut Termik santrallerden karşılandığını hatırlatan Yıldız, “Son 2 yıldır Ülkemizde bölgesel olarak devam eden hidrolojik kuraklık enerji üretiminde kaynak kullanım dengesini de etkiledi. Eylül ayında Hidroenerji üretiminin payı son 4 yılın en düşük değeri olan yüzde 10’a düştü” dedi.

Dursun Yıldız, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) Eylül 2021 Aylık Enerji Bültenine göre, Ağustos ayında üretilen elektriğin yüzde 68’ini sağlayan termik santrallerin, Eylül ayında toplam elektriğin yüzde 68,8’ini ürettiğine dikkat çekti.

Bir önceki ay yüzde 14,6’lık bir paya sahip olan hidroelektrik santrallerinin, Eylül ayında toplam üretilen elektriğin yüzde 10,2’sini sağladığını ifade eden Dursun Yıldız, Eylül ayında gerçekleşen bu oranın 2018 yılından itibaren kaydedilen en düşük aylık oran olduğunun altını çizdi.

Elektrik’te Üretim Dengesi Bozuluyor. Doğalgaz depoları hızla tamamlanmalı

SPD Başkanı DSİ Eski yöneticisi Dursun Yıldız, Elektrik’te Üretim Dengesinin bozulması ve Doğalgaz depolarının hızla tamamlanmasıyla  ilgili yaptığı açıklamada da, yaşanan kuraklık dönemlerde elektrik üretiminde kaynak kullanım dengesini bozduğunu ve bu yılın başında bu konuda bir rapor yayınlayarak bugünlere dikkat çektiklerini belirtti.

İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, Barajlı HES’lerin önümüzdeki su yılına da geçen sene olduğu gibi kısmi boş depolarla girdiğine vurgu yaptı ve şöyle dedi:

“Meteorolojik kuraklık sürerse enerji üretimindeki dengesizlik  artar.Dışa bağımlılık gibi diğer etkilerle birlikte arz güvenliğimiz zorlanır”.

Öncelikle enerji kullanımında verimliliği, yenilenebilir kaynakla üretim ve depolama  politikalarının tekrar gözden geçirilmesine de dikkat çeken Dursun Yıldız, “Türkiye  Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi inşaatına hız vermelidir. 2023’te 5,5 milyar m3 doğalgaz depolama hacmi hedefi mutlaka tutturulması gerekiyor. Ayrıca LNG depolama ve yeniden gazlaştırma  istasyonlarının sayısının planlı olarak  arttırılması da şart” olduğunu açıkladı.

Yıldız, bugüne kadar yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin depolanmasıyla ilgili teknolojilerin takibinin, geliştirilmesi ve teşvik edilmesinin ülkeye orta vadede büyük fayda sağlayacağını ve tüm bu tedbirler alınırken yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin öncelenmesi ve akılcı, gerçekçi bir fosil yakıttan uzaklaşma planının da uygulanması gerektiğini ifade etti.

Dursun Yıldız, “Aksi taktirde enerji üretimimiz “dışa bağımlı kaynakla arz güvenliği sağlama kıskacında” daha büyük sorunlar yaşar. Orta ve uzun vadeli yenilikçi ulusal su-enerji-gıda ve çevre güvenliği stratejilerine ihtiyacımız var.  Konu bütüncül olarak ele alınmalı” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.